fredag 20 mars 2009

Vad gör ni med era sjöstjärnor?

Följande berättelse inleder en av de böcker om coaching jag läst på sistone:

En man promenerade en morgon längs med strandkanten. Han betraktade vågorna när de rullade in då han plötsligt fick se något han aldrig sett förut. Hela stranden var täckt av tusentals sjöstjärnor som spolats upp ur havet och nu låg döende i sanden under de varma solstrålarna.

Mannen lyfte blicken och såg längre bort på stranden hur en ung kvinna plockade upp en sjöstjärna åt gången för att kunna kasta tillbaka den i havet. När han kom tillräckligt nära henne för att höras över vågornas brus så sa mannen: ”Det där meningslöst, du slösar bara bort din tid. Det är tusentals av sjöstjärnor här och du kan inte rädda alla.”

Den unga kvinnan sträckte sig efter ytterligare en sjöstjärna som hon kastade så långt ut hon kunde i den skummande oceanen. ”Jag räddade den i alla fall” sa hon och böjde sig ner för att ta upp ytterligare en.

När jag läste den så gick den rakt in i hjärtat. Så väljer jag att försöka se livet och många av de situationer jag möter. Vi kan alla göra en skillnad och även om man inte kan göra allt så kan man alltid göra något (både för sig själv och andra). För mig handlar det också om att välja synsätt, att se något som möjligt eller omöjligt. Att se det man faktiskt gör iställlet för hela tiden det man inte gör/hinner/orkar osv.

Jag hade ingen bild på sjöstjärnor så när jag letade runt på nätet fann jag att sjöstjärnan symboliserar det du av fri vilja vill göra. Att medvetet göra goda val. Det passar verkligen in på berättelsen och hädanefter kommer sjöstjärnan alltid att påminna mig om det. Var rädd om sjöstjärnorna och kom ihåg att ni har själva valet om ni vill försöka kasta i de ni kan i vattnet eller vandra vidare.17 kommentarer:

 1. Denna berättelsen fick mig att minnas en dag i förra sommaren då jag och barnen kom ner på stranden. Strandkanten var full av maneter som följt med vågorna upp. Operation maneträddning tog vid och vi försökte rädda så många maneter vi kunde.
  Och visst, det är ju så jag ser på livet. Just nu är det dock operation rädda Maria som pågår.

  SvaraRadera
 2. Maria: Kan se dig framför mig räddandes maneter. Och att ta hand om sig själv är väl VERKLIGEN att se efter sjöstjärnan och medvetet göra goda val!

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Jag är rädd om mina sjöstjärnor. :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Oj. Nu kan vi ha en filosofiskt diskussion. Finns den fria viljan och vad är den i så fall? Jag anser bestämt att den fria viljan inte existerar. Dina handlingar kommer alltid att begränsas av ditt ansvar gentemot omvärlden: och fri vilja kan inte existera under ansvar, för då är den per definition inte längre fri.

  SvaraRadera
 5. åhh så underbart skrivet..jag och jennie skrattade precis i turistshopen på flygplatsen i kuala lumpur åt "inplastade och fula" sjöstjärnor, men nu när jag läst din blogg så önskar jag mig en vacker oplastad och inte blingad sjöstjärna/ kram k

  SvaraRadera
 6. Nina: Tycker jag låter sunt!

  Andrej: Ja, det här kan sannerligen bli intressant. Kan du utveckla lite mer för jag förstår inte hur du menar. Jag tror definitivt på den fria viljan och att våra val spelar stor roll. Men snälla förklara mer hur du tänker..

  Miss magic girl: Visst är det fint.

  K: Det gör jag med. Men vem vet.. du kanske hittar fina sjöstjärnor nån annanstans. Kul att du tog dig tid att skriva en rad från andra sidan världen.

  SvaraRadera
 7. Vilket fint inlägg!
  Och det speglar så bra hur jag ser på mitt eget liv just nu. Kram!

  SvaraRadera
 8. Ja jag blev alldeles varm inuti nör jag läste din berättelse. Jag tycker verkligen att om man kan hjälpa en enda själv är det guld...och om vi alla tänker så så kommer vi så mycket längre med mänskligheten. Jag älskar också alla dessa ödmjukt hjälpsamma och omtänksamma människor som t ex kan hjälpa någon annan i smyg utan att ens tala om att det var just de som hjälpte. När det primärt vikitgare är att kunna GE för att glädja någon annan inte för att samla poäng eller hamna i en bättre dager. Jag menar, man vet aldrig när man möter en ängel och när ens godhet sätt på prov.
  (undrar om jag blivit lite beroend av dina kloka inlägg Vida..hehe...jaja, i så fall finns det värre saker att bli beroende av här i livet. Ellerhur ?!
  Kramar till fina dig
  Emma

  SvaraRadera
 9. Det är i det lilla i dagen jag finner min glädje, allt vi gör för någon annan gör vi också för oss själva, på något sätt iaf. Ett leende, en enkel sak, som hände häromdagen, jag har en kollega, som jag gjorde en enkel sak för ( så liten så jag inte minns den nu) men för honom betyddde det något speciellt, för i går skulle jag ha vatten, och innan jag ens tänkt tanken hade han sett det och satte på vattenkranen åt mig med kallt vatten, det tog en stund innan jag uppfattade gesten, men så förvånande sa jag å vad snällt tack! för då fattade jag precis vad han gjorde, han log och jag förstod att han gav igen för något jag gjort...det glädjer mig att jag kan glädja andra, att dom glädjer mig, en liten del i vår vardag!

  Varma kramar!

  SvaraRadera
 10. Säkerligen ett symboliskt val det där med sjöstjärnorna. Det är ofta så våra vackraste berättelser är uppbyggda. Och den var vacker. Jag håller med. Efter de måtten vill jag också leva.

  SvaraRadera
 11. Hej igen Vida! Jag är lite luddig. Och jag håller med dig om att vi skall välja medvetet och gott. Men det finns ett filosofiskt dilemma (vilket inte behöver vara ett verkligt dilemma) med den fria viljan.
  Om du handlar i den fria viljan, har du per definition inga begränsningar ur moraliskt perspektiv. En totalt fri vilja blir inte låst av konventioner, kontext, samhällsmoral, gott eller ont, ansvar: Den är totalt och fullständigt fri. Det kan naturligtvis få ganska groteska konsekvenser.
  Just nu styrs din vilja av att göra gott. Gott är ett, om inte subjektivt, så iallafall relativt begrepp. Jag tror att jag i 99 fall av 100 skulle hålla med dig om vad du tycker är gott, t.ex. rädda sjöstjärnor. Men det har inget med fri vilja att göra. Snarare konventioner och uppväxt och kulturell kontext.
  Usch vad jag är träig. Det är alla mina filosofistudier som studsar upp. Om du vill fortsätta diskussionen så kan du ju gärna mejla mig, så kan jag bespara resten av bloggvärlden mina åsikter.
  andrej.aahsberg@hotmail.com
  Kram Andrej

  SvaraRadera
 12. Trille: Tack snälla.

  Emma: Jag håller med dig till fullo. Det är skönt att ge utan att förvänta sig något tillbaka.

  Katinka: Ja alldeles säkert är symboliken kopplad till berättelsen.

  Andrej: Du är inte träig, jag gillar att diskutera. Jag mailar dig!

  SvaraRadera
 13. Så klok historia! Jag älskar sådana berättelser med lärdomar, de stannar kvar hos en!:.))

  SvaraRadera
 14. underbart skrivet. Jag är nog den som försöker ärdda så många sjöstjärnor jag kan. Livet är ju till för att levas och upplevas och för att försöka göra gott. Försöka att rädda eller hjälpa några.
  kram

  SvaraRadera
 15. Ville bara säga hej eftersom jag har tittat in. Det var mycket fint skrivet! Jag tänker så när jag plockar upp skräp som kommer in på våra Atlantstränder. Det är så mycket att det inte går att plocka upp på en dag och det kommer mer ifrån havet hela tiden. Men går jag därifrån med en stor sopsäck så känner jag att jag har kunnat göra något och det är bättre än att känna sig maktlös och inte göra något.

  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 16. Det är en väldigt fin inställning. När jag var i Afghanistan som soldat så hade vi den filosofin till fullo.

  / Johan

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen