söndag 1 februari 2009

Böcker lästa i Januari 2009.

Här är min sammanställning av böcker som jag läst i Januari:

Den sista utvägen av Denise Mina.
Den sista delen i en brottstriologi av en skotsk författare. Jag tycker om hennes böcker så jag njöt av att läsa denna.

En annorlunda barndom av Iris Johansson.
Den här har jag nämnt tidigare då det var vår bokcirkelbok. Jag tycker att MÅNGA skulle behöva läsa den här boken som är en självbiografisk bok där hon beskriver hur hon var autistisk som barn men sedan i ca 10-årsåldern kliver ut i vår verklighet. Liknar ingenting annat jag läst eftersom den visar nya dimensioner.

Den hungriga prinsessan av Christina Herrström.
Kanonbra bok som jag inte ens hört talas om. Den sträcklästes och är jätteintressant att läsa om man är intresserad av könsroller och förväntningar. Rekommenderas varmt.

Du kan hela ditt liv av Louise L Hay.
Ända sen jag såg en jätteintressant intervju med Louise l Hay så har jag velat läst den här. Lånade den av en vän men ska köpa den för den är helt fantastisk. Fullproppad med affirmationer och tankens kraft.

The worrycure- Bli av med din oro med kognitiv beteendeterapi av Robert L Leahy.
Den här boken har stått i min bokhylla länge och var en bortglömd avbeställning av en månadsbok hos en bokklubb. Den hurtiga titeln och en stor smiley på framsidan har gjort att jag känt mig så oerhört skeptisk.. ack vad fel jag hade. En jättebra och seriös bok om hur du ska arbeta med din oro, vad den fyller för funktioner och vad du behöver utsätta dig för. Fylld av tester, praktiska övningar och en tydlighet.

Ren snö av George Pelecanos
.. är en bok jag hittade på tunnelbanan. Jag kan förstå varför någon har lämnat den där. Den var verkligen dålig såväl språk som innehållsmässigt tycker jag.. för att inte tala om de krassa könsrollerna och jag är förvånad över att man lagt pengar på att översätta denna till svenska.

Förföljd av Catharina Ingelman-Sundberg.
En fortsättning på boken brännmärkt. Catharina skriver historiska romaner om starka kvinnor och det gör hon jättebra. Hon har tidigare skrivit en vikingtriologi som jag tyckte mycket om. Om man är intresserad av svensk historia och vill läsa en bra berättelse så rekommenderas hennes böcker.

Min tjej och jag av Tony Parsons
Ibland är jag lite sen av mig så jag har inte börjat läsa Tony Parson förrän nyligen då jag fick några pocket av en vän som flyttade. Jag gillar verkligen hans sätt att skriva, de berättelser och personer man får möta i hans böcker. Han påminner om Nick Hornby men har sin egen stil. Detta var en fristående bok som jag sträckläste och när jag gör det så tyder det på att jag tycker om boken.

Mannen och Hustrun av Tony Parsons
Uppföljare till mannen och pojken. Han skriver bra, underfundigt, lättläst men med en allvarlig underton vilket är hans styrka. Läs den gärna men läst den första boken först i så fall.

Flickorna från Riyadh av Rajaa Alsanea.
Det tog några sidor innan jag kom in i den men sen är jag fast. Rajaa var 25 år när hon skrev den och den har varit mycket omdebatterad i arabvärlden, uppskattad av många men även hatad och hon och hennes familj har fått emotta dödshot. Den ger mig perspektiv och jag inser hur tacksam jag är över kvinnans ställning i det svenska samhället. Absolut läsvärd.

Det var de böcker jag läst i Januari och mina boktips.. vem vet, en vacker dag så kanske även jag har en soft regnbågsfärgad soffa och kan delge mig era boktips i videoform?!

20 kommentarer:

 1. Tack för boktipsen! Alltid bra att få lite nytt att sukta efter.

  Du kan hela ditt liv tyckte jag var jättebra i början, men mot slutet gillade jag den inte, och det förtog mycket av den bra känslan jag hade först. Hennes sjukdomslista kändes INTE ok, tyckte jag. Hur kände du inför det?

  SvaraRadera
 2. Malve: Kul att du gillade boklistan.

  Jag förstår dina tankar med listan och slutet av boken. Jag har sett intervjuer och film med Louise L Hay där hon berättar om listan som gjordes för länge sedan i början av hennes andliga utveckling och som då blev en försäljningssucce.

  Jag tror att många som läser henne vill gärna ha den med och jag kände att när jag läste boken så känns det som om hon tar med den för att den är en del av hennes livsverk och som har hjälpt många. Jag tog därför inte någon jättestor notis om den utan fokuserade nog mest på det som hjälper mig.. men jag minns att jag tänkte tanken att det här kan nog vissa ta illa upp av.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte mest att det kändes obehagligt. Visst finns det kopplingar mellan psyke och kropp men att göra det på det viset, njäe...

  När jag läste boken visste jag ingenting om henne utan hade bara fått ett boktips.

  SvaraRadera
 4. 10 böcker bara i januari, det är ju helt otroooligt. Så många läste inte ens jag på hela förra året...HAHAHA..men vet ju mkt väl att du är en riktig bokslukare, så i ditt fall är det väl egentligen inte så konstigt...*FNISS*... Var rädd om dig och hoppas du får en riktigt bra kommande vecka. Stor kram från Annika

  SvaraRadera
 5. Oj, vad mycket du läst må jag säga. Jag håller på med Lars Noréns dagbok och den är 1600 sidor så den tar tyvärr tid.

  SvaraRadera
 6. Oj,, vad många du hunnit med att läsa,,, jag har nog bara hunnit en tror jag,, det blir liksom så mycket annat för mig mellan varven,,, kul med boktips,,jag skulle verkligen vela läsa mera böcker,, men jag är en periodare på det :)

  Kraaaam

  SvaraRadera
 7. wow så många boktips!!! Tack, så himla roligt! Jag har själv en hel hög med böcker som väntar på mig, efter jag har läst de ska jag återvända till din boktips lista och digga in ;-)
  Kraam

  SvaraRadera
 8. Jag säger detsamma .. Oj vad du har hunnit med att läsa. Själv har jag bara lyssnat till en bok i januari.. under resan till Lappland.. en usel bok, Panik hette den.
  Vad är affirmationer?

  Ha det!
  kram

  SvaraRadera
 9. Tack för alla lästipsen.Vad praktiskt att få tips med klar motivering.

  SvaraRadera
 10. Ängla-Li: Men så är jag arbetssökande och har inga barn att ta hand om. Dessutom så hamnar jag i flow när man hittar bra böcker så det handlar mycket om det också.

  Katinka: Spännande, du får berätta vad du tyckte sen. Har bara hört vad recensenter tyckte och det är roligt att höra vad du tycker.

  Vindens melodi: Jag har ju så mycket tid så det beror på det och att jag kom in i en läsperiod.

  Surya: Vassego!

  Matte: Affirmationer betyder bekräftelse eller bejakelse och innebär att man upprepar en positiv mening för att förstärka något eller komma närmare det man vill så den tillslut blir sann. Det kan handla om vad som helst.

  Maria: Varsågod. Jag gillar själv att få boktips och då kan det vara kul att dela med sig.

  Kramar till er alla och hoppas ni får en vacker dag.

  SvaraRadera
 11. Några har jag läst några har jag INTE läst så jag tar till mig dom som de bästa av boktips
  kram påre´
  Emma

  SvaraRadera
 12. aha vad bra! som när jag intalar mig att jag är frisk... pigg och alert :)
  Jag borde använda mig mer av affirmation. Ska börja genast.

  SvaraRadera
 13. Kan bli den hungriga prinsessan. Jag är färdig med Momo, fast det fina med böcker är ju att de lever kvar med en.

  SvaraRadera
 14. Härligt med boktips:)
  Tack, vännen!
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 15. Å boktipset! "ninna ninna ninnana" DET väcker nostalgi minnen... Det ÄR toppen med boktips! Det är då jag får upp ögonen för böcker jag kanske inte skulle ha hittat annars. Nu fick jag 10 nya ;) Ingen av dessa har jag läst, toppen! Just nu slukar jag "tantsnusk" ;) Håller på med "Matilde" av Denise Rundberg.

  KRAM från Eva

  SvaraRadera
 16. Javisst återkommer jag om Norén. Men jag måste säga redan nu att den är helt fantastisk. Mellan alla göromål och all stress skriver han underbart!

  SvaraRadera
 17. Brännmärkt och Förföljd har jag också läst :) intressanta och spännande. Eller lyssnat på kanske man säger :) när det är ljudböcker. Honungsbiets hemlighet hörde jag nyss...tog tid att komma in i men hade sina poänger :) Sue Monk tror jag det var. Kramar

  SvaraRadera
 18. Jäklar vad du har läst böcker kvinna....
  Själv har jag inte läst en endaste bok i januari...
  kram

  SvaraRadera
 19. Oj så många du har hunnit med! Den hungriga prinsessan rekommenderar jag till alla jag kommer åt. Den triggade igång känslan att våga sig nej när det är saker jag inte vill bl a... Kramar...

  SvaraRadera
 20. Åh, nostalgi! Bokstunden! Ja!

  Kanonbra tips! Jag förundras mest över hur mycket som du hinner läsa!


  Jag vet ju att en del dötid går till tvtittande... men vi har ju inte ens tvmottagning!

  Längtar tills jag kan läsa en hel sida i en bok... just nu hoppar texten runt, huvudet är för rastlöst för att läsa... men blogginlägg går bättre och bättre att läsa!:.)

  Dina är ju så välskrivna!

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen