lördag 31 oktober 2009

Häxonster för praktiskt bruk...

av Malcolm Bird var en av mina absoluta favoritböcker när jag var yngre (bilden är tagen från internet).

Denna bok är nästan sönderbläddrad och var under en period min ständiga följeslagare, i somras hittade jag gulnade teckningar i sommarstugan där jag tecknat av en av häxorna i boken (vilket jag för övrigt mer eller mindre tvingade både mormor och morfar att göra). Jag var fascinerad av häxor helt enkelt, men bara de "snälla" brukade jag poängtera. Så en hel bok fylld med mattips (knot-kex, pudding med spindlar etc), stickbeskrivningar på häxhatt, halsduk med dödskalledekorationer och annat pyssel och knåp var en guldgruva för en häxälskande 11-åring.

Så idag då jag hittar spöken i trapphuset och flygande häxor i min älvträdgård på facebook så började jag tänka på min gamla häxbok och min fascination för just häxor. Kanske var det häxornas självständighet, deras frihet på en liten kvast, att de inte bryr sig om vad andra tycker och magin som fascinerade. För mig är de inte fula utan i sin egenhet vackra på sitt vis, alla behöver inte vara elaka utan om man kan sina häxkonster så väljer man ju själv hur man använder dom. Precis som vi alla gör med våra egna små häxkonster.. för visst finns det gott om dem i vardagen det gäller bara att se dem. För att kunna laga en vällagad sås, skapa något vackert med sina händer eller skriva en välskriven bok det kanske rent av är just häxkonster eller åtminstone vardagsmagi.

Upplysta pumpor, knastrande löv att sparka i och en stad fyll av gastar, häxor och andra märkliga väsen på väg mot festligheter avslutar kvällen tillsammans med en stilla undran om solrosen blommar i höstens famn den sista dagen i Oktober.

15 kommentarer:

 1. Den boken var en favorit hos mej oxå, samt fascinationen för häxor.

  SvaraRadera
 2. Den boken var en favorit hos mej oxå, samt fascinationen för häxor.

  SvaraRadera
 3. SV: Ja, visst var det Balders Hage jag menade. Hade tänkt att länka men insåg att jag glömt det (åtgärdat nu).
  Hoppas att du haft en trevlig Allahelgona.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag vill minnas att jag också läste den när jag var yngre. Mysiga illustrationer är det i den!

  Vad fint du skriver inne hos mig. När åker du till Hawaii?

  KRAM!

  SvaraRadera
 5. Åh Vida du gör mig så glad denna morgon då jag kikar in. Jag har så många att läsa hos så det blir tyvärr inte av. Kanske jag skulle ta en timme i dag och kika runt lite mer i din blogg!
  Jag läser om Coelos blogg och blir alldeles lyrisk! Inte visste jag att den fanns! Tack! Tusen tack! Du vet väl vart jag fått "ljusets krigarinna" från... och så läser jag om Pollak som jag har som en sorts "guru" i mitt liv.

  Å så måste jag skriva att jag verkligen gillar den där bilden högst upp.
  Vacker.
  Vacker som Vida.

  Tack!

  Å du.
  Mirakel sker.
  Varje dag.
  Jag vet.
  Å du me`:-)

  SvaraRadera
 6. Tack Vida för att du tittar in till mig och gör mig glad med "snällord"!

  Önskar dig en fin vecka!

  SvaraRadera
 7. Skrik om det inte var ok att ha med dig i min blogg!

  SvaraRadera
 8. Tror att vi är många som skulle vilja vara lite häxa. Tänk att kunna utföra magiska besvärjelser etc. Men nog är det mest bilden av styrkan, självständigheten och skinnet på näsan hos häxan som lockar.I alla fall för min del även om jag gärna svänger på ett trollspö också.

  SvaraRadera
 9. *hehe* SÅ det kan bli! Gillar 173 också. Så det så:-)

  Varm kram!

  SvaraRadera
 10. ....Du får välja filur först! Grattis. :)

  SvaraRadera
 11. skönt att höra att jag inte är ensam om att somna......;-)

  Hoppas allt är Bäst med dig!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 12. Tjusigt. Häxor är fina - eller rättare sagt tjejor med sting. Tampades med en tjej i kickboxningen idag och det formligen gnistrade i hennes svarta ögon efter ett tag. Hade det varit på medeltiden hade en sådan människa blivit bränd på bål - nu blir hon hyllad istället. Det går ändå åt rätt håll här i världen.

  SvaraRadera
 13. häxor har alltd fascinerat även mig :)
  jag hade häxparty när jag skulle ha kalas en gång,jag fyllde 11 eller 12 - alla var utklädda till häxor :D
  jag älskade trolltider som julkalender, lyssnade tusentals gånger på den på bandspelaren och visst tyckte jag det var spännande när häxan Mara dök upp, hennes sång är väl den som sitter kvar i huvudet än..."jag är den flygande Mara..." hihi

  ha nu en underbar vecka (den första i november, jösses vad tiden går)

  kramelikram
  Maria

  SvaraRadera
 14. du kanske kan sticka dig en häx hatt? kram K

  SvaraRadera
 15. Vad kul... den boken står i min bokhylla. Blir aldrig fel :)

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen