måndag 17 augusti 2009

Emma från livskrafter gästbloggar...

...på the adventure of life.

Emma som har den färgsprakande kreativa bloggen livskrafter där ord regnar likt stjärnströssel och konstverken sprakar genom cyberspace (jag är lycklig ägare till ett av dessa konstverk som verkligen förgyller min vardag). Jag kan stolt presentera henne som en i raden av mina sköna gästbloggar (resten hittar ni under kategorin gästbloggar) och här kommer hennes tänkvärda inlägg:

Att lyssna


Vad är egentligen att lyssna ? Vad innebär det att verkligen lyssna på någon och inte bara höra vad den andre säger ? Många människor tror ofta att dom lyssnar när dom hör en annan människa prata, men att höra är bara den fysiska reaktion som inträffar då örat fångar upp ljudvågor. Att lyssna är däremot mer än att bara uppfatta ljud. Att lyssna är kärnan i all mänsklig samvaro och det är otroligt bekräftande att bli lyssnad på. Det är också ett sätt att erkänna andra människor. Ibland ligger hinder i vägen för lyssnandet som t ex tidsbrist och förutfattade meningar, både om vad vi tror om sändaren som person och om vad vi tror att de kommer att säga. Ibland glömmer vi bara att lyssna för vi vill hellre tala. Genom att vi verkligen engagerar oss med att lyssna bekräftar vi den andres existens och det skapar en positiv känsla i den som vill berätta något.

Det finns tre olika nivåer att lyssna på.
Nivå 1 (inre lyssnande) är den vi använder i vardagslag och vi lyssnar här med utgångspunkt från oss själva. I en sådan diskussion i t ex fikarummet på arbetsplatsen är det en ständig kamp om samtalsutrymmet för att man ska kunna flika in och delge sina egna erfarenheter i det aktuella ämnet. Varje gång någon säger något så startar vi sökandet i hjärnans arkivskåp efter egna erfarenheter och reflektioner som vi snabbt kastar fram i diskussionen när utrymme skapas. Det är också vanligt att vi försöker se oss själva i historien som berättas och man tänker hur skulle jag reagera och agera i en sådan situation. Vår selektiva uppmärksamhet filtrerar ut information medan vi undermedvetet letar efter bekräftelse på våra egna tankar.

Nivå 2 (fokuserat lyssnande) Här är vi mer fördomsfria i vårt lyssnande och uppmärksamheten ligger på berättaren och man kan bli så uppslukad av historien att den inre egna dialogen liksom tystnar. Vi är inte längre nyfikna på våra egna vägnar utan på den berättandes vägnar. Vi kopplar alltså bort vår egen agenda totalt och lyssnar utanför våra egna mentala modeller och ramar.

Nivå 3 (globalt lyssnande) Här lyssnar vi fortfarande utanför våra mentala modeller men vi lyssnar till mer än bara orden som sägs. Här kopplar vi in alla våra sinnen. Förutom hörseln använder vi oss av synen, lukten, smaken, taktila sinnen och framför allt det sjätte sinnet nämligen intuitionen (eller känslorna) Vi känner alltså in det som sägs men också det som inte sägs och det som vilar mellan raderna

När vi nu vet om att vi alla människor lyssnar på olika nivåer och att det är en stor skillnad på att lyssna och höra, är det rätt intressant att betrakta och iaktta hur andra människor beter sig och agerar runt omkring oss. Man kan också lägga märke till sig själv och hur man ibland växlar mellan de olika nivåerna i ett samtal. Är du en god lyssnare som verkligen är med i det dina vänner och medmänniskor vill berätta för dig? När är du bäst på att lyssna och när har du faktiskt problem? Är du närvarande och lyssnar eller hör du bara vad andra säger ?Varm kram på Er allesamman
/Emma

6 kommentarer:

 1. så sant och så tänkvärt! jag reflekterar över situationen fikarummet, varför jag också vill ta plats där i samtalsutrymmet...intressant inlägg! Varm kram!

  SvaraRadera
 2. tänkvärt inlägg! lyssna innebär så mycket, på så många olika nivåer...ska ta med mig dina ord in i nästa "lyssnar-situation".

  SvaraRadera
 3. RIktigt bra skrivet och tänkvärt, Emma,gumman:)
  kram Lallis

  SvaraRadera
 4. Vilket underbart inlägg! Sparas direkt, det här kan man läsa fler gånger...

  SvaraRadera
 5. Just det här om lyssnandets konst fick jag höra av Emma "live" förra veckan och jag var var förtrollad av hennes entusiasm. Kramar...

  SvaraRadera
 6. Intressant läsning! verkligen nåt att fundera över.

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen