fredag 29 oktober 2010

Den enda jag kan förändra är mig själv...

... och det är där mitt fokus ligger på vissa plan av mitt liv.

På en pub på Söder tar jag och killkompis en burgare och en öl och vrider och vänder på tankar kring kärlek och relationer.

Jag trivs med mitt liv som singel och den frihet det innebär men självklart finns en önskan om att en dag när man minst anar det så träffar jag den där alldeles speciella någon som jag tror finns därute någonstans. Jag tror på att göra det bästa av livet oavsett om du lever i en relation eller som singel och njuta av det som är. Men som singel så har jag ju även ett gyllene tillfälle att analysera min del i relationer och vad kanske jag behöver arbeta på. Det finns saker jag önskar att jag själv gjort annorlunda. Så jag begrundar, läser böcker och passar samtidigt på att njuta av livet som det är just nu.

Två böcker som verkligen gett mig en tankeställare och gett mig nya insikter är Hemligheten - från ögonkast till hållbar relation av Dan Josefsson och Egil Linge men även boken Det handlar om kärlek av Charlotte Fruergaard. Jag har läst om båda böckerna flera gånger och sen gör jag som vanligt. Jag plockar ur russinen ur kakan och tar till mig det jag tror jag behöver.

I en av böckerna nämns teorin om kärlekens fem språk (av Gary Chapman som skrivit en bok med samma namn) och när jag läser den så får jag nåt att tänka på. Teorin är enkel. Enligt Gary så har vi 5 olika kärleksspråk som vi använder i relationer. Alla har ett dominerande språk (eller sätt) som vi vill bli visade kärlek på (och därmed även visar kärlek på). Problemen uppstår dock att vi kanske inte vet vilket språk den andra har och/eller inte tydliggör vad som är viktigt för oss. Det här kan ställa till det för oss då vi inte känner oss bekräftade i relationen (och kanske därmed även slutar bekräfta).

De 5 språken beskrivs kortfattat på följande sätt (förkortat från boken "Det handlar om kärlek"):

* Ord - Du uttrycker din kärlek genom ord, talade eller skrivna. Komplimanger, att få höra att du är älskad och vad personen tycker är speciellt med dig blir viktigt för dig. Du vill höra att du är saknad och att du betyder något.

* Handling - Du uttrycker kärlek genom att göra saker för andra, för familjen, arbetsplatsen, vänner etc. Du kanske lagar något, lagar mat, ser till att staketet blir målat. Partnerns handlingar blir beviset för att du är älskad, som att partnern tar initiativ till att ni ska göra saker tillsammans, att saker i hemmet som ska göras blir gjorda etc.

* Beröring - Kärlek uttrycks genom att röra vid den andre. Du är kroppslig och har behov av fysisk kontakt. Kramar och omfamningar är viktiga. Du rör vid andra för att visa uppskattning. Du förväntar dig en omfamning eller kyss vid återseende eller avsked. Omfattar ej sex.

* Tid och närvaro -Du uttrycker din kärlek genom tid och närvaro. Att finnas till och lyssna aktivt är viktigt. Du förväntar dig att din partner prioriterar att spendera tid med dig.

* Gåvor - Du uttrycker din kärlek genom att ge presenter, stora som små. Även överraskningar i form av små gåvor, utflykter eller något annat speciellt är något du gör för att visa kärlek. Födelsedagar, årsdagar och jul blir ett sätt när du verkligen kan visa din kärlek.

När jag först läste teorin tänkte jag att jag vill ha ALLT (varför vara blygsam?). Men när jag tänkte på det ur ett större perspektiv så kan jag se vilka jag vill ha för att det är mysigt och vilka två språk som är livsnödvändiga för mig. Jag kan tydligt se klart hur jag i vissa relationer krockat just när det gäller kärlekens språk. Ibland kan små saker ställa till desto större problem inser jag.

Jag fortsätter vandra på livets stig, tar med mig ännu en tanke in i framtiden. Livets verktygslåda fylls på, ibland granskar jag och kastar ut nåt som inte är funktionellt men valet är mitt om jag använder det livet lär mig eller inte och vad jag själv tror på. Jag är inte alltid den händigaste men jag gör så gott jag kan och det räcker gott. Det kan ta tid att lära sig hantera ett verktyg på rätt sätt men om man inte ens försöker så är verktygen utan värde.

12 kommentarer:

 1. God morgon min fina vän
  Jag har haft problem att kommentera men nu verkar det funka
  Helt otroligt intressant inlägg och jag tar absolut till mig det hr och applicerar på min relation.
  Tack för kloka ord, filosofier, funderingar och perspektiv. I like this
  Kram och ha en fantastisk lördag
  Emma

  SvaraRadera
 2. Det verkar ju självklart när man ser det så här, klart vi krockar om vi inte vet vad det andra vill ha/förväntar sig :) Klurigt...

  SvaraRadera
 3. Vad du delar med dig av bra klokord.
  Tack!

  Varm lördagskram!

  SvaraRadera
 4. sv. japp mina amisar e med mej även denna gången. har fått diagnosen bipolär sjukdom...ingen hemlighet. kram

  SvaraRadera
 5. Så klokt, så klokt...! Skulle behöva läsa de där språken om och om igen, så kanske jag också hittar vem jag själv är sen... Kram på dig Liv!
  Madde Rosén

  SvaraRadera
 6. jättebra inlägg. jag ska nog läsa den boken. jag skulle nog också vilja ha alla de sidor som boken beskriver men helt klart kan jag också se att två är viktigare än de andra för mig.
  kram

  SvaraRadera
 7. Mitt språk ligger nog i handling/tid - inte i tal/ord. Hm.

  SvaraRadera
 8. Fint! Gillar dina funderingar!! Ha en skön vecka/ Eva

  SvaraRadera
 9. Åh, vad intressant!
  Vi fick Kärlekens fem språk av kvinnan jag köpte min brudklänning av, jag är jättesugen på att läsa den nu.
  KRAMAR

  SvaraRadera
 10. Mycket intressant och samtidibgt självklart när du lyfter fram det så bra. Jag är klart handling/tid min man ord/handling. Det blir lite krockar...

  SvaraRadera
 11. Liksom alla andra började jag applicera på mig själv och mitt förhållande. Jag är definitivt en tid/handling och min man ord/beröring.Det krockar en hel del när jag vill prata...

  SvaraRadera
 12. Jag missade detta inlägg första gången det publicerades men är glad att du gjorde mig uppmärksam på det i din oktoberkrönika. Det både förklarar och får en att fundera över en hel del...
  Kram

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen