onsdag 28 januari 2009

Livet handlar inte om hur man har det..

... utan om hur man tar det.

Så avslutar min morfar sitt fina mail till mig. Det här tror jag verkligen på.

Jag tror att man kan VÄLJA hur man ser olika situationer, erfarenheter och händelser. Jag vill direkt säga att jag pratar inte om så svåra saker som när någon lämnar jordelivet (jag vet att det är flera som tampas med sorg som kanske läser) utan i vår vanliga vardag.

Man kan VÄLJA att se möjligheter istället för det som inte går och välja att pröva igen om man inte lyckas första gången. Nallen ni ser på bilden symboliserar det här för mig har jag insett. Om ni tar en titt så ser ni att det ena benet är lagat med frotté. Det är min omtänksamma mormor som gjort det när jag var liten.

Nallen hittade jag kastad bakom morfars färghandel och med ett barns ögon så måste den bara räddas. Min mormor och morfar hade kunnat säga att nallen var gammal och smutsig och att det fanns gott om hela, perfekta nallar men tog sig an den med samma ögon som mig och lagade den istället. Saker måste inte vara perfekta och nya för att vara bra eller omtyckta.

Man kan välja hur man ser det och vad man lär sig av det som händer. Min erfarenhet som arbetssökande just nu ser jag ur detta perspektiv. Vad kan jag lära? Vad har jag för nytta av det här? Det finns erfarenheter i mitt liv som jag inte vill vara utan fastän det var jobbigt att gå igenom dem. Men utan dem vore jag inte den person jag är idag. För jag tror att vi lär hela livet och att livet har en mening.

Många situationer kan ses ur olika perspektiv och vi har själva valet i många lägen. Nu är frågan vad väljer du i ditt liv? Att se en nalle som en förbrukad nalle eller som en som just fått ett nytt ben att stödja på? Jag vill kunna stödja mig på mina erfarenheter i livet istället för att se dem som något som är trasigt och ofullständigt.

15 kommentarer:

 1. snyft, vad fint med nallen!!
  underbart!

  SvaraRadera
 2. ja, jag är helt med på din inställning!

  Det handlar om hur man tar det. Vad man gör av det som man får tilldelat sig här i livet... eller tar till sig.

  Mycket klokt inlägg! Som funkar på många olika situationer.

  SvaraRadera
 3. Ja visst handlar mycket om vår inställning...håller fullständigt med om det. Man kan välja glädje - men till en viss gräns förstås. Det är ju viktigt att bejaka ALLA sina känslor och sidor. Det har jag nämligen i min gröna ungdom varit lite dålig på men det är ju tur att man blir gammal och klok...hehe
  Nallen är ju helt underbar och ofta är det som itne är perfekt det som är det vackrast. Ellerhur?

  Hoppas det går bra med alla intervjuer...du är värd det bästa...glöm inte de´..
  kramar
  Emma

  SvaraRadera
 4. Med tre barn får man hela tiden utmana sig själv att tänka som din mormor o morfar.

  Jag känner mej faktiskt tacksam för de senaste årens kämpande. Vad hade jag varit i dag utan det?

  SvaraRadera
 5. Ja den isntällningen är verkligen sann. Man kan bemöta problem och livet med Suck eller JA.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag hänger appselut på den inställlningen:)Kram L allis

  SvaraRadera
 7. Det är ett väldigt bra sett att se livet. Jag försöker göra det så mycket som möjligt.

  Så söt nalle!

  SvaraRadera
 8. Så sånt så. Fast under mina mest mörka ögonblick förbannar jag att det är så svårt att vända på allting. Under årens racinglopp gick mycket åt pipsvängen och bland annat försvann tilltron till att allt löser sig.
  Att ändra tankemönster kräver hårt arbete.

  SvaraRadera
 9. Du har en klok morfar. Annat kasn jag inte säga.

  SvaraRadera
 10. Ja. Det handlar om hård träning för dem som inte har det i sina gener. Alla kan lära sig att se möjligheter, istället för att fokusera på problemen. Och att välja vilka man skall umgås med. De som ger energi eller de som käkar energi.

  SvaraRadera
 11. Ja! Alla upplevelser går att leka med... :-)

  /Svante

  SvaraRadera
 12. Underbar nalle och ett underbart inlägg :) Visst är det så att man väljer hur man ska se på aker och ting och hur man ska förhålla sig till det :) Alla har vi valmöjligheter,,, alltid :)

  Kram på dig :)

  SvaraRadera
 13. Åhh, min morfar hade också en färghandel. I Lund. Vi sparade i familjen hans gamla fina kassaapparat, men den verkar ha kommit på villovägar nu. Synd, för den var så fin.

  Och visst har du rätt! Det gäller absolut att se möjligheter.

  SvaraRadera
 14. Sant! klokt talat.

  STOR fredags kram från Eva

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen