tisdag 8 juli 2014

Någon som varit som en mentor på så många vis...

... lärde mig något klokt som jag tar med mig ut i världen när jag ska fatta beslut eller står i någon form av valsituation eller situation som bekymrar mig.

Min mentor gav mig tre ord som verktyg och påminnelse:
Påverka
Lämna
Acceptera

Kan jag påverka situationen? Om jag inte kan det så har jag valet att acceptera det som det är eller lämna. För mig är det skönt att kunna tänka utifrån de tre aspekterna även om beslut ibland tar tid men att se situationen eller valet ur de olika perspektiven leder mig till nåt konstruktivt istället för ett trassel av möjligheter, svårigheter eller snårigheter. Om jag inte kan påverka det så måste jag släppa den tanken och välja om jag accepterar eller lämnar det som är. Det kan ju handla om en arbetssituation, en relation, en konflikt eller något annat. Frågor som man kan ställa sig längs med vägen av livet ibland när man blickar ut över dess landskap. Om jag kan påverka, hur vill jag göra det? Om jag väljer eller kanske känner mig tvingad att acceptera, hur ska jag lyckas med det? Om jag lämnar, på vilket vis vill jag göra det?

Många gånger möter jag de som börjar prata om vad nån annan gör fel eller borde göra bättre men även om vi vill påverka nån annan så är det utifrån mig själv den resan börjar. Ingen kommer leverera mig mitt livs mening utan jag måste finna den själv. I livets vägskäl så har min mentor hjälpt mig att använda tre frågor som rubrik för att finna svar och lösningar: Vad kan jag påverka? Vad behöver jag acceptera? Finns det något jag behöver lämna?

Så slå dig till ro i livets gungstol när du behöver, ta ett djupt andetag och försöka finna de där inre svaren som leder dig rätt i livet.

 

8 kommentarer:

 1. Lättare sagt än gjort… men mycket tänkvärt och nyttigt att ta åt sig av.
  Jag är nog svag när det gäller att lämna och acceptera det jag inte kan påverka, men jobbar på det!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det absolut.. men det är därför jag tycker om att få ett verktyg som är som en ingång på en väg som man kan bolla istället för att fastna i trasselsuddet med massa trådar. Men så är ju jag en person som tycker om att ha strategier att hålla mig i.
   Kramar

   Radera
 2. Svar
  1. Tack själv för alla jag får ta del av hos dig <3
   Kramar

   Radera
 3. Idag kom det sig att jag började fundera på något viktigt som inte kommer hända ännu på bra länge hoppas jag. För när det väl gör det har jag inte en aning om hur det ska lösas. Känner mig lite störd i friden som jag kände. Till kvällen har det nog lättat. Försöker att inte tänka för mycket på det jag ändå inte i nuläget kan påverka. Men det är inte alltid lätt. Speciellt då det är flera inblandade och vi förmodligen inte kommer att tycka lika. Jag litar på att, precis som du skriver, de inre svaren kommer att visa rätta vägen. När det blir dags. Det är bara det att jag tycker inte om att ha saker som stör tankarna...

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju att släppa det och acceptera ibland som kan vara det svåraste för mig känner jag. Att låta det vara och inte snurra in mig i det, samtidigt så tror jag att det är att vara människa och att förbereda sig men som sagt.. ibland vill man bara ha sin frid ifred. Men jag behöver de där orden ibland så att jag påminner mig själv om vad jag behöver.

   Kramar Liv

   Radera
 4. Tack för att du delar med dig av kloka ord och insikter kära Liv. Jag tycker om att jag alltid lämnar din fina blogg med en skön känsla av att ha lärt mig något nytt, fått en insikt och gåva med mig på vägen eller ord som stannar kvar, gror och växer vidare. Tack du livsbejakande kvinna.♥

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack fina och härliga du, tänk att jag kan skapa en sån känsla hos dig. Det är fint ♥. Ja, jag bejakar nog livet även när det åker bergochdalbana med mig.
   Kramar i massor

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen