söndag 10 augusti 2008

Ännu en utmaning...

.. och jag gillar utmaningar för då svarar man helt plötsligt på frågor som man själv inte har bestämt och man får reda på saker om den som skriver på ett annorlunda sätt.

Den här gången är det Di som utmanat mig och eftersom jag är en bokälskare så är det extra skojigt. Det här är tredje gången jag blir utmanad, vill ni läsa mina tidigare utmaningar så varsågod.. nr 1 och nr 2. Och för er som inte orkar läsa utan nu vill göra egna post-it så klickar ni här.

1.Vilken bok läste du senast?

Häxan från Portobello av Paulo Coelho, en brazilansk författare som jag tycker mycket om. Den här boken tilltalade mig väldigt mycket men den är speciell så jag tror inte att den tilltalar alla.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

Nu är det ju så att jag läser inte bara en bok i taget (som ni som följer min läslista nog märkt), men den nästa bok som läggs till min lilla läshög blir sista delen i Stieg Larsson triologin nämligen "Luftslottet som sprängdes" och det ser jag verkligen fram emot!

3. Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?

Jag vet faktiskt inte och är inte hemma så jag kan kolla. Jag läser böcker som verkar intressanta och inte utifrån vilket kön författaren tillhör men det kunde vara intressant att kolla upp när jag är hemma bland böckerna igen. Kanske återkommer om det senare.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller tänker du "nu har jag en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra hälften" kvar o.s.v.?

Jag gör tyvärr det och har ingen aning om varför, kanske mitt lilla kontrollfreak som gillar att veta det.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar etc?

Jag läser allt. Utgår inte så mycket från topplistor men lyssnar gärna på boktips från vänner och andra bloggare. Läser sällan recensioner av böcker för jag vill inte bli påverkad och informerad i en viss riktning. Omslag är absolut viktigt, Stjärnstoft (Stardust av Neil Gainman) är ett sådant exempel där jag gick på titel och omslag och sen ÄLSKADE filmen.

6. När blir en bok för lång?

En bok kan inte bli för lång om den är bra och har något att säga. Läste en gång en bra bok i pocket på 1500 sidor, liten text och på engelska men den var värd besväret.

7. Läser du lika gärna på engelska som på svenska?

Jag kan läsa på engelska men föredrar att läsa på svenska eftersom jag tycker om att läsa snabbt och ännu inte läser lika snabbt på engelska (eller tydligare uttryckt så är jag lite slö).

8. Vilken bok kände du senast att du ville övertala ALLA dina vänner att läsa?

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. Jag älskar den boken och skulle vilja övertala ALLA att läsa den.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?

Ger inte så ofta upp, fortsätter ofta läsa för att försöka förstå vad författaren velat förmedla men ibland ger även jag upp.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla?

Är som sagt inte hemma så jag kan inte kontrollera men det är en del beteendevetenskaplig kurslitteratur, populärpsykologi och sen gott om skönlitteratur i hyllan.

Nu utmanar jag följande bloggare att ta denna utmaning om ni har tid och lust vill säga (inga måsten i blogglivet tycker jag).
Annika
Chissras
Livskrafter
Marias betraktelser
Stort och smått
Vardagspussel
.. och sen till alla andra som har lust! Som sagt... inga måsten.

Sen kan jag ju inte låta bli att visa bilden på de böcker som fick följa med upp till Luleå.. man vet som sagt aldrig när man kan behöva en bok.
4 kommentarer:

 1. Tjipp tjillevipp...här kommer jag inslantrandes på sändagseftermiddagen. Kanonkul med boknördsutmaning.. :-) Har antagit utmaningen på min blogg redan.

  Tack för din kommentar hos mig ang Coelho ...Jag älskar att höra vad andra tycker och bok-cirkel måste ju vara rena paradiset men jag har märkligt nog aldrig deltagit i en sådan..
  Och du - Vad glad jag blir att VÄLJER lycka Liv

  Ha nu en fin kväll
  Kramar
  Emma

  SvaraRadera
 2. Kunde inte låta bli att skriva en liten rad om bilden på alla dina böcker som har fått följa med dig till mormor och morfar. Det är så otroligt typsikt dig på något vis, men samtidigt inte konstigt då du är en sådan bokslukare. Men 12 böcker, har jag nog aldrig tagit med mig någonstans någongång. Men vem vet kanske gör jag det ngn gång framöver i livet. Ville bara säga att du är en underbar vän! Kramis från Annika

  SvaraRadera
 3. hoppas att du inte ska läsa ut alla innan du kommer hem igen...eller om du ska det att du läser väldigt snabbt! vi vill ju ha dig i vår vardag:) du är vardagslyx för oss! kram K

  SvaraRadera
 4. Åh jag bara älskar Paulo!!!

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen