söndag 7 februari 2010

Du kan inte förändra det förflutna...

... men du kan förändra framtiden.

Detta är ett uttryck jag använt ofta de senaste åren framförallt i mitt arbete.

Det förflutna bär vi med oss, det gör oss till dem vi är idag. Det rymmer erfarenheter, roliga minnen, lärdomar och smärtsamma upplevelser. Det finns där och det går inte att förändra. Kanske behöver det bearbetas, kanske behöver du lära om, kanske du vill bryta gamla mönster eller be om ursäkt för något som hände där men det är vad det är. Ibland måste man få ta tid och gå igenom det som har hänt, känna alla känslor som finns där och reflektera över det som var. Det tycker jag är klokt. Jag tror inte man ska fly från något men jag vill passa mig för att fastna i det förgångna och leva där. Det här är självklart lättare sagt än gjort och jag lyckas såklart inte alltid. Det finns saker som man kanske inte ens minns men som fortfarande påverkar mig emotionellt och beteendemässigt.

Framtiden däremot är just den som är föränderlig, det är där vi kan sträva efter att använda det vi lärt oss, agera annorlunda i liknande situationer, förverkliga nya drömmar och använda allt det vi har med oss. Hitta en riktning och målsättningar vart vi vill ta vägen. Där kan vi förändra det som vi känner att vi behöver MEN det viktigaste av allt, vi måste leva i nuet. Det är ju där vi befinner oss just nu.

Så min livsfilosofi är att jag bär med mig mina erfarenheter, minnen och lärdomar i livets ryggsäck. Min kompass tar ut riktningen men det är jag själv som bestämmer vart jag vill gå. Men för att njuta fullt ut av resan så kan jag inte bara gräva i ryggsäcken eller ha fokus på kompassen. Jag måste lyfta blicken och titta på himlen, lyssna på fåglars sång och vindens sus och stanna upp och lukta på blommorna.

11 kommentarer:

 1. vilken fin blogg du har:) hur är det med dig idag?

  SvaraRadera
 2. Kommer att tänka på att..: Att leva med hundar är ett fantastiskt sätt att lära sig leva i nuet :)
  mina djur genom åren har lärt mig det och mycket mycket mer.

  Vilka vackra blomster!

  SvaraRadera
 3. Väldigt klokt sagt. Det tjänar ingenting till att gräma sig över sådant som har varit. Istället får man försöka ta lärdom av det och inte göra samma misstag en gång till.
  Det förflutna rår vi oss inte på, men framtiden däremot kan vi forma precis så som vi vill.
  Kram

  SvaraRadera
 4. återigen får vi läsa dina kloka ord och det är så sant det du skriver!

  ha en finfin tisdag!
  kramelikram

  SvaraRadera
 5. Tack för klokord som smeker själen och skänker ett leende till mina läppar
  Ha en ljuvlig dag
  kram
  Emma

  SvaraRadera
 6. Det är ju helt rätt och helt sant. :)

  Stor kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar bild på blommorna!

  Tack så mycket för dina kommentarer. Jag blir så glad. Du lyfter mig. :)
  Kram, Annelie

  SvaraRadera
 8. Så sant. Tyvärr klarnade inte min tankefnurra utan istället blev jag ännu mer trasslig.

  SvaraRadera
 9. Vilken bra insikt, och vilket bra tänk! Det är nästan som att använda sig själv som ett verktyg... redskapet som vi måste ha för att överhuvudtaget ta oss ett enda steg framåt.

  Varm kram... du kloka!

  SvaraRadera
 10. Det händer ibland. Att jag håller med dig helt och hållet. Som i detta inlägg. Utom att kanske... nä. Jag håller med dig helt och hållet.

  SvaraRadera
 11. Tittar in för att önska dig en trevlig helg.
  Trevlig Helg :)!

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen