måndag 22 september 2014

Under de gamla valven möts vi i en lyckocirkel..


... då vi diskuterar vad som skapar lycka på djupet.

De gamla valven i Gamla stan som stått där i hundratals år och där samtal från så många århundraden vilar i väggarna blir en plats för ett viktigt möte. Där möts vår drop-in lyckocirkel för att diskutera kursen "The science of happiness". Gratis kunskap via webben som når ut till all världens hörn är sannerligen en gåva. Kursen arrangeras av forskare som tillhör Berkley (University of California) där man forskar i ämnen såsom vad som gör oss lyckliga, vad som skapar hållbara relationer, vad som är viktigt på riktigt och vanliga lyckomyter.

Det finns mängder av studier kring ångest, depression och vad som får oss att må dåligt men inte lika många kring lycka. Samma sak gäller varför vi separerar istället för att även ha fokus i forskningen som får människor att lyckas i sina äktenskap. För mig framstår det som märkligt, att vi så gärna studerat olyckan men inte blickat på vad som finns som skapar meningsfullhet och vad vi själva kan påverka.

Min gamla forskarsida som beteendevetare jublar över att få djupdyka i forskning igen och få lära mig nytt, få bekräftat saker jag trott på men att även få kunskap som jag kan använda för att förändra delar av min vardag men även hur jag arbetar med motivation och beteendeförändringar. Alla har sin väg att gå och olika verktyg fungerar olika bra beroende på vem man är och vad man behöver men att använda beprövade verktyg känns bra.

När regnet faller över kullerstenarna i gränderna så får väggarna ta del av ett samtal där lyckan står i fokus. Idag reflekterade vi mest kring kursen och dess upplägg men vid nästa lyckocirkel då vi landat mer i kursen tror jag det kommer handla mer om vår egen lycka, vad vi vill göra med kunskapen och våra livsvägar. Jag känner redan att det kommer sippra ut lyckoinlägg baserade på den kunskap jag får genom kursen eftersom jag tror på lyckocirklar, stora som små.

13 kommentarer:

 1. Lyckocirkel... Ser fram emot dom inläggen! Kram

  SvaraRadera
 2. Så spännande och intressant! Många letar nog lyckan på fel ställen!
  Jag kommer att följa dina inlägg och suga åt mig av dina lyckocirklar!
  kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag med, man vill ju hitta de rätta ställena <3

   Radera
 3. Lyckocirkel. Bara ordet får mitt hjärta att jubla. Så vackert. Och så vackert det kan vara att sitta tillsammans och prata och utbyta erfarenheter. Lyssna, diskutera, lära sig nya saker och se ur andra synvinklar. Sådant berikar livet på så många sätt. Och så klokt att studera det som ger oss lycka och tillfredsställelse. Att låta det få ta plats. Det svåra behöver också sin plats men det är så lätt att det får det största utrymmet istället för en hälsosam balans.

  Jag ser fram emot de lyckocirkelsinlägg som kommer komma och önskar dig sköna lyckostunder i den virvlande hösten kära Liv.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett vackert ord? Fler lyckocirklar borde skapas där man diskuterar det som är viktigt. För mig är bloggvärlden en sån plats som är som en gigantisk brunn att få hämta kunskap, inspiration och eftertanke ur.

   Varmaste kramen och jag önskar dig detsamma du vackra solrosglittrande stjärnströsslare
   Liv

   Radera
 4. Visst är det härligt med att luta sig åt beprövade metoder :)
  Jag tror att mindre fokus på lyckostunder kan bero på att det är så individuellt och upp till var och en att hitta det, och att det anses inte som ett problem som behöver lösas...det som är mindre bra är också individuellt och individen behöver ofta stöd och hjälp eftersom det är ett problem. Äh det blev lite komplicerat :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också på individualitet i att finna sin lyckostund.. men att leta på rätt ställen. Kursen är bra på så vis att den poängterar att man måste hitta sina metoder och sätt men vilka som faktiskt vetenskapligt visar på ett ökat lyckomånde.. bara att diskutera hur man definierar lycka är ju ett helt kapitel för sig.

   Jag tror jag förstår hur du menar, men jag ser fram emot fortsatta diskussioner, tankeutbyten och klokskap från dig

   Liv

   Radera
  2. Ja det är inget enkelt ämne. Men det har blivit så mycket fokus på lycka, på ett sätt jag inte gillar så mycket... Så klart vi fortsätter och diskuterar om det :) Lycka är väl lika flyktig som allt annat tillstånd, problemet uppstår när man dömer allt annat som inte kan benämnas som lycka och man upplever sig misslyckad, nästan som om man syndat om man inte känner sig lycklig. För mig är ordet känsla av sammanhang mycket mer tilldragande. Livet består av olikheter och kontraster och man kan inte prata bara om lycka utan att nämna andra känslor och tillstånd. Att ta något från sitt sammanhang och bara fokusera på det kan inte bringa ny kunskap, anser jag. Tvärtom det kan ha en negativ effekt.
   Så tänker jag :) Kram

   Radera
  3. Moi, önskar verkligen vi kunde ses över en middag eller fika för detta samtal.. tror det skulle bli ett intressant sådant :)

   Jag uppskattar så att du ifrågasätter, lyfter fram det du tror på och breddar begreppet.. för jag håller med dig i allt det du skriver... bortsett från det där om att jag är en forskare i grunden och tycker att den forskningen kan bringa ny och viktig kunskap och faktiskt skapa en kontrast till alla de lyckoböcker, lyckokurer och lyckoguruer som kanske inte har mer på fötterna än sitt eget perspektiv.. för det finns inte bara en väg dit.

   I kursen tycker jag såhär långt att de försöker att sätta in det i sitt sammanhang och inte bara hantera det som ett enkelt begrepp utan mer framhålla känslan av välmående/lycka och inte bara fokusera på det som är bra med att söka efter lycka utan även risker, myter om lycka och vad problematiken är..

   Jag tror också lyckoletandet och framhållandet kan göra att människor känner sig misslyckade.. bara att det svenska ordet LYCKAD ligger så nära lycka gör ju att det är lätt att hamna i prestation.. och jag tror snarare att myter om lycka, jämförandet och hur vi "jagar" lyckan skapar precis det du beskriver.

   Kontraster är viktiga även i min värld, jag möter dem dagligen både i mitt liv och de jag arbetar med.. och de ska finnas där. Men jag har alltid tyckt att det är intressant med kunskapen om vad kan jag och vad kan jag inte påverka.

   Kunskapen och utforskandet om lycka tycker jag dock är viktig eftersom den knappt har studerats för 15 år sedan medan man nu försöker finna vad som är viktigt EGENTLIGEN. Problemfokusering som varför människor skiljer sig finns det 1000-tals studier kring men det fanns knappt några kring hur gör de som får äktenskapen att fungera trots motgångar.. för ingen har ett plättlätt liv i min värld, jag har inte mött nån såhär långt i alla fall. Den negativa effekten ser jag inte riktigt att risken är större här än i något annat forskningsammanhang.. det är en del av riskerna med forskning men även om man är seriös som forskare så måste man lyfta fram det... jag kanske ser större risker med att vi lämnar över ordet lycka till de som har mycket inflytande (som karismatiska lyckoguruer med egna metoder) men kanske med låg kunskap om hur det ser ut i ett större perspektiv.

   Men det kommer fler inlägg angående lycka där jag hoppas vi fortsätter diskutera för det är så himla berikande, viktigt och kul tycker jag.. att verkligen prata om vad som är viktigt på riktigt.. kontrasterna, hela känslopaletten och allt det andra.. som jag finner viktigt också.

   Kramen från Liv

   Radera
  4. Det kanske blir så att vi diskuterar över fika när jag kommer till Sthlm ��. Visst är det intresant och berikande med olika perspektiv. Ha en fin helg. Kramar

   Radera
 5. Lyckocirklar - så vackert och nödvändigt. Lycka till i dina studier. Jag ser fram emot dina lyckocirkelinlägg i framtiden.

  Läste om ditt träd - varje gång jag gör det tänker jag att nu ska jag verkilgen leta reda på mitt träd och varje gång hamnar jag på bänken invid sjön. Det är som att sitta i en liten taklös grotta. NU öser det ner så drömmar i träd och på bänkar får anstå tills våren kommer åter.

  Lycka till och ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ditt träd kanske är en bänk, du kanske inte behöver ett träd utan har redan funnit din plats. Det låter som en vacker plats att vara på.
   Kramar och tack för pepp <3
   Liv

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen