torsdag 3 september 2015

Vad ska du läsa då?

Den frågan har jag fått såväl i bloggvärlden som i mitt vanliga liv. Drömmen var att komma in på en distanskurs i kreativt skrivande (finns två att söka) och där är jag just nu reserv men utan några större chanser att komma in. Jag hade nämligen bara utgått från att de skulle ha urvalsgruppen baserad på högskolepoäng men det visade sig att de bara hade gymnasiebetyg och högskoleprov som urvalsgrupper. Mina gymnasiebetyg från början av 90-talet är ärligt talat inte något att skryta om och högskoleprovet har jag inte gjort sen slutet av 90-talet. Så söker jag igen längre fram så kommer jag se till att göra det för att öka mina chanser att komma in.

Men istället så kommer jag läsa tre (eventuellt fyra) deltidskurser på distans. De kurser jag kommit in på beskrivs på följande vis enligt kursbeskrivningarna.

* Livets mening, en kurs som framförallt utgår från ett filosofiskt perspektiv. Såhär beskrivs den på hemsidan: Kursen behandlar frågan om livets mening huvudsakligen från ett filosofiskt perspektiv men också såsom den har angripits av skönlitterära författare och av nutid psykologiforskning. Kursen presenterar några av de mest centrala vitskilda försök att klargöra frågan: från antikens filosofiska diskussioner om lycka, välbefinnande och dygd till existentialisternas idéer om det absurda eller vissa nutida cynikers pessimism. Från radikalt livsbejakande filosofiska inställningar till vetenskapliga försök att studera vad ett lyckligt och meningsfullt liv är. I kursen diskuteras också de teorier som kopplar livets mening till Guds existens samt de filosofer som har varit skeptiska till själva frågeställningen och menat att det är poänglöst att diskutera om livets mening. Kursen är en nybörjarkurs på distans som inte kräver några förkunskaper i filosofi.

 * Uppskattande förhållningssätt Kursen tar sin utgångspunkt i vad ett uppskattande förhållningssätt är och hur det kan praktiseras i olika verksamheter. Ett sådant perspektiv tar sin utgångspunkt i det som fungerar i en organisation och syftar till att förbättra kvaliteten i människors lärande och välbefinnande. Kursen ger möjligheter till att diskutera lärande- och hälsoteorier som ligger till grund för uppskattande förhållningssätt.

 * Att skriva för webben och interaktiva medier Webben och andra interaktiva medier är det snabbast växande massmediet sedan mitten av 1990-talet men detta unga och dynamiska medium ställer särskilda krav, inte minst på texten. Inom kursen ges konkreta och praktiska – såväl som teoretiska – kunskaper om de nya medierna och skrivandet. Kursen går även igenom internets många övriga dimensioner (video, multimedia, webb 2.0 etc.) och innehåller skriv- och analysövningar.

De ovanstående kurserna utgör tillsammans heltidsstudier. Jag har dock kommit in på ytterligare en deltidskurs som jag ännu inte bestämt mig om jag ska gå (mycket för att jag inte är säker på om den innehåller något nytt eller om jag faktiskt har det i mina tidigare studier även om det inte varit så riktat). Den kursen heter "Social interaktion och kognition" Beskrivningen av den är: Hur samspelar vi med andra människor? I den här kursen tar vi upp hur vi människor samspelar socialt med varandra utifrån biologiska, kognitiva, och kulturella perspektiv. Kursen riktar sig till dig som vill veta mer om hur mänsklig social interaktion och tänkande kännetecknas, fungerar och utvecklas, samt betydelsen av att samspela med andra för att utvecklas som individ i ett socialt och kulturellt sammanhang. Kursen belyser främst social interaktion och tänkande utifrån dynamiska och interaktiva aspekter där vi tittar på hur bl. a gester, tal, andra människor och omgivningen bidrar till vår förståelse av varandra.

Så vi får se, just nu har jag mest kommit till att försöka få någon som helst överblick över kurserna och börja sätta mig in i respektive kurs. Det blir en spännande höst ♥.


Äventyret kan börja




2 kommentarer:

  1. Lycka till vännen! Det här fixar du galant. Låter som en spännande höst/vinter du har framför dig. Jag har gjort mina val och står just nu trots att jag älskar det på en tröskel och velar lite fram och tillbaka, känner att jag borde ta ledigt från min älskade hobby och hitta tillbaka till det som var så bra från början i det.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den här hösten känns spännande och annorlunda.. och precis vad jag behöver. Så himla härligt! Ibland behöver man stå på den där tröskeln och vela lite.. innan man bestämmer sig. Å ibland går det ju att välja om... känn efter vad du behöver och vill. Kramar

      Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen