söndag 26 januari 2014

Vi talar om begreppet sorg..

.. jag och min ungdomsvän när vi möts den kalla tisdagen.

Om hur sorg ofta betraktas som något naturligt vid dödsfall men att det finns så många sorger som man inte kanske ger samma vördnad. En sorg över en separation, barnet man aldrig fick, ett arbete man förlorade eller ett husdjur som gick bort.  I den sörjandes liv finns ju sorgen och ingen utifrån kan egentligen värdera vad någon annan får sörja. Ändå gör vi lätt det. Kom över det, köp en ny hund, du har det så bra ändå. Kanske man bara behöver lyssna till sin sorg eller åtminstone erkänna den.

Många bär på sorg som sopats över, logiskt hanterats eller ignorerats kanske från dem själva eller från nån annan. I samband med diskussioner om sorg är det flera gånger jag hört talas om Svenska institutet för sorgebearbetning som har hjälpt många, vissa har burit med sig sorger i stor del av livet. Jag har själv funderat över att gå en sån utbildning eftersom jag möter mycket sorg hos de jag möter och jag tror att om man bearbetar den växer insikter och man får en möjlighet att så nya frön. Än så länge är det bara en tanke.

Det är i empati, inkännande och lyssnande som ett äkta och genuint möte kan födas. Brené Brown är en spännande forskare som pratar om vikten av empati och vara sårbara. Hennes TED-talks är väl värda att lyssna på. I denna lilla film avtalas varför empati är så viktigt med en helt fantastiskt liten tecknad film. Ta er gärna tid att se den.


4 kommentarer:

 1. Jag gick en kurs hos dem förra hösten. Det var bra men jag upplevde det lite för enkelspårigt: det var de som satt inne med den enda sanningen och man var tvungen att göra exakt enligt manualen och använda exakt de ord som bestämts. Men jag kommer framöver att bearbeta fler sorger med metoden, för det kändes bra efteråt (jobbade igenom sorgen efter min pappa).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det kan jag ha lite svårt för.. jag tycker om att det är en öppenhet och sen kan man sno det man själv gillar och göra det till sitt.. Kan tänka mig också att de är noga med att man ska göra det på deras sätt för att lära ut hur de tänkt, men det kan man ju förtydliga i så fall... jag tror på att använda verktyg på det sätt som passar för personen.

   Kramen från Liv

   Radera
  2. Det är så sant som du skriver om sorg. Så mycket som händer i livet som man kan känna sorg över. Håller med att många vill inte känna vid sorg och att omgivning drar sig undan den sörjande. Visst räcker långt med empati och så är vi alla sårbara på ett eller annat sätt. Tack för detta inlägg! Kramar

   Radera
  3. Precis Moi, vi är alla sårbara och att visa det och visa våra sorger och glädjeämnen är så värdefullt. Kramar

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen