söndag 16 december 2012

I skenet från Herr Grans tindrande ljus..

... läser jag böcker och tittar på snön som faller.

I mörkrets månad strålar ljusen som mest och tidigare under kvällen har tonerna av en julkonsert öppnat hjärtat på glänt. När kören sjunger gläns över sjö och strand så tåras alltid mina ögon.

I läsandet möter jag andra världar, känslor och tankar som förstärks, förundras och förfasar. Att kunna resa genom tid och rum genom fantasins gränder är människan förunnat.

I mörkret vilar ljuset. I ljuset finns mörkrets skugga. Vissa dagar och nätter är svårare att möta än andra. Sådant är livet. I ljuset från granen finns stillsam frid.

Nu har en ny dag klivit in i livet, med blidväder som hotar Kung Bores vita mantel som vilar över marken. Vännen bjuder på glögg och plötsligt krymper världen då en av de inbjudna personerna är uppvuxen 200 meter från mitt barndomshem i den lilla byn i Dalarna. Vi har bott där samtidigt men tack vare åldersskillnaden på fem år så minns vi inte varandra men hon har gått i samma klass som barndomsvännens lillasyster.

I herr gran så hänger finaste hänget som jag minns från min barndom och som pedagogiska mamman minns från sin. Minnet från barndomens jular fyller mig med glädje och gör granen och dagarna lite mer skimrande.14 kommentarer:

 1. Så mysigt du verkar ha det, vännnen. Där i sällskap av Herr Gran. Så bra att det inte bara är jag som får tårar i ögonen av julkonserter...:-)trodde jag var pinsamt ensam om det. Men förresten så står jag för det, what the heck... tänk så många trista grå själar som går runt här på vårt klot och liksom aldrig vågar visa varken sårbarhet eller passion. Till den skaran hör i alla fall inte du och jag:-) Hälsa Herr Gran och säg att jag tycker han var stilig i år. Kramis P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag, sen är det en del grubblerier också i skuggan av Herr Gran men det hör ju livet till. Jag är egentligen väldigt blödig även om det inte alltid märks, men julsånger berör något i djupet av mig. Ska hälsa herr gran det, jag tycker också han är väldigt stilig..
   Kramar från Liv

   Radera
 2. Visst är världen liten! Så ofta blir det bekräftat när man möter personer som har ett band med vårt liv.
  Vilket söt fint hänge!
  Herr Gran ser bra ut :).
  Tänkte.. att utan ljus finns ingen skugga heller.
  Kramar många

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande med livsbandet som slingrar sig och när två världar möter varandra...

   Visst är hänget fint. För mig är det värt så oerhört mycket, en bit av min historia och min frid.

   Klokt tänkt, att utan ljust finns ingen skugga... men så är du ju sannerligen klok.
   Kramar från Liv

   Radera
 3. Ja så sant att i mörkret finns ljuset och i ljuset gömmer sig mörkret.
  Det är livet. Yin och yang.
  Men jag brukar se det som att det finns ljus och frånvaro av ljus. Och mörkret kan aldrig förstå ljuset. Men ljuset kan alltid lysa upp och besegra mörkrer.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt är livet och i det mörka kan skatter gömma sig som man behöver längre fram i livet.. vackert skrivet. Du kanske skulle blogga mer om det för jag tror många behöver läsa det...
   Kramar från Liv

   Radera
  2. Jag skulle gärna läsa det i alla fall <3

   Radera
 4. Så sant och vackert och vemodigt som livet självt. Och det där hänget... Jag kanske måste göra ett sådant. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att se din version av hänget! Livet är vemodigt och vackert och tack för att du hittar en sanning i mina ord.
   Kramar från Liv

   Radera
 5. Jag blev för första gången inte rörd av gläns över sjö och strand. Det var barnkören med mycket unga barn, så det var liksom mer charmigt än njutbart.;-)
  Vill passa på att tacka för att du alltid svarar när vi ställer frågor som visar att vi inte riktigt förstår livet. Det känns skönt att bli sedd!
  Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann,

   Jag blir glad över att läsa att du läser mina svar och får ut något.. men minns att jag inte heller förstår livet fullt ut. Det handlar ibland om att hedra mysteriet som Klas Hallberg brukar säga. Men jag skriver mina tankar kring livet och är glad över att höra era tankar och kunna lära mig.

   Ibland kan charmighet vara mycket värt, då kanske man ler istället för att fälla en tår..
   Kramar från Liv

   Radera
  2. ja det är väl ingen som riktigt förstår livet, för vad skulle man då här att göra ;-).
   Men just att kunna utbyta infallsvinklar ger så mycket. Ny input i tankebanorna liksom :-)
   Ann igen

   Radera
  3. Det är det jag tycker är så härligt med möten mellan tankar och människor.. oavsett om de sker här eller IRL. Man breddar livslyckan lite.
   Kramar igen

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen