fredag 15 april 2016

Livets val...


(bild lånad av Cissie Westberg)


... livsval. Livs val.

Jag träffar en vän jag inte mött på länge, hon har bytt stad och hamnat i min. Sorlet från cafegäster, slamrande porslin och tankar som tänkts omsluter oss i vårt samtal. Vi pratar om livets vägar, hjärtas mod, andras åsikter och vad som är viktigt för oss. Saker vi insett och delar av livet vi övergett. Ett samtal där man möts för en stund men egentligen möts i något större.

Det är inte alltid vägskälen är tydliga och det finns ett före och ett efter men ibland är det så tydligt att nu väljer jag helt nya vägar och lämnar de gamla. Ibland är besluten självklara och det finns inget annat alternativ än att bryta upp från det som är oavsett om det handlar om tankar, förutsättningar, vanor, relationer, jobb eller något annat. Andra gånger krävs tid, möda och tankebubblande med sig själv och andra. Vissa fastnar i det steget och vågar varken kliva vidare eller vara kvar, som ett limboliv eller i väntan på att någon annan ska kliva in och ta beslutet åt dem.

Det är enkelt i efterhand att se livets vägskäl och vad som varit viktigt för där vi är idag men i stunden kan det vara trassligt eller ett litet beslut som får stora konsekvenser. Det kan också vara något som händer där man slungas vidare i livet utan att själv ha fått fatta det beslutet. Där man inte hinner med och inte kan återvända. Livet är sådant ibland.

Många gånger möter jag de som fastnar i livsvalen och ibland fastnar även jag där för länge. Man börjar undrar över konsekvenser, garantier och vad andra ska tycka. Men livet är ju mitt att leva, för mig är det viktigt att kunna göra det jag kan utifrån mina förutsättningar, vilja och förmåga. Jag vill inte blicka titta tillbaka och se att jag hade möjlighet att ta en väg men lät bli på grund av förväntningar, rädslor, normer eller lathet. Samtidigt är det viktigt att se att de val jag gjort tidigare utgick från vem jag var då och idag skulle jag göra annorlunda.

Min vän och jag skiljs åt med en varm kram där hjärta möter hjärta. Vi går åt varsitt håll, på varsin livsstig men vi följer båda vårt hjärtas väg.

12 kommentarer:

 1. Du har alltid så bra funderingar :) Tack!

  SvaraRadera
 2. Kloka tankar...tack...och kram

  SvaraRadera
 3. Börjar bli mer och mer osäker på vart mitt sk hjärta leder mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också varit några gånger <3. Men när det är hjärtat som i stark intuition har det alltid lett mig rätt ;-)

   Radera
 4. Vackert och klokt Liv. Ord som stannar kvar, slår rot och bildar nya knoppar. Nya möjligheter. Tack för att du alltid får mig att känna, tänka och tycka. För att du berör.

  Ta hand om dig allra finaste Liv.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla de snällorden och jag hade kunnat skriva under varende ett på din blogg. Varmaste kramen och tack för att du är du. Kramen

   Radera
 5. En del val gör man medvetet, men så här i backspegeln så förstår jag också att jag gjort en del val omedvetet och att det har tagit sin tid att förstå att jag faktiskt gjorde ett val även om jag just då inte såg det. Livets vägar är ibland krokiga, men det är nog så det ska vara! Livet är en utmaning som ska antas!
  Stor kram till dig och stort tack för dina kloka ord hos mig!
  M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det också.. och det är ibland så lätt att se i efterhand varför man valde som man gjorde <3. Kramar till fina dig :)

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen