onsdag 27 augusti 2008

Mina första steg på vägen till diplomerad coach..

Hur var kursen.. undrar en av mina vänner.

Underbar, svarar jag. Det känns helt rätt.

Det finns så mycket att säga men jag vet inte var jag ska börja riktigt. Men en sak vet jag och det är att jag kommer att lära mig massor, likväl om coachning som om mig själv.

Det finns många företag som utbildar i coachning och jag visste inte vilket jag skulle välja. Jag var först på en presentation hos en annan coachutbildare men den kändes inte helt rätt. När jag lyssnat på Coach Companions presentation anmälde jag mig på rak arm (och det kostar en del men jag kände ingen tvekan). Det kändes så rätt för MIG. Det är ju det som är det viktiga. Någon annan kanske hade tagit en annan utbildning som känns rätt för dem.

Varför kändes det rätt?

* det kändes som om de tog så oerhört seriöst på coachning vilket är viktigt för mig. Jag har ju en beteendevetarexamen och praktisk erfarenhet och vill helt enkelt få valuta för pengarna.
* 10 tillfällen med mentorcoach som jag blir coachad av ingår i kursen
* om jag behöver handledning t.ex så kan jag ringa dagligen på kontorstid ner till Malmö och få det direkt
* att det ställs krav på mig som deltagare för att bli godkänd (som närvaroandel och vad jag ska klara av för att klara diplomeringen)
*att man får en internationell diplomerad coach utbildning

Det här var en del av anledningarna till att jag valde just den här kursen för det kändes som det jag vill ha och det som passar mig. Efter de 2 första dagarna så är jag ännu mer övertygad. Det var praktiska övningar, reflektioner, underbara möten och positiv stämning som präglade kursen.

För mig är den största utmaningen att hålla mig enbart till det coachande förhållningssättet vilket utgår från klientens tankar, målsättningar och erfarenheter. Jag är van från mina tidigare samtal att även ha en rådgivande, pushande funktion och att vara såväl mentor som förebild. Men här ska jag inte tex ge råd (om det inte är överrenskommet) utan snarare lotsa min klient framåt i coachningen. För framåt ska klienten antingen tankemässigt och/ eller beteendemässigt är målsättningen. Spännande och kul och stämmer med min bild av oss människor, jag tror att många av oss bär svar, lösningar och andra visioner inom oss utan att kanske vara medvetna om det. Jag har använt coachningstekniker men sällan ett helt samtal från början till slut så det ska bli spännande och roligt. Det känns helt rätt för mig och kommer att komplettera mina tidigare kunskaper vilket gör att min verktygslåda fylls på.

Så mitt jobb blir att få blomman att växa och våga öppna sig och visa all sin skönhet som den bär inom sig. För det hoppas jag ni vet.. miraklerna bär ni inom er.

9 kommentarer:

 1. Det låter som en mycket bra och gedigen utbildning. Du känns också så rätt för det valt efter det jag har läst hos dig. Jag suger åt mig mycket av det du skriver och tar med till min vardag. Kramar...

  SvaraRadera
 2. Låter sunt, utvecklande och jäkligt intressant. Människan är det mest fascinerande man kan arbeta med.
  Ha en fantastiskt fin dag
  Kram
  Emma

  SvaraRadera
 3. Toppen att du hittat en utbildning som passar dej!

  Min terapeut har det förhållningssätt som du beskriver. Det kan vara väldigt frustrerande i stunden men i efterhand känns det väldigt bra att veta att det var jag själv som kom fram till svaret.

  SvaraRadera
 4. Åh så spännande :-) det låter som en härlig utbildning, med mycket att ge.

  SvaraRadera
 5. Gisan: Det känns bra. Jag vill lära mig massor. Vad härligt att jag kan ge dig något till din vardag, tack för det.

  Livskrafter: Ja det är så himla roligt helt enkelt. Människans utveckling är verkligen det jag brinner för. Ha en underbar dag du med.

  Malve: Det är ju det som är, har också blivit coachad och man inser ibland inte hur mycket man vet om sig själv men man inte klär i ord.

  Vindens Melodi: Det är det. Just nu känns framtiden bara spännande.

  SvaraRadera
 6. precis! det är klienten som ska hitta lösningen, inte du, och det är ju roligt att jobba med människor som vill förändra något. Det är ju de som kommer till en coach, att få vägledning mot sitt mål. Ska kolla upp företaget jag med...vem vet?? Möjligheter är till för att undersökas..KRAM

  SvaraRadera
 7. Oh vad intressant. Visst bär var och en kunskapen inom sig. Innerst inne vet vi vart vi ska men beroende på hur fel man har kommit kan det ta tid innan vetskapen poppar upp. En bra coach är guld värd vid sådana tillfällen.

  SvaraRadera
 8. Just det.. var och en bär kunskapen inom sig. Det tror jag på. Så är det.

  SvaraRadera
 9. Di: Ja, det är ju det som är så häftigt. För mig handlar det mer om vana att jag är så van att arbeta i en roll där det förväntas att jag ska ha svar,strategier och lösningar redo.

  Maria: Precis, men det blir ju så mycket häftigare då eftersom man vet att man själv har hittat svaret.

  Nina: Tänk vad mycket klokskap alla bär på. Häftigt.

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen