lördag 12 december 2015

Hon är ung och vacker..

... men ser ledsen och rädd ut. Det är hennes bröllopsdag och våra blickar möts när jag passerar, jag ler mot henne och får ett svagt leende tillbaka. Bredvid henne står hennes nyblivna man, avsevärt äldre.

Arrangerat äktenskap frågar jag min guide. Definitivt arrangerat äktenskap svarar han. Kommer du få välja den dag du gifter dig frågar jag honom. Ja, det får jag. Mina föräldrar har en annorlunda syn och det är bra. Jag tror Indien kommer förändras men det går långsamt fortsätter han.

Jag möter unga människor, vissa som lever i arrangerade äktenskap och andra som vet att de kommer få vara mer delaktiga kring vem de får dela livet med. Vissa av de i arrangerade äktenskap verkar ha det bra och andra har det bedrövligt och ser ingen väg ut ur ett äktenskap med någon de inte vill dela livet med.

När jag pratar med dem hör jag en förändringsvilja, många av kvinnorna säger att mina barn ska inte bli bortgifta, de ska inte behöva stå på sin bröllopsdag bredvid nån de knappt träffat och som de sedan ska dela livet med, jag vill något annat för mina barn och att de slipper uppleva det.

Jag möter en ung kvinna som planerar att fly med sin pojkvän som familjen inte känner till men där arrangerat äktenskap är det enda som gäller i hennes by. Men jag förlorar min familj om jag gör det och det vill jag egentligen inte säger hon sorgset. Två skilda världar möter varandra i våra kulturer men många unga och även äldre generationer vill förändra det traditionella. I mina ögon det enda rätta men så är jag ju svensk, här håller inte alla med mig.

När solen sänker sig över havet och natten  varsamt iklär sig sina stjärnprydda smycken ser jag den unga brudens ögon och jag ber en stilla bön att hon har fått en snäll make som kommer behandla henne väl och att saker förändras i framtiden.
5 kommentarer:

 1. Ja, det finns mycket som vi tar för självklart som borde förändras i vår värld, även här hemma...kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det <3. Kramar från Liv

   Radera
 2. Ja jösses. Otänkbart här, självklart där. Fast man köper alltid grisen i säcken lite när man gifter sig. Man vet inte hur det kommer att bli. Folk förändras. Fast då kan man ju skilja sig. I vår moderna kultur i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en gris i säcken men det är bra om man inte sitter fast om det är ett riktigt svin man fått på halsen. Kramen

   Radera
 3. Det som är hoppgivande är att förändring är i gång... Kram

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen