tisdag 7 juli 2009

Rosornas doft..

.. möter mig under promenaden på Gammelstads gator i den kylslagna sommarluften.

Nerladdade sommarpratare som jag missat förgyller min promenad. De talar om drömmar, erfarenheter, livet, misstag och sina passioner. Fascinerande, involverande och somrigt så det förslår. ALLA sommarpratare ger mig någonting. Vissa mer än andra men alla har något som jag kan tänka till om.

Sommarprogrammen har så många olika dimensioner och facetter som glimmar till i sommarens famn. Det glädjer mig att jag kommer att kunna ladda ner dom igen och lyssna på närhelst jag önskar. Fragment av deras berättelser stannar kvar. Joe Labero som pratar magi, Kjell Lönnå om sin kärlek till musiken, Cecilia Frode som minns sin pappa, Thomas Ledin som berättar om sin svårighet att bara vara, Herman Lindqvist som berättar anekdoter och sen det oerhört intressanta programmet av Helena von Zweigberk som berättar om vad som händer i vår hjärna när vi lyssnar på musik. Det är underbart att få lyssna på det andra vill berätta när de får chansen.


Vädret lämpar sig ypperligt för caféhäng och jag beger mig till Luleå där ett fik helt inrett med 50-talsmöbler är min favorit. En latte med wienerbröd och en veckotidning från 60-talet blir mitt sällskap. Tidningen som jag bläddrar i påminner mig åter om sommarpratarna då de har ett reportage om Hasse Alfredsson i en av de små röda stugorna i Vitabergsparken. Hasse var ju den sommarpratare som fick prata på jubileringsdage den 29:e juni då Sommar fyllde 50 år (och Tage Danielsson var den som skapade sommarprogrammet i dess begynnelse). Sköna sammanträffanden som länkar det förflutna till det nyss upplevda.

Om man inte vill läsa romantiska noveller eller reportage om drottningar, Hasse eller någon annan spännande annons så finns även en lättklädd manlig artist som pappersdocka att skåda i denna eminenta tidsresebroschyr sisådär 46 år tillbaka i tiden.

50-tals inredningsstilen tycker jag verkligen om, att hänga på café och att bara vara likaså. Så kylslaget sommarväder bjuder på andra nöjen helt enkelt. Eller som min vän Vincent sa när det regnade: It's not bad, it's just different. Om vi tog oss an dåligt väder och andra irritationsmoment med den acceptansen så får man mer tid att lägga på det som man verkligen tycker om att göra. I mitt fall blir det sommarpratare, att lukta på rosorna och att dricka latte på mysigt café. Vad väljer ni?


9 kommentarer:

 1. Jag tror nog att jag luktar på rosor, dricker latte på kafé och tänker på att bara vara.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle gärna bara vara och det var ju underbart citat av din vänns ord, it´s not bad, it´s just diffrent! De orden kan användas på mycket, det beror på hur man ser det :) tack för att du delar med dig, kloka ord är bra att ha, och det är så härligt med sommarpratarna, jag försöker lyssna varje dag jag också. Kramen

  SvaraRadera
 3. Utan vädretsväxlingar skulle vi inte uppskatta vädret så mycket. Glädjen över att sitta på stranden och njuta i solen är lika stor som glädjen att krypa upp i soffan med en bra bok medan regnet trummar på fönstret.

  SvaraRadera
 4. Hej Du!

  Vad härligt att du vill tävla hos mig... å visst är det roligt med caféer, jag älskar att sitta på olika fik å bara njuta en kaffelatte å läsa eller kolla läget bland folket... Ha en trevlig vecka goa kramar Ina

  Kolla gärna min andra blogg med inassmattogott.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg ;) Som du vet så älskar jag regnväder så för mig är det inga problem...jag ger mig ut i naturen ändå. Demn luktar dessutom så härligt då..

  Och du, klart att jag ska komma till El Stockholmo så vi får ta en fika framöver. Vore verkligen kanonkul
  stor kram
  Emma

  SvaraRadera
 6. Vilken fin blogg och vad bra du skriver! Den där pappersdockan tror jag att jag haft som liten... Vädret verkar sämre hos dig än i Kristianstad för vi har varmt och sol! KRAM

  SvaraRadera
 7. Ljuvt och stämningsfullt som vanligt Vida. Man blir ju riktigt sugen på sommarpratare...

  SvaraRadera
 8. Vilket underbart besök på detta lilla mysiga café. Tack för att du tog oss med! Kramar...

  SvaraRadera
 9. Eftersom jag också gillar "Sköna sammanträffanden som länkar det förflutna till det nyss upplevda" så ska jag ta med mig Carolina till café Vetekatten nu när vi kommer till Stockholm. Jag hoppas det fiket finns kvar... vet du? Eller har du någe annat tips på café?
  Visst kan jag sitta och ta en latte på Waynes eller Åhlens, men att sitta på ett "riktigt" café, och som har en historia att berätta... det är helt fantastiskt!

  Varm kram... ja, här också!

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen