söndag 22 januari 2012

Learning by fear..

.. hörde jag som uttryck när Carina Berg flyttade in hos Linda Bengtzing.

Det där att bara kasta sig ut i det okända som skrämmer utan hängslen och livrem och se vart det leder. Man kanske inte alltid är redo, förberedd och tillräckligt säker för att våga en förändring.. ibland får man bara lära sig genom utmaningen. Jag tror inte man ska styras av rädslor utan utmana dem eller acceptera dem känns som en bättre tanke.

Jag har funderat en del på det där uttrycket och tycker att det ligger mycket i det. Utveckling och lärdom sker inte genom att hålla sig i trygga mönster eller försöka kontrollera och planera allt. Att lära sig handlar ju om ny kunskap och då är det inte de gamla hjulspåren som leder dit. Sen hur den utmaningen ser ut kan vara olika. För någon kan den vara att stanna upp, ta det lugnt och se vad som händer. Att lära sig acceptera något. För en annan så kan det handla om att göra något annorlunda.

Själv så kan jag fastna i planerandet och kontrollerandet ibland eller i målsättningen. Ibland får man bara köra, man har inte koll på allt hur mycket man än försöker. Det intressanta är att när jag reser så är inte alls de sidorna lika framträdande, då gillar jag att ta dagen som den kommer och njuta av äventyret.

 Jag tror att jag ska tänka vidare på om jag inte ska köra på  det lite oftare. Jag gör det ibland men jag tror att jag nog ska fokusera på att göra det inom andra områden. Hur mycket man än planerar så kan man alltid hamna nån annanstans ändå.. och tänk vad mycket spännande som då kan tillåtas hända!

I Hans Rosenfeldts vinterprogram så lyfter han fram att han alltid säger ja och att det gett honom många spännande och även ospännande erfarenheter. Så kanske lite mer obetänkta ja och genomtänkta nej så det blir fritt fram för lite oväntat "trubbel" (som i att inte ha den kontroll jag brukar eftersträva) ?


7 kommentarer:

 1. Jag har Skorpan Lejonhjärta som förebild där: "Jag törs inte, men jag gör det ändå för jag vill inte vara en liten lort." (Ungefär så sa han, kanske inte helt ordagrant.) Det har gett mig många möten med nya människor som du bl a. Ikväll ska jag träffa en hel "hoper" nya människor. Inte törs jag det heller. Men jag gör det ändå :-)
  Kramar...

  SvaraRadera
 2. Sant och klokt :)
  Har inte glömt din tavla. Har tagit den med mig till Dalarna och ska försöka få iväg den idag. Har lite problem med emballage till den eftersom det är glasfront...men I´ll fix it today :)

  Ha den bästa onsdagen i mannaminne
  kramar
  Emma

  SvaraRadera
 3. det är så sant, det kräver en hel hög mod ibland för att våga.

  kramelikram

  SvaraRadera
 4. Absolut, visst är det så. Men det trygga och invanda är ganska skönt, så det är lätt att fastna. Fast jag fastnar bara till viss del, kan man säga. Jag trampar på i stort sett i det trygga, invanda, så är det ändå nytt varje läsår.

  KRAM från Eva

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen