lördag 3 december 2011

Önskerubrik: Därför låter jag hjärtat styra min livsväg..

...är den rubrik jag fick av Livskrafter-Emma när jag bad mina läsare att ge mig rubriker till inlägg.

När jag ser tillbaka på mitt 37 år långa liv så kan jag se vilka beslut som varit påverkade av någon annans åsikt, rädslor, feghet, inte fattade ur en inre konversation etc. Jag kan även se vilka beslut och livsval som genuint kommit från hjärtat. De som kommer från hjärtat har känts rätt i hela kroppen och trots att det ibland har varit på darriga ben jag slagit in på den vägen har jag hela tiden vetat att det var rätt. Rätt kanske inte ur en annan persons perspektiv men rätt för mig och för den jag är. Ur ett längre perspektiv kan jag också ganska tydligt se att jag nog följt hjärtat även innan jag hade den livssyn, det självförtroende och den acceptans inför mig som jag är som person som finns hos mig idag.

Ibland har jag gått emot det jag innerst inne vet och känner och även om det på ytan varit rätt beslut eller kanske det lätta beslutet så har det inombords ekat tomt och jag kan inte beskriva det på något annat sätt än att det känts som stagnerad energi i just hjärttrakten eller en klump i magen. Det finns perioder av mitt liv där jag på vissa plan totalt ignorerat signaler från kropp, själ och intuition och försökt att gå emot det jag inom mig känner. Problemet är att jag hela tiden innerst inne vetat det men av olika orsaker inte gjort det jag önskat. Det har också blivit lärdomar och jag har sett mönster och beteenden hos mig som behöver brytas och signaler jag ska ta på allvar.

När jag går dit hjärtat leder mig så blir jag lycklig men i efterhand kan jag ibland undra hur jag som 19-åring vågade flytta alldeles själv till Spanien i 5 månader trots att jag aldrig rest själv, aldrig varit utanför Norden, inte kunde ett ord spanska och var uppvuxen i en liten by i Dalarna. Jag bara visste att jag ville göra det och tänkte att det var väl bara att åka tillbaka om jag inte trivdes. Detta halvår förändrade mitt liv på så många sätt.

Ibland tror jag att jag har svårare att följa hjärtat i de små besluten än de stora, kanske för att de inte känns lika mycket eller man tror att de har lika stor inverkan. Trots det så är det ju små beslut som kan göra stor skillnad och just nu är jag inne i en fas där jag funderar mycket kring autencitet mot mig själv ur flera aspekter.

De stora beslut där hjärtat har lett mig rätt och gjort stora intryck har gjort att jag flyttat till olika städer för att läsa det jag verkligen vill, rest jorden runt ensam trots att jag hade en pojkvän i Sverige, sagt upp mig från en fast tjänst, läst till coach (och tog en stor del av sparkapitalet samtidigt som en annan del fick bekosta min uppsägning), valde mitt drömjobb trots att det var en projektanställning och att jag samma dag blev erbjuden en fast tjänst med avsevärt bättre lön.

De här valen har lett till det allra bästa och jag är oerhört tacksam för det. Jag har insett att jag mår dåligt när jag inte gör autentiska val och de valen handlar inte enbart om det på ytan rätta. För mig har det varit viktigt att följa mina drömmar och våga gå min egen väg. Jag tror inte att varken drömmarna eller vägen är densamma för alla. Det är en av orsakerna till varför jag läste till coach, för att stötta andra i livsval och vägar och att känna att det verkligen är deras. Eller kanske inse att de är precis där de vill vara även om andra eller de själva ifrågasatt det.

Ingen människa är en ö och det är klart att min uppväxt har präglat mig i det här. Pedagogiska mamman har alltid stöttat mig oavsett vilket val jag tagit. Jag har känt att hon varit genuint lycklig om jag väljer det som gör mig lycklig. Hon har trott på mig de stunder jag inte själv gjort det och hon har gett mig en nyfikenhet på livet och visat på små och stora saker att uppskatta. De allra flesta av mina vänner har stöttat mig, trott på mig och hjälpt mig hitta lösningar de dagar jag inte själv sett några.

Så det enkla svaret på varför jag låter hjärtat styra min livsväg är helt enkelt att annars blir jag inte lycklig.

Det här är mitt sätt att se det. Jag lämnar över några reflektionsfrågor till er som ni inte måste svara på men som ni kanske vill fundera på: Hur gör ni som läser för att följa hjärtats röst? Vad hindrar er? Vilka viktiga beslut har ni fattat utifrån hjärtat eller inte? Hur har de påverkat era liv?


Denna fina ängel är en gåva som pedagogiska mamman har gjort till mig och får symbolisera att hjärtats väg är den enda för mig.

6 kommentarer:

 1. Så intressant och otroligt inspirerande. Jag är nog lite likadan som du allt som oftast. Man känner i hel kroppen när intellektet/egot går in och försöker styra ens val.
  Jag har låtit hjärtat styra mig mången gång och hoppat rakt ut utan skyddsnät med en tillit att livet tar emot mig eftersom det jobbar i ständig symbios med hjärrtats och själens innerliga längtan och röst
  Jag har sagt upp mig mitt i krisens Sverige utan trygghet att luta mig emot, jag har rivit upp allt och flyttat 46 mil utan att först ha ett arbete, ag har startat två företag utan startkapital, jag har bytt yrkeskarriär från något som anses tryggt till en frilansande tillvaro. Ja det är några av mina hjärtevägar:) Så rädd jag varit ibland men litat på hjärtats röst och gått ändå
  Tack för ett inspirerande inlägg vännen fina
  kram Emma

  SvaraRadera
 2. Underbar text...du vet ju hur mina funderingar går just nu ;) Du och Emma/ Livskrafter är verkligen riktiga inspirationskällor :) Tack för det!

  SvaraRadera
 3. morning
  ojoj vilka kloka ord underbart att få läsa såhär på morgonen.
  jag är ju så duktig på att göra såbnt som andra vill att jag ska göra, inte så bra
  måste försöka lyssna mera på mitt hjärta men har svårt för att säjja NEJ.
  vissa resor har jag gjort som jag bara känt att jag måste och mått väldigt bra av det.
  men hur tränar man detta???
  Har du nåt bra tips???
  kram på dig och trevlig måndag
  lolla

  SvaraRadera
 4. det är ju så himla sant men jag nog en sån som tystar hjärtat alldeles för ofta, håll tyst med dig har jag sagt mer än en gång fast hjärtat skrikit högt och drömmarna sagt vad jag borde göra..
  Tack för påminnelsen om att lyssna bättre för det är som du säger, det känns när det är ´fel´.

  Jo jag tänkte att om det är något du är intresserad av så kan jag knittra ihop en extra till dig .. i mån av tid och material förstås. Vet inte än riktigt hur mkt jag måste tillverka till butiken.. det är så nytt, så jag vet inte hur mkt tid jag kommer att ha men fråga gärna! jag blir bara glad!!
  Jag har några strumpor som jag säljer, såna blommiga som jag gjorde förut, om du vill se dem kan jag slänga upp en bild på bloggen. De ska inte till butiken i vilket fall för de är till stor del gjorda efter ett mönster som inte jag hittat på och de får bara säljas enstaka av.
  Kram till dig

  SvaraRadera
 5. Hejsan
  Det skulle vara toppen om du ville göra ett inlägg Ang. Min fundering helt ok att länka till mig
  Kram kollar

  SvaraRadera
 6. Det var lolla som skrev nyss.bloggar från mobilen inte helt lätt:-)

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen