måndag 23 mars 2009

Det finns vackra ord...

... som gör att jag inte kan låta bli att säga dem om och om igen.. rabarberknopp, liljekonvalj, frihet, snöfall, regnbåge, vintergatan, stjärnöga, midnattssol osv.

Sen finns det ord som väcker minnen till liv:
 • Växtfärgat garn (jag och pedagogiska mamman vid dalälvens strand med garn som hänger på tork från grenarna, den doften och synen glömmer jag aldrig)
 • Inlines (min 14 år yngre bror talar om för mig att jag inte får vara rädd för att ramla när jag åker, vi är på en parkering i Göteborg)
 • Palt (mormor och jag som lagar tillsammans, tror att jag kunde fylla dem med fläsk innan jag knappt lärt mig gå)
 • Drömmar (som pulveriseras i munnen när man äter dom, min gammelfarmor Signe bakade dem och när jag äter småkakor minns jag ofta hennes kakor och hör hennes röst)
 • Travhäst (travbana vid morfars sida, jag blir alltid lika förvånad när jag inser att inte alla kan läsa ett travprogram)
 • Nougatglass (som gömde sig i kylen hos gammelmormor Thuli och jag kan fortfarande känna smaken även om den inte säljs längre)
 • Kastanjer (rostades i elden och sedan spelade syster, mammas man, jag och mamma plump i flera timmar)
 • Fotboll (min mellanbror i sin Barcelonadräkt han fick av mig när han fyllde10 år)
 • Konstnärsjäl(min syster, helt fantastiskt begåvad)
 • Midsommar (Dalarna i sin mest magiska skrud)
 • Varm choklad (skärmflygaren och jag på en strand i Sandhamn)
Har ni några ord som ni vill dela med er av?

Jag är nog en riktig ordbrukare och en hopplös nostalgiker inser jag när jag läser det jag skrivit. Min kärlek till det skrivna ordet är ändlös, hoppfull och evig. Likt skönheten i naturen. Dit längtar jag nu. Jag vill sitta på en klippa i skärgården och blicka ut över havet. Bara vara bland elementen och andas in sjöluften, men fram tills dess så badar jag i färgprakten av tulpaner i storstadsdjungeln.

14 kommentarer:

 1. Härliga ord!
  Det finns verkligen många vackra ord. Stjärnfall, snöängel, lyckorus, himmelsäng, kärleksbrev, smultron...

  Gillar ditt inlägg med dina läckra kläder! Massor med fint!!!

  KRAM från Eva

  SvaraRadera
 2. Blev faktiskt lite full i skratt när jag började läsa första stycket i ditt inlägg...

  äntligen en till vackra-ord-samlare! :)

  Här är en till. Skriver dem på små lappar och spar i en plåtburk som det varit After Eight-kakor i. De ord du har i ditt första stycke är även mina favoriter.

  SvaraRadera
 3. Smultron, Kantarell. Mmmm... det luktar sommar och Värmland om de orden.

  SvaraRadera
 4. Nougatglass...vilken nostalgi! Underbart gott...mmm....

  SvaraRadera
 5. Nostalgi nostalgi...minnen som skapar livsbilder. Orden är som pärlor att njuta av. Jag är också lite smått förälskad i orden kan jag säga...inte så lite heller faktiskt. Några av mina favoriter är crescendo, supernova, fragment och älska. Ja det är nog lika bra att stoppa där annars kan jag nog hålla på hur länge som helst
  kramar till fina dig
  Emma

  SvaraRadera
 6. Smultron och krusbärsdricka. :)

  Stor kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 7. Jo, så är det verkligen! Vissa ord väcker otroliga minnen. När jag läste kastanjer kom bilden av mig och min syster lekandes med just kastanjer i Stadsparken i Lund som barn tillbaka till mig....

  SvaraRadera
 8. Vackra ord väcker känslor hos en.
  Har faktiskt aldrig rostat kastanjer, kanske borde jag pröva någongång.

  SvaraRadera
 9. Underbart är bara mitt ord nu!Varmaste kramar!

  SvaraRadera
 10. Pälsansikte... min goldenkille som alltid finns kvar i mitt hjärta.

  SvaraRadera
 11. Bra inlägg! Det är fantastiskt vilka starka minnen och känslor ord kan väcka hos en! Mitt favoritord är "Dagsmeja" ger mig en underbar känsla av natur.

  SvaraRadera
 12. Du är så Klok Liv!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 13. Tack för alla härliga ord från er härliga bloggvärldsinvånare...jag tror jag ska göra som Nina och samla dem i en burk:)

  Kramar

  SvaraRadera
 14. Åh, du fick ju med en hel del bra ord där redan!:.)) Så vackra... melon är ett ord jag gillar... liksom sådär runt i munnen... och skulle egentligen kunna vara namnet på ett helt annat ting än just melonen... Någonting lika vackert såsom stjärnglitter, skimmer eller så... melon...

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen