onsdag 23 september 2009

We are spiritual beings..

... having a human experience.

Citatet kommer från en yogi-the påse och jag har tänkt en del på det sen jag läste det. För mig är nämligen andlighet viktigt. Jag är inte traditionellt kristen eller aktivt utövande någon annan religion men jag tror att vi alla är del av något större. Jag har själv lite svårt för gudsbegreppet utan personligen använder jag hellre begreppet universum.

När jag såg Malves affirmationsarmband så tänkte jag att jag skulle göra ett liknande till mig själv, men det blev aldrig av. Samma sommar såg jag för första gången det moderna radbandet/armbandet som bland annat kallas "Livets pärlor" men hade då i åtanke att jag själv skulle göra ett personligt.

När ännu ett år gått och jag i somras såg att de fortfarande hade det till salu i Gammelstads kyrka så insåg jag att det var nog dags att köpa dessa pärlor eftersom jag under ett helt år inte gjort mig ett armband på egen hand. Sen så gillar jag symboliken hos pärlorna men även att jag kan fylla dem med min egen symbolik.

Jag bär ibland detta armband, eller så har jag det i en ficka. Det påminner mig om min egen andlighet och livets olika delar. Tanken är att de ska väcka frågor och insikter. Vad är viktigt för mig i livet? Vad skänker mig lycka? Var är min fokus i livet? Är den där jag vill ha den?

Varje pärla bär ett namn och har sin egen symbolik. Såhär beskrivs pärlorna i den bok som medföljer:

Gudspärlan (den stora gyllene pärlan) ska påminna oss om att det finns någon som alltid är med oss och alltid vakar över oss. Den symboliserar tro, förundran och tillit.

Tystnadspärlorna (alla de avlånga pärlorna) ska påminna oss om den viktiga tystnaden. Om vikten av att stänga av prestationskrav och bara finnas till. Vi kommer i kontakt med vårt innersta och låter det tala.

Jagpärlan är liten och pärlemorskimrande (och sitter på vänster sida på bilden). Likt sandkornet som bär på möjligheten att bli en pärla finns inom varje människa oanade krafter som väntar på att få vakna och att få uttryckas. Den vill hjälpa oss att se oss själva bortom alla roller, krav och förväntningar.

Doppärlan (den vita pärlan) uppmanar oss att ständigt våga börja om på nytt. Det är aldrig försent och vi duger som vi är.

Ökenpärlan (sandfärgad) är en symbol för motgångar och stunder då livet ter sig som en öken. När vi inte har ork, kraft och kanske inte heller någon att tala med. Ökentiden kan lära oss skilja det oviktiga från det viktiga.

Bekymmerslöshetspärlan som är blå är livets rastplats. I lugnet föds livsmod och livskraft. Här får vi vara utan att göra.

Kärlekens pärlor är de två röda pärlorna. Två till antalet för att påminna om att både ta emot och att ge kärlek. Kom ihåg den kärlek som passerar i livet, både den du ger och den du får.

Hemlighetspärlorna (de tre vita pärlorna) rymmer hjärtats innersta hemligheter. De som vi sparar för oss själva. De kan rymma drömmar, tankar eller upplevelser vi upplevt eller bevittnat. Våra hemligheter är i säkert förvar i dessa pärlor.

Nattens pärla är svart som natten. Den står för det svartaste i livet som ångest, tvivel, rädsla, övergivenhet, förtvivlan och rädsla för död och katastrof. Den vill påminna oss om att stanna upp inför det svarta men även att det finns ljus i mörkret även om vi inte alltid ser det.

Uppståndelsepärlan (vit) står för godhetens seger över ondskan, för hoppet som övervinner oro och rädsla, för livets seger över döden. Den får oss att aldrig sluta hoppas.

Jag är nog barnsligt förtjust i symbolik och smycken eller saker som bär på en allmänt känd symbolik eller en som jag själv förknippar med det. Det får mig förankrad i mig själv och det jag tror på. För jag tror det ligger nåt i det där citatet:

"We are spiritual beings having a human experience"

Vad tror ni?

10 kommentarer:

 1. Åh jag hade gärna haft ett sådant armband! Känns så fint att ha något sådant med sig vart man än går, för att alltid vara medveten om allt man så lätt glömmer bort i den stressiga vardagen. Jag har stenar som jag alltid bär med mig, och oftast ett smycke gjort av sten runt halsen. Jag byter ut stenarna då och då, när jag känner att jag har behov av någon annan påminnelse eller känsla som jag kan få av stenarna. Jag har också läst det budskapet från Yogi-tepåsen och jag tror blint på det. Vi är alla spirutiella varelser, antingen vi är medvetna om det eller ej.. ;) Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 2. Vad fin symbolik! verkligen härligt att ha en pärla och så fint skrivet i varje tanke kring den! Tack du fantastiska Vida som delar med dig av de mest underbara små ting och som ger mig saker att reflektera över! varma kramar till dig!

  SvaraRadera
 3. Jag har ju ett sådant armband som jag fick när jag slutade på fiket jag arbetade på ett tag. Fiket var både kommunens och kyrkans, därav armbandet. Men nu minns jag inte var armbandet är någonstans efter två flyttningar. Nu fick du mig att tänka att jag skulle använda det... juh.

  SvaraRadera
 4. Vad fint! tack för förklaringen, jag har spenderat en del tid i kyrkan, främst därdör att jag har sjungit i kör, och sett liknande armband, men inte haft tid att stanna upp och se betydelsen.


  Ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 5. Så härligt. Symboliken är ju underbar. Ska nog ta efter ide´n tror jag minsann.
  Ha en helt ljuvlig fredag
  kramar
  Emma

  SvaraRadera
 6. Det påminner mej om att mitt armband gick sönder (guddottern högg tag i det). Dax att göra ett nytt, tror jag minsann.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Hela livet sammanfattat i ett armband. Underbart!!

  SvaraRadera
 8. blev just sugen på att cykla hem och göra mig ett pärlarmand:) kram K

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att du beskrev det där med andlighet på ett helt fantastiskt sett. Äntligen kan jag sätta ord på det som även jag står för/tror på. Jag gillar också det där med symbolik i t.ex. smycken och jag tror att så länge smycket i fråga betyder något särskilt eller står för något så är det också en symbol. Jag har flera sådan smycken som påminner mig om olika skeden i livet och inställningen till det samma.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Trille: Ja det är det som är så bra att man kan påminnas om budskapet och saker som jag tycker är viktiga. Vad klokt att byta ut halsband till något som du känner att du behöver.

  Di: Visst är det fint skrivet, det är dock inte jag som skapat den symboliken. Jag tycker om att påminnas om sånt jag tycker är viktigt.

  Nina: Vilken fin present, hoppas du hittar det.

  Svartanova: Kan tänka mig att det är vanligt där.. nu vet du vad det är :)

  Livskrafter: Gör det! Jag kanske också gör mitt eget en vacker dag men just nu använder jag det här.

  Malve: Det tycker jag, du inspirerade mig verkligen den gången.

  Maria: Visst är det fint!

  K: Om jag känner dig rätt så sitter du i rosa rummet och pysslar ihop ditt alldeles egna armband.

  Ellinor: Tack snälla för dina snälla ord. Andlighet är svårt att beskriva tycker jag och framförallt att skriva om, lättare att prata om i en dialog. Jag har också många smycken som påminner mig om saker som är viktiga för mig.

  Varm kram till alla er alla pärlor på livets tråd

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen