torsdag 2 februari 2012

Bli hel.

Står det som rubrik på ett anslag om en kurs som sitter uppe på en anslagstavla på min gata.

Är vi inte alla hela blir min reflektion. Är det inte tanken som många av oss har som handlar om att vi inte är hela och måste fixas som ofta ställer till det för oss? Jag tror det. Jag fastnar där själv ibland. Men jag tror att i fokusen på att vi ska vara hela/perfekta/ eller vad det nu är vi inbillar oss är det lätt att känna sig misslyckad. Tänk om vi kunde se att i vår mänsklighet är vi hela.

Visst vi kan vilja förändra något men det innebär inte att vi måste fixas, justeras, bli hela utan att att vi duger utan den förändringen men livet kanske blir mindre stressigt, lättare, roligare eller mer harmoniskt om vi förändrar det. Om förändringen känns livsviktig så kanske den är det, men vi jag vill inte se oss som trasiga.

Om jag tittar på mitt eget liv så är jag nöjd med det på alla områden utom ett, antingen kan jag fokusera och lägga energi på just det området istället för att glädjas åt att det är så mycket i mitt liv som fungerar och som jag trivs med. Mitt liv är bättre än jag kunnat tänka mig och jag är tacksam över det. Jag har gjort stora förändringar för att hitta mitt sätt att leva som passar just mig (även om det varit motigt ibland) vilket kanske gjort mig mer harmonisk och jag tror att det är det som menas med kursen.. problemet blir bara att om målet är att bli hel så finns det en underförstådd tanke om att något är trasigt.

Jag tycker om den syn som återspeglas i wabi sabi och feng shui. Jag kommer aldrig att glömma när jag vandrar i vackra Cheong Fatt Tze Mansion i Penang (Malaysia) och guiden visar oss att i det smårutiga golvet så finns det ett ställe där man med flit har gjort fel. Det är för att visa att inget är perfekt och att det är en del av livet. Jag gillar den tanken.

Jag arbetar dagligen med förändringar men jag tror att det är viktigt att inte stirra sig blind på det vi inte har. Jag förstår att tanken att bli hel är god och jag har inte läst närmare vad kursen innehåller men jag hoppas att man tänker på att vi alla är olika. En del kanske vill ha mer acceptans och lugn i livet, en del  mer aktivitet och inspiration. Bara personen själv vet.

Som coach arbetar jag självklart med att stötta personer i att sätta sina mål, våga gå sin egen väg och göra förändringar så jag arbetar med att många vill förändra sina liv. MEN jag tror fortfarande att det också handlar om att byta perspektiv på vad man ser i sitt liv och hos sig själv. Vi har alla styrkor och resurser som gör oss till de unika stjärnor vi är även de dagar vi inte ser dem. Tänk om vi alla la mer tid på det vi har som är bra, vi är tacksamma över och det som är bra med just oss istället för att stirra oss blind på det som saknas oss och det vi inte trivs med eller jaga en helhet som ibland kanske inte ens är nåbar och om man når den är det fantastiskt, men jag tror att ibland så äger vi den redan.

Självklart trillar jag med jämna mellanrum ner i  tankefällan att något måste fixas hos mig.. att jag är "ohel". Det är väl det som innebär att vara mänsklig och hel i min mening. Jag tror inte att jag vore en bra coach/medmänniska om jag inte insåg det utan hela tiden trodde att det var eftersträvansvärt om jag var "perfekt" och inte trillade i tankefällor.Självklart önskar jag ibland att jag hade en talang för heminredning och matlagning. Jag kan önska att det fanns någon alldeles speciell som blev glad när jag jag kom hem och tyckte att jag var särdeles speciell och underbar. Men just de sidorna och den mannen finns inte i mitt liv, åtminstone inte just nu.

Jag väljer ändå att se livet som helt och se allt det underbara jag har och de sidor som kanske jag utvecklat som är bra med mig. Jag tror också att meningen med att vi är bra på olika saker är att då behöver vi varandra och kan hjälpa varandra. Jag hjälper en vän att få ihop sin arbetsansökan, hon hjälper mig att fålla byxor och inreda mitt hem. I livets pussel tror jag att vi alla är lika viktiga delar och kompletterar varandra. Vi går i världsklassen och vi lär av oss själva, av livet och av varandra om vi så önskar.

20 kommentarer:

 1. Klokt! Och vist är vi hela, på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker det, och dessutom så blir en mosaik mycket vackrare om vi skimrar i olika färger och former, det är det som skapar ett levande mönster i min värld..

   Radera
 2. Söderenbytjejen2 februari 2012 23:00

  Jaa, visst är vi det. Har bara inte sett det så förut. Låter fint att bli hel men sen då?
  Vi kanske mer är som pussel med bitar som förändras vart efter vi lever livet, så även passandet mellan bitarna varierar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så jag tänker att sen då.. förblir man det för alltid eller går man sönder och måste "fixas" igen..

   Vilken intressant tanke med pusselbitarna.. det tror jag på.. för vi omformas och passar kanske olika delar och olika pussel..

   Radera
 3. Vi lever i en värld där vi ständigt matas med information om att vi är ofullständiga. Vi skall se ut på ett visst sätt, vara på ett annat och äga vissa saker för att vara "hela". Det är allt för lätt att trilla dit och låta känslan av ofullständighet ta över. Då är det viktigt att stanna upp och faktiskt tänka efter vad som är viktigt för just Mig - det är DET som gör mig hel!

  Hoppas du får en fin helg.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Det finns en sån marknad för att få oss att fortsätta sträva... för det är precis som du skriver att det är ju det som är viktigt för mig som är det viktiga..

   Radera
 4. Tänkvärt skrivet, hel? Ja när blir man det? tror som du att man ska utgå från sig själv, se vart hålet finns och fundera över om det är nått jag kan göra. Livshjulet snurrar ojämt om inte alla ingredienser finns. Sen vad beståndsdelarna innebär är olika för oss alla. Jag tror det är viktigt att se vad vi vill ha mer av i våra liv, och mindre också av för den delen.

  Det enda jag funderar över idag är vilken arbetsväg jag ska gå, och har du nåt tips om målet så är jag glad för tips :)
  Värmekram från kylan i Dalom!
  Di

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att ibland måste hjulet få vara lite ojämnt, man kanske inte kan rätta till tårtbiten just då eller så kanske man måste acceptera att just där får det vara på det viset.. tror att det är viktigt att titta på vad vi vill ha och ändra på men inte att det behöver vara trasigt/fel för det.. ibland behöver man en erfarenhet för att kunna ändra saker eller göra annorlunda nästa gång tycker jag..

   Jobb ja.. det måste du själv hitta... tror du ska vara på en plats där du arbetar med mänskliga möten oavsett hur, du har en värme och en klarsyn som passar många yrken. Jobsafari har ett test där man kan få tips om yrken.. det tyckte att jag skulle bland annat passa som beteendevetare och coach så för min del stämde det :)

   Radera
  2. Tack för tipset och gjorde testet och allt är som alla andra tester:-) det pekar åt det jag funderat på länge :-)Kramar

   Radera
  3. Där ser du :) Då är det bara att räkna ut vägen som räknas :) Kramar

   Radera
 5. Hejsan
  javisst är vi väl hela men på olika sätt förståss,sen kan det ju vara så att man inte känner sig riktigt hel att något fattas i livet, men man vet inte vad......hur får man reda på det då tror du????
  och jag tycker att i det ekorrhjul vi lever i så hinner man så sällan känna och tänka efter och njuta av det man redan har som man mår bra utav.

  wow vilken underbar målning du köpt, riktigt riktigt fin
  ha en finfin helg
  kram lolla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den känslan känner jag igen, att något saknas.. även om jag inte tror att vi blir hela eftersom jag tror vi är det. Men jag tror att det är viktigt att lyssna på känslan av att något fattas mig om den fortsätter komma... Jag tror att man måste ta sig tid att fundera om det här känns viktigt, att känna efter och ställa viktiga frågor och lyssna på svaren och sen se om man är villig att göra de förändringar man hittar.

   Man kan göra det samtidigt som man tar löpturen, morgonpromenaden eller tar en stund med virkningen.

   Starten kan vara att gå igenom olika delar av livet och känna vilka som känns som man vill ha dem (de flesta av veckans dagar) och sen om man hittar något som inte är som man vill fundera över hur villig man är att förändra det och hur man ska göra det, ett litet steg i taget.. så lyssna inåt och agera utåt. Men det är också viktigt att känna efter om det här kommer från en själv eller från en förväntan att man ska göra något.

   Frågorna kan vara:
   Vad mår jag bra av? Vad är det som gör mig glad när jag gör det här? Hur skulle mitt liv förändras om jag hade det som det känns som om jag saknar. Vad är det som gör att jag trivs så bra med just det här? När trivs jag inte? Finns hur många frågor som helst.. det gäller bara att börja fråga och lyssna på svaren. Gå på skattjakt helt enkelt.


   Tacksamhet. Det har varit min väg att kunna njuta av det jag har. I början tog jag en stund varje kväll och skrev ner allt jag upptäckt under dagen att vara tacksam över men även att starta dagen med tacksamhet över enkla saker som mitt hem, min katt, mitt arbete. Det sätter en annan känsla över vardagen. Den tiden finns alltid och den förändrade mycket för mig..

   Sen om man känner att man behöver stöd/någon att bolla med kan man ju försöka hitta en vän, coach, nätvän att göra resan med och som också kollar hur det går. Om man vill ha en coach men inte har råd kan man försöka hitta någon under utbildning för då har man klienter gratis eller rabatterat..

   Vet inte om det gav nåt men det blev ett långt svar. Visst är tavlan fantastisk! Emma sprider så mycket glädje. Om du inte upptäckt hennes blogg så rekommenderar jag den varmt.

   Varmaste kramen till just dig

   Liv

   Radera
 6. tusen tack för ett riktigt bra svar...det ska jag använda i min vardag!!!!
  du är så duktig att skriva och få en att tänka på ett helt annat sätt än vad man vanligtvis gör...
  kram lolla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag lever ju hela dagarna med mina tankar så jag tycker att de är vanliga och glömmer ibland att inte alla tänker som jag..

   Radera
 7. Jag tror också att vi är hela. Oavsett om vi är perfekta eller inte är vi hela för hur skulle vi kunna vara halva? Vår själ och vårt hjärta kan aldrig vara halva. Det kan behöva putsas lite så att vi kan se vår inre diamants strålglans.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vi och jag undrar också varför vi ses som halva.. du skriver så fint härligaste vän!

   Radera
 8. love love love du är så generös i beröm jag rodnar. TACK VERKLIGEN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är värd allt beröm, bara att ta emot <3

   Radera
 9. Jag läser, tar in, känner efter och känner igen mig, får idéer, funderar....Så mycket klokt skrivet, både text, kommentarer och svar! Jag får alltid en tankeställare på ett positivt sätt här hos dig!
  Och det tackar jag dig för :-) Att ta en sak i taget och må bra i nuet och ändå ha önskemål och mål framåt känns som en helhet för mig. Det är svårt, men om det skulle vara för lätt skulle vi inte få erfarenheter och lärdom med oss.

  Kramar från Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har jag kloka läsare och jag gillar att man nu kan kommentera som svar lättare. Jag tror mer på helhet som du skriver.. för då hamnar det utanför människan och inte som en etikett på henne.. jag håller med om allt det du skriver :) Men det visste du nog redan..

   Jag har kommit en bit på väg till att leva livet som jag vill, lätt var det inte men det var värt det och det är det bästa jag gjort. Jag vill också fortsätta utvecklas och då blir det ju en del av resan att vara osäker ibland och ibland hitta en ny väg.

   Varm kram till just dig!

   /Liv

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen