söndag 8 november 2009

Generositet....

... blir ordet jag vill lyfta idag.

Generositet väcker tacksamhet, hopp och glädje hos mig. Medmänniskors generositet är det som de senaste veckorna sköljt över mig likt en varm lekfull våg som rullar in över land. En del människor brukar säga att de flesta tänker bara på sig själva men jag håller faktiskt inte med.

Gång på gång har människors generositet fått mig att förvånas men också glädjas. Men så är det ju också så att jag tillhör dom som tror på att det man väljer att fokusera och väljer att se blir som ringar på vattnet som sprider sig. Med andra ord: Om jag betraktar mina medmänniskor och min omvärld som generösa så blir de just det.

Det här innebär inte att jag går omkring och förväntar mig att få massa saker men när det händer så blir jag glad och tacksam för att jag tror att generositet helt enkelt gör världen till en bättre värld för oss alla att vistas i. Att vi delar med oss. Dessutom behöver generositet inte handla om saker utan att man ger av sin tid, kunnighet, värme, livsvisdom, tillit till den andras förmåga osv.

I bloggvärlden har jag gång på gång blivit häpen över oväntad generositet (som Lady thirtys present och dvd'n med ashes and snow från en främling) och i fredags var det dags igen då min lilla filur som jag vunnit i en utlottning hos Svartanova hade med sig en liten valkompis som också flyttat in hos mig. Båda ska få följa med bloggpiraten och mig till Hawaii. När jag under gårdagen träffar Mamms (en vän jag fått via bloggvärlden) så tänker jag på att hennes generositet ständigt finns närvarande på så många plan, i allt från någon som lyssnar som en som skickar nallebud eller omtänksamma sms.

I min vardagsvärld så bjuds jag på pizza, smågodis och film hos min kattälskande vän som precis när jag går ger mig en bok jag längtat efter att få läsa. Min coach ger mig ett armband som påminnelse till att stoppa min inre kritiker men även påminner mig om det stöd jag har. De komplimanger som följde med sparar jag i hjärtat, det är en sorts generositet att säga fina saker till andra människor om man menar dem.

Min underbara och genuint generösa vän K har med sig krusbär, äpplen, persilja, jordgubbar att fylla frysen med innan hon och hennes sambo idag kör mig till en tidigare kollega som ger bort flera 60-talsmöbler till mig eftersom hon vet att jag älskar den epoken. De är alla generösa, varma, omtänksamma personer och de sprider detta omkring sig på sina livsvägar.

Tidigare i livet hade jag svårt att ta emot gåvor och komplimanger utan att känna dåligt samvete eller en tacksamhetsskuld. Nu har jag tagit bort skulden och arbetar på att bara känna tacksamhet och vetskap om "what goes around comes around". Om någon vill ge något så är det ju ett val den personen gör. Om jag tacksamt väljer att ta emot och vid ett annat tillfälle ger något tillbaka eller ger någon annan något (som i min värld inte behöver vara ett ting) så ökar generositeten likt en rullande snöboll.

Jag sparkar av mig mina finaste skor, häller upp en kopp blåbärsthé från pedagogiska mamman och tackar bloggvärlden för att jag får ta del av era livshistorier. Det är också generöst.


12 kommentarer:

 1. vilket finfint inlägg :)
  du är värd varendaste liten present :D

  tack för en genommysig blogg!!!

  kramelikramar
  Maria

  SvaraRadera
 2. Det är så härligt att titta in på din blogg, du har alltid så härliga varma ord. Du inspirerar verkligen!
  Varma kramar

  SvaraRadera
 3. Så fint skrivet. Och klokt. :)

  Kram, A

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det så...What you give is what you get....
  Tack för inspirationen du sprider...krmar
  Emma

  SvaraRadera
 5. Genomsnittet är ett fantastiskt vackert ord och ännu vackrare är dess innebörd och förmågan att besitta denna egenskap. Det är det lilla i vardagen som gör det.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Dina ord får mig att tänka på "Skicka vidare" - en av de absolut bästa böcker/filmer som finns!! Det är nåt speciellt med att glädja andra i smyg... ;-)

  SvaraRadera
 7. tack för att du är du sötis....
  kramar i massor

  SvaraRadera
 8. ÅÅÅ vad söta! Jättefin blogg!

  SvaraRadera
 9. Att inte känna dåligt samvete eller skuld när man får något. Hm, jag tror att du har en poäng där. Jag får nog fundera lite till på det.

  SvaraRadera
 10. Åh , vilket underbart fint inlägg, vännen:)
  kram Lallis

  SvaraRadera
 11. Lady Thirty: Tack, du är väl världens snällaste :) Din blogg är också helt fantastisk!

  Di: Tack och bock och detsamma till dig!

  Svartanova: Tack och tack igen för fina filuren och lilla valen, du har en fantastisk skaparförmåga och är en glädjespridare :)

  Livskrafter: Det är så sant det och tack!

  Ellinor: Det är definitivt det lilla som gör det.. inte det storslagna.

  Lena: Har inte läst boken men sett filmen och den gjorde starkt intryck på mig, det är precis det som det handlar om tror jag...

  Mamms: Och tack för att du är just du!

  Therese: Visst är de fina?! Å tack för de fina orden om min blogg. Välkommen hit.

  Maria: Jag tycker det, men det är inte alltid lätt.. men jag tror det är viktigt.

  Lallis: Tack söta du!

  SvaraRadera
 12. "Men så är det ju också så att jag tillhör dom som tror på att det man väljer att fokusera och väljer att se blir som ringar på vattnet som sprider sig. Med andra ord: Om jag betraktar mina medmänniskor och min omvärld som generösa så blir de just det."

  Håller verkligen med om de orden! Så sant. Fint inlägg detta.

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen