måndag 27 januari 2014

Då bär du alltid en påminnelse om aloha med dig..

.. var du än befinner dig i världen. Jag känner att det är du som ska ha den, jag sänker priset säger silversmeden och jag köper den. Köpet seglas med en alohakram. Lite ovanligt men ändå så Hawaii.

Jag älskade silverringen från första stund men ändå tvekade jag, vad glad jag är över att mitt köp för jag tycker så mycket om den. Symbolen för vågorna tillika livets cirkel och Hawaiis alohakänsla på mitt finger året om och var jag än är i världen. Hawaii har en speciell plats i mitt hjärta. Ska du flytta dit frågar någon. Mitt svar är nej, för det är i Sverige jag hör hemma men jag har platser i mitt hjärta där jag också hör hemma, Hawaii öarna är en sådan plats en och Barcelona en annan. Det bor en nomad i mig som behöver stillas ibland, mina resor blir vattnet som för en stund släcker dess törst. 

Aloha, en livsfilosofi och ett sätt att leva i ett enda ord. Det betyder inte endast hej utan så mycket mer. Aloha är till och med inskrivet i Hawaiis statliga lag enligt följande lagtext (jag tror på att låta den stå på engelska och inte i en klumpig översättning av mig):

The Aloha Spirit Law is an existing law "on the books" in Hawai`i. It acknowledges that The Aloha Spirit was the working philosophy of native Hawaiians and was presented as a gift to the people of Hawai`i." All citizens and government officials of Hawai`i are obligated by law to conduct themselves in accordance with this law, while performing their duties and obligations, as well as in their day-to-day living. Likewise, those visiting our fair islands are expected to conduct themselves in accordance with this Hawaiian law.

 [§5-7.5] "Aloha Spirit"

(a) "Aloha Spirit" is the coordination of mind and heart within each person. It brings each person to the self. Each person must think and emote good feelings to others. In the contemplation and presence of the life force, "Aloha", the following unuhi laula loa (free translation) may be used:

 Akahai,  meaning kindness to be expressed with tenderness

 Lōkahi, meaning unity, to be expressed with harmony

`Olu`olu,  meaning agreeable, to be expressed with pleasantness

 Ha`aha`a, meaning humility, to be expressed with modesty;

Ahonui, meaning patience, to be expressed with perseverance.

These are traits of character that express the charm, warmth and sincerity of Hawaii's people. It was the working philosophy of native Hawaiians and was presented as a gift to the people of Hawaii.

"Aloha" is more than a word of greeting or farewell or a salutation.

"Aloha" means mutual regard and affection and extends warmth in caring with no obligation in return.

"Aloha" is the essence of relationships in which each person is important to every other person for collective existence.

"Aloha" means to hear what is not said, to see what cannot be seen and to know the unknowable.

(b) In exercising their power on behalf of the people and in fulfillment of their responsibilities, obligations and service to the people, the legislature, governor, lieutenant governor, executive officers of each department, the chief justice, associate justices, and judges of the appellate, circuit, and district courts may contemplate and reside with the life force and give consideration to the "Aloha Spirit". [L 1986, c 202, §1]

För mig som den ordälskare jag är så tycker jag om hur centrala och mångdimensionerade orden är i det hawaiianska språket. Filosofin som ligger bakom Aloha möts man dagligen av på Hawaii och jag önskar att alla bemötte varandra på det viset, det gör världen fredligare och vänligare.

Jag påminns om Aloha-andan och känslan när jag ser min ring. Vissa av Alohalagens delar behöver jag träna en del på som tålmodighet men vi har alla utmaningar. Vissa saker är meningen tror jag, att jag och Hawaii skulle finna varandra är en del av det som är meningen. Ännu vet jag inte vidden av det men jag vet att vi hör ihop på något vis.

Med kärlek,

Er Liv


Min aloharing men även mina armband
från Hawaii och min egendesignade
bricka som jag köpte förra
Hawaiiresan.

3 kommentarer:

 1. När jag läser om aloha, tänker jag på tillståndet då man är helt förankrad och närvarande i sig själv. Mindful. Då kommer känslan av glädje, acceptans, frid, och kärlek till sig själv och till allt som är. Precis som aloha :-)
  Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med dig om Ann, så himla klokt skrivet.. och det är väl den känslan jag finner så lätt på Hawaii.. kanske för att de som lever där många gånger lever i Aloha.
   Kramen

   Radera
 2. Jag ryser när jag läser att du känner att ni hör ihop på något vis. Ryser av spänning och samtidigt den djupa meningen i det. Och vet du vad, det tror jag att du har helt rätt i. Något som du känner så djupt inom dig kan inte annat än stämma. Måste vara en mäktig känsla att veta och känna.

  Kram och ha en bra fredag!

  Godnatt/Ann-Louise

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen