fredag 5 augusti 2016

En nässelfjäril slår sig ner på min axel..

... när jag sitter och läser på gammelstugans trapp.

Jag stannar upp i andakt och sitter helt stilla. Där sitter den lugnt under minst en minut innan den flyger vidare på sin färd i livet. Det är ett sånt där möte som gör mig jublande glad. Vardagsmagi och andlös närvaro på samma gång. Jag minns en blå fjäril som satt sig på mitt knä en lång stund när jag var barn. Det var semester och vi hade hyrt ett hus och i trädgården där jag satt landade en fjäril på mig.. Jag älskade den stunden och den fjärilen.

Det är något med fjärilar som fascinerar mig, jag följer dem med blicken när jag ser dem. Fjärilar sägs symbolisera kreativitet och förändring, för mig symboliserar de även frihet, lekfullhet och närvaro. Många gånger har jag tänkt på de fjärilar jag mötte i södra Laos som var stora som småfåglar. De var magiska, men så var hela den platsen magisk.

Lycka kan vara svårt att fånga i ord kanske bär de samma flyktighet som fjärilen. För mig handlar det mycket om lyckostunder, lyckounder och en känsla av välbehag. Det handlar inte om att sträva efter att vara ständigt lycklig eller lyckad och om man inte är det känna att man är misslyckad. Men för mig handlar det om att njuta det som är och att vara i de lyckostunder som bjuds.

Det går att träna upp sina lyckomuskler eller snarare välbefinnandemuskler. Det är faktiskt inte så att optimister har färre negativa känslor eller upplevelser än de som är pessimister, men de handlar om hur de hanterar och tolkar dessa. Lyckan är något jag har valt att fördjupa mig i både i tanken men även när jag läste en gratis webkurs med namnet "The Science of Happiness" som Universitetet i Berkley ansvarar för. En varm läsrekommendation är  boken "Lycka på fullt allvar: en introduktion till positiv psykologi" av Katarina Blom, Sara Hammarkrantz. Den visar på att det handlar inte om hur du har det utan hur du tar det. Vi kan inte undvika det svåra i livet men vi kan finna vägar som gör det lättare att hantera.

Men visst finns det perioder med större lycka än andra, en sådan njuter jag just nu och då försöker jag att bara njuta det fullt ut och samla energi, njuta vardagsmagi och stjärnströssel. Det handlar ju om att våga njuta också och se det vackra, underbara och härliga i livet. Det handlar om att stanna upp så att en vacker fjäril vågar slå sig ner.


Dagen efter att fjärilen satt sig på min axel finner jag detta kort
på min mammas arbete.  

4 kommentarer:

 1. Ok..nu kommer ett långt inlägg :) För mig står fjärilar för transformation, en lite annorlunda tolkning än förändring, om än marginellt :) Jag har en blåvinge tatuerad på skuldra/axel som minne av min mamma, hon var blå. Och för mig är även döden en transformation, inte ett slut. Enligt Solöga så står Fjäril för: Dansa måla skapa, uttryck dig själv. Min gåva till dig är att kreativt gestalta det du vill att andra ska se." vi fjärilar bär på drömmar, det är vi som förmedlar dom till dig. Vill du leva din dröm? Gör som vi, dansa din dröm levande. Mao-sluta fundera-gör något kreativt av dina idéer." Och Nässelfjärilen säger:Skapa en ny grund att utgå ifrån och lycka och harmoni kommer att infinna sig. Min gåva till dig är attskapa och bygga något nytt.// Älskar dina värderingar-funderingar ang lycka. Må fjärilarna fortsätta fladdra runt ditt huvud! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar långa inlägg och symbolism. Vad härligt att du hade en extra för nässelfjärilen, det känns som det är där jag är. Varmaste kramen och önskar även dig många fjärilar i ditt liv <3

   Radera
 2. För mig står fjärilar för just förändring, att något nytt kommer att ske. Alltid spännande att se vad det är. Vackra är de också.
  Kram Helén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det sannerligen.. jag bara älskar dem och deras speciella skönhet. Varmaste kramen från Liv

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen