söndag 22 december 2013

Självmedkänsla..

... det vill säga medkänsla med sig själv. Self compassion på engelska men på svenska blir det självmedkänsla.

Ett ord som kommer i min väg flera gånger de senaste veckorna och som jag tycker är viktigt. Det är ett begrepp man arbetar mer och mer med.  Ibland ger jag i mitt arbete som coach en hemläxa att tilltala och behandla sig själv som en riktigt god vän. Det är en spegling av självmedkänsla. Istället för att försöka tänka positivt, annorlunda eller inte hitta nåt svar så vet man oftast vad en fin vän sagt eller vad man själv sagt till dem.

Medkänslan med oss själva glöms ofta bort i alla borden, måste och tankar om vad andra ska tycka och tänka om det man gjort eller det man gör. Många behandlar sig själva på ett sätt de inte skulle göra med andra medmänniskor. Om vi byter perspektiv tror jag vi kan ändra om det. Var varsam med dig själv, du förtjänar även det som du ger andra.


8 kommentarer:

 1. Så sant! Det behövs verkligen! Kramar många

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur :) Kramen från Liv och önskan om en God Jul

   Radera
 2. Så bra och tänkvärda ord som jag verkligen behöver suga åt mig av just nu.
  Insåg idag att jag inte hunnit med mig själv under de senaste veckorna, jag har stoppat undan mina behov och satt andras främst.
  Efter jul ska jag ta mig en dag och bara bry mig om mig själv.
  Tack för att ditt inlägg inspirerade mig till det beslutet!
  Önskar Dig en riktigt fin jul i Dalarna!
  Stor julkram från M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att du behövde just det här, vilken tur. Ibland känns det mest som jag upprepar mig. Jag förstår om du inte kunnat satt dig själv främst de senaste veckorna.. men vad skönt att du kommer att ta dig en alldeles egen dag. Varmaste kramen och en önskan om en God Jul!
   Kramar från Liv

   Radera
 3. Håller med om det! Bra tankar att ta med sig i juletid :) fredag passar mig bra, och visst jag kan komma till Leksand om det är ett alternativ bara för att få träffas en stund på fika! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Ses på fredag! God Jul tills dess :)
   Kramar från Liv

   Radera
 4. Det är så sant! Att ta ett steg utanför mig själv och låtsas att jag är Fridas bästa vän, har hjälpt mig många ggr. Det är så lätt att glömma bara, så det är fint att bli påmind.
  Med önskan om en riktigt god jul,
  Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint att du redan har tankesättet även om man så klart glömmer ibland. Önskar dig också den finaste av jular.
   Kramar från Liv

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen