lördag 8 december 2012

Följ inte den stig som leder någonstans.

Gör istället en ny stig och lämna ett spår efter dig.(George Bernard Shaw)

Detta citat skriver en vän i en kommentar hos mig. Jag bara älskar det. Så är det ju. Ibland går man på en stig som man upptäcker inte leder någonstans eller åtminstone inte leder dit man vill. Då är det dags att trampa upp en ny stig och våga lämna ett spår. Den stigen kanske inte känns speciellt bekant och går genom ett okänt landskap men i livsäventyret så gäller det att vara modig ibland.

Om man vet att man vandrar på stigen som inte leder någonstans kanske man ska ändra riktning, eller åtminstone sätta sig ner och fundera på vart man vill gå. Jag gör ofta det, känner inåt om jag är där jag vill vara. Ibland blir inte svaret det lättaste men jag tror att vi alla behöver gå våran egen väg och lyssna på hjärtats röst.

Bland solskimrande snödrivor trampar jag nya stigar med blicken lyft mot träden vars grenar klätts i snö och ger dem en annan skepnad. När skymningen sänker sig så fortsätter glittret i snön att lysa upp min väg. Imorgon när jag vaknar kanske stigen är täckt av snö, men då trampar jag upp en ny. I vilket fall så vill jag inte medvetet vandra på en stig som inte leder någonstans.


15 kommentarer:

 1. Alla dessa vägar! En liten stig leder till en annan som i sin tur leder till en väg och så vidare...Fint säger du det att det krävs mod att vandra nya stigar! Ah, så tråkigt det är att alltid gå samma väg. "Det är den som går vilse som hittar de nya stigarna".
  Ha en fin söndag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande.. att vandra runt i livets snårskog och hitta nya stigar.. och genom att gå vilse kunna hitta rätt..
   Kramar från Liv

   Radera
 2. Vackert! Han sa många bra saker, en gode George Bernhard. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han gjorde verkligen det och man kan ju inte låta bli att inspireras..
   Kramar från Liv

   Radera

 3. Underbart beskrivande!! Vacker bild och härlig läsning!

  Många Kramar till dig, min fina vän!!

  SvaraRadera
 4. Det är så lätt att gå i andras fotspår, eller att välja tryggheten i de bekanta vägarna. Så snart vi vågar avvika från den ordinarie rutten har vi dock så mycket mer att vinna. Vad är det ordspråket säger "hälften vågat, hälften vunnet" och visst ligger det mycket i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det.. eller gå i de fotspår man tror att andra vill att man ska gå eller som är någon annans dröm.
   Kramar från Liv

   Radera
 5. Spännande med nya stigar :)Kram kram

  SvaraRadera
 6. Det är alltid spännande.. och lite läskigt!
  Kramar från Liv

  SvaraRadera
 7. Det jobbiga med ny stigar är ju att man faktiskt inte vet om den leder någonstans, eller om den bara är ännu en återvändsgränd. Och hur länge ska man gå innan man vänder om? Tänk om man vänder om precis innan man skulle kommit fram?
  Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra avslutande fråga.. jag tror att man ändå alltid lär sig något längs med vägen... så jag tror att alla vägar leder någonstans om så bara till en ny erfarenhet, fördjupad kunskap och åtminstone känslan av att ha vågat.

   Man vet ju egentligen aldrig var man hamnar oavsett om man går på den allmänna stigen eller den egna, det är ju så livet är konstruerat.

   Men visst är det läskigt, att inte veta och visst finns det ibland en känsla av att man vandrade för långt eller vände precis innan något hände.

   Kramen och tack för att du får mig att tänka

   Radera
 8. Hm, förstår vad du menar med att man ibland behver välja en ny stig. Mitt problem är att jag vet hur jag vill att mitt liv ska se ut, jag vet mina värderingar men jag har ingen aning om vilket jobb jag ska ha för att få det liv jag vill ha.
  Jag lyssnar och tänker men inte sjutton dyker det upp någon stig. Hur gör man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga.. vet att du tänkt mycket, har du tagit stöd av en vän, samtalare eller coach i fråga? Någon som är med och läser livskartan och tänker till, kanske lyfter fram en del av den som du inte tänkt på.. och även om du har svaret är det ju inte alltid stigen är tillgänglig ännu utan du kanske måste trampa upp den steg för steg i tillit och sen hitta den glänta som du längtat efter.
   Jag vet att det var många vingliga steg för min del innan jag hamnade där jag hamnade. Sen när det skedde hade jag inte kunnat räkna ut hur det skulle ske...

   Det här svaret kanske inte hjälpte dig men håller tummarna för att du hamnar där du vill
   Kramar från Liv

   Radera
 9. It is in reality a nice and helpful piece of info.
  I am satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.


  my web site; moved here

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen