onsdag 24 juli 2013

En fest för att fira...

.. sina misslyckanden finner jag som förslag i ett bra blogginlägg. 

Redan innan jag läste det så hade jag tänkt skriva om att vi alla gör våra misstag men som så ofta i bloggvärlden så möter min tanke någon annans och mitt inlägg färgas av det. För det är ju så att vi ofta framhäver det vi lyckades med och det som vi inte lyckades med ältar vi, skäms för eller så vill vi inte minnas. Själv kan jag nog döma mig själv lite väl hårt när jag ibland inte lyckas även om jag numera finner tacksamhet och lärdomar i dess väg.

Men en fest är ju en eminent idé, för det handlar ju om att jag vågade göra något och mina misstag/misslyckanden (eller erfarenheter som jag föredrar att kalla dem) har ju lett till dit jag är idag. Tänk om jag fått något annat av de jobb jag sökt under livet, då kanske inte drömjobbet vore mitt idag? Tänk om jag fortsatt vara i relationer som inte var ämnade att vara och som inte gjorde oss lyckliga.Då är jag hellre singel med möjligheterna framför mig.

Livet har lärt mig att om jag inte utforskar saker eller vågar söka nya vägar så finns risken att jag ångrar mig. Ibland har jag varit feg och det misslyckandet är nog större i efterhand än att våga ta ett kliv ut i något som kanske inte blev vad man önskat.

Så jag funderar nu på om jag kanske ska göra allvar av tanken och  bjuda in till en misslyckandefest för mina vänner och så kan vi dela/lära/glädja oss åt våra misstag och vart vi hamnade tack vare dem, det tycker jag låter härligt och annorlunda. Tänk också alla härliga lyckanden som kanske började som potentiella misslyckanden. Lite vet vi om vad som leder oss rätt men jag vill ha roligt under tiden och en fest med vänner är ju en del av lyckans skattkista.
16 kommentarer:

 1. Vilken bra idé tycker jag. Att fira sina misslyckande eller misstag. Det tycker jag låter bra. Det är ju genom misstag men också genom lyckande vi formas. En del gånger förkläs ett lyckande som ett misslyckande.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så.. och det är så lätt att fördöma eller inte vilja se det som man tänker som misslyckat.. men om det blir fest hoppas jag du kommer :)

   Radera
  2. Ja klart att jag kommer. Har en del misstag som jag skulle kunna fira.

   Radera
  3. Härligt! Det blir nog en sådan fest till hösten <3

   Radera
 2. Tänk om det inte är misslyckanden...
  tänk om det bara är precis som det ska.

  Kanske ordet borde bytas ut mot lärdomar...

  Äsch. Jag vet inte. Vet bara att det tar på krafterna att "lära".
  Och att jag önskar jag kunde komma på en gemensam fest. Oavsett ;-)

  Varm kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så :) Det är därför jag föredrar ordet erfarenhet.. och lärdom är ju på samma tema. Min syster brukar säga att ett misstag blir inte ett misstag förrän du ser det som ett... det är klokt.

   Ja ibland kanske man bara ska gå in i mindfullnessacceptans för lärandet tar ibland på krafterna samtidigt som jag inte vill vara utan det.

   Kramen

   Radera
 3. Vilken bra idé. Ofta tror vi att alla andra är så duktiga och lyckas med allt dom tar sig för. Men så är det ju givetvis inte. Kanske ska jag bjuda in mina vänner och be dem ta med sig ett misslyckande var som vi alla kan lära av...
  Kram Helén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir så lätt så.. att man bara ser det andra har klarat och vet inte historien bakom. Jag tycker absolut du ska bjuda in vännerna, det är en så himla bra idé helt enkelt.
   Kram från Liv

   Radera
 4. Vilken underbar idé. I vems ögon är ett misslyckande ett misslyckande? Är det för att vi kanske inte lyckas precis med det som vi tror vi måste lyckas med för att "alla" andra lyckas? Men tänk om det är precis tvärtom, att "alla" andra ser på dig och mig som lyckade? Jag har börjat tro att det inte finns några misslyckande bara olika vägar att gå. Just idag är det en dag av tankar som gnager sig fast och oroar, jag tänker att förmodligen lär jag mig något under denna dag. Idén att ha en fest för att fira misslyckande är i varje fall underbar.

  Varma kramar
  Ann-Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det många gånger.. och man vet ju inte vad andra ser som lyckat.. eller om de ens reflekterar över det eller grubblar över sina egna misslyckanden. För oftast har vi ju fullt upp med tankar om oss själva.. Jag tycker om den tanken, att det bara är olika vägar att gå. Även jag har de där dagarna.. när man fastnar i oro och grubbel, men det kanske behövs så man kan trassla sig ur det och fundera vad det står för.

   Kramar

   Radera
 5. ja om nåt borde alla misslyckanden firas med en fest :) Fast jag vet inte om det ordet, misslyckas, ens borde finnas... vad är det? Nä jag tycker vi bestämmer att skrota det ordet helt och hållet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beslut! Då kan man ju ha en skrotfest av ordet och bara prata erfarenheter!
   Kramar

   Radera
 6. Det finns inga misslyckande bara olika vägar :)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag tycker nog att ordet misslyckande ska få vara kvar. I alla fall för de mest smärtsamma skeenden som varit i ens liv. Kallar man det lärdomar eller erfarenhet så tränger man ju undan smärtan som ligger inkapslad däri. Först när man verkligen kan ta fram och tillåta smärtan som ligger i misslyckandet, så kan man ju rensa ut den. Inte alla misslyckanden blir till lärdomar, utan blir bara kvar som en djup sorg och smärta.
  Men en fest (i goda vänners lag) för att fira dessa vore en toppenidé. Ta fram dem i ljust, känna medkänsla med sig själv, och verkligen känna att med tanke på det bagage man släpar på, så gjorde man så gott man kunde just då.
  Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man se det.. för mig personligen så blir det inte ett sätta att lägga lock på en smärta men att se den ur en annan vinkel.. man ska ju inte tränga undan känslor.
   Jag tycker om din reflektion eftersom jag inte betraktar ordet på det sättet.. kanske handlar det om att jag möter så många som ser allt det gör som misslyckanden och att det är fel på dem och att de aldrig klarar något som gör att jag vill lätta upp ordet och inte använda det som en personlig stämpel på sig själva vilket de ofta gör..

   Men jag tycker om att du säger det du tycker.. och att vi tittar på samma ord ur olika vinklar våra erfarenheter/lärdomar/misslyckanden har ju präglat oss... det tycker jag som du att det vore värt en fest.. tror att det ska bli en sån härhemma under hösten..

   Kramar från Liv

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen