lördag 20 september 2008

Tanka kraft...

En klok person sa till mig för några år sedan att du måste tanka på med kraft från saker som får dig att må bra då du ger så mycket av dig själv och din energi genom ditt jobb. Det här rådet har jag använt mig mycket av.

Åren innan hade jag till stor del fokuserat på återhämtning efter att jag i stort sett nästan varit som en bil som kört runt på bensinångorna. Men glädjen och det som får dig att må bra är viktigt. För min del kan det vara helt gratis, som ett samtal med en god vän, att läsa en bra bok men det kan även kosta pengar och handla om massage, teater och resor. Det viktiga är att jag ger mig själv utrymmet att tanka ny kraft.

När jag läser mina vänners bloggar som har barn i sina liv och kämpar med att få vardagen att gå ihop så tänker jag ofta på hur orkar de och hur hinner de. Jag har respekt för de som har familj och hyser faktiskt stor beundran för allt de gör. Tankar de kraft någongång eller glöms det bort i allt det andra som måste fixas först?

Jag känner en förälder som lyckades införa en förändring i sitt liv som bestod att hon hade en eftermiddag i veckan som var hennes egen. Hon behövde inte stressa hem från jobbet för att hämta barnen på dagis och fixa middag. Istället kunde hon själv välja om hon tog det lugnt i sitt eget sällskap, umgicks med vänner, tränade eller vad hon själv ville lägga sin lediga eftermiddag på och när hon skulle komma hem. Den personen känner att det blev en sån oerhörd förändring i hennes liv och att hon mådde så mycket bättre. Hon kände sig dessutom som en bättre förälder och hennes man tyckte att det var mysigt att ha den där tiden själv med barnen. Innan de gjorde den här förändringen som fick dem alla att må bättre hade de inte ens övervägt den möjligheten.

Så nu undrar jag, tankar ni kraft och i så fall hur?

20 kommentarer:

 1. Ja du Liv, här träffade du mig rätt i hjärtat. Jag behöver nog tanka, det har nog blinkat tomt en god stund. Så det måste nog bli full tank.

  Ska tanka lite grann till nästa helg. Då åker vi på långweekend till Göteborg hela familjen, ser verkligen fram imot det. Men jag måste nog tanka lite förmig själv också, ska ta mig en lång funderare på hur jag ska få till det.

  Stoor kram till dig

  Annelie

  SvaraRadera
 2. Det var jag som klarade av att skicka samma kommentar två gånger. Var lite ivrig på knappen...

  Annelie

  SvaraRadera
 3. så sant så sant att vi måste "tanka" oss själva. Förr trodde jag att jag tankade genom att sy, att vara duktig...men ofta gick jag bara ut och gick i affärer och kände på tyg..det var då jag tog min "break" från familjen...barnen och kraven...fast det var ju också fel..idag vet jag bättre..."tanka" för mig var idag när jag tog kameran ut och fotograferade och bara var...och lyssnade på en talbok..sånt tankar jag med, och sen kärleken då förståss..både till mig själv och andra..:)så ser ju livet för mig lite annorlunda nu när barnen inte bor här..jag hinner tanka ofta...fast å andra sidan har jag varit rätt "tom" länge...KRAM och tack för dina varma ord.

  SvaraRadera
 4. Vilka fina ord, det är klart det är så. Att behöva tanka med må bra poäng för att ha något att ge!

  SvaraRadera
 5. Hej Liv och tack för dina fina ord, du är en sån god och omtänksam människa!

  Nu är ju mina barn stora, och visst behöver man tanka upp sig genom egentid osv...iaf då de är små..men jag personligen känner ändå att de tankar mig på något konstigt vis. Utan dem är jag halv, och då jag mår som sämst blir allt ännu jobbigare om inte barnen är hos mig utan hos deras pappa. fast det kanske är en annan sak?

  Men visst behöver man tanka...jag tror jag tankade upp mig en del också då barnen var små genom att ventilera mig och umgås med andra föräldrar i samma situation...idag då jag mår dåligt känner jag att tunnan blir lite påfylld av att höra att jag inte är ensam om mina problem...

  Men vad gäller kärlek till en man, så kan jag definitivt ingenting GE om jag själv inte blir "upptankad"...

  Oj, vilket svammel..men det var det jag hade att säga för närvarande om saken!

  Kram på dig//Linda

  SvaraRadera
 6. Vilket superbra inlägg. En påminnelse i vardagens stress.

  Sjäöv tankar jag genom att skolka från jobbet ibbland och bara ta det lugnt hemma. Eller så går jag och fikar med en vän helt utan stress.

  Kram
  Chissra

  SvaraRadera
 7. Ja det där är otroligt viktigt...Själv har jag utan att överdriva haft lite mycket omkring mig ett tag i mitt liv och har nog glömt att fylla på mig själv. Gick precis nu på min morgonpromenad och tänkte på att jag måste börja ta hand om mig själv igen och lyssna inåt, vad jag behöver just nu.
  tänkvärt..
  kram
  Emma

  SvaraRadera
 8. Hmmm...precis det jag håller på att fundera över... Får återkomma :)

  SvaraRadera
 9. Du har alltid en massa kloka tankar vännen.
  Jag tankar energi och kraft via vovvarna och mitt kortmakeri.
  Utan dem så skulle jag nog bli galen på dagarna.
  Tack för den fina utmärkelsen.=)
  Nu ska jag sätta mig vid pysselbordet.=)
  Ha en skön dag!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Glömde bort att tanka och föll dit i kraftlöshetens töcken. Letar fortfarande efter min tankning. Har insett att en del av det jag trodde tankade mig istället dränerade. Just nu vandrar jag på min nattgamla is och tycker faktiskt att det är roligt att treva sig fram och fundera på vad jag möter kring kröken.

  SvaraRadera
 11. Kul och fin bild. Det är precis som du skriver vi har ett behov av att tanka.
  Många gånger gör vi det genom att vila, genom att ingenting göra.

  Tänk att just ingenting kan vara så bra :-)

  SvaraRadera
 12. Jag tror att det gäller att ta sig tid och att se positivt på det man gör. Tiden finns där men ibland prioriterar vi fel saker.
  Jag brukar elakt säga till dem som tycker att de inte hinner att de antingen inte vill göra det, eller att de gör fel saker.
  Jag har ju familj; sambo, två barn, hund, häst och heltidsjobb.
  Men våra ventiler ligger just där; ta med barnen till hästen och låta dem rida. Tränar kickboxning med Sebastian, Tränar Hoppis&Skuttis med Sofia.
  Träning ger energi. Att umgås med sina barn ger energi. Cykla till och från jobbet ger energi även om det är genom snöstorm, drivis och motvind. Kanske ännu mer just då. Och i slutändan så ger denna energi dig tid.

  PS. Du har gjort en kanonblogg. Tankeväckande och intressant. Grattis!!

  SvaraRadera
 13. Annelie: Bra. Du behöver tanka lite om du ska orka. Göteborg är ett utmärkt ställe att tanka på. Hoppas du får det underbarast :)

  Di: Låter som ett härligt sätt att tanka på och jag som sett dina bilder kan bara lägga till att jag kan tanka kraft från dem och deras skönhet. Fantastiska.

  Fransyskan: Välkommen hit! Må bra är så viktigt...

  Linda: Jag tror att vissa tankar genom egentid och andra tankar genom sina barn. Inget är rätt eller fel bara man själv vet vad man mår bra av. Härligt att få höra dina tankar om hur ditt liv ser ut. De får mina att spinna vidare.


  Anonyma jag: Mmmm, att sitta i timmar och fika det tankar jag också kraft ifrån (men det har du nog redan märkt).

  Livskrafter: Ja, det är så himla lätt hänt helt enkelt... jag får ofta påminna mig men mitt liv fungerar bättre då.

  Malve: Det ser jag fram emot :)

  Helena: Ja, misstänkte nästan det. Kärleken till hundarna och skapandet genomsyrar verkligen hela din blogg och gör mig glad.

  Maria: Tankning är viktigt men ibland måste återhämtning ske först om man gått för långt. Jag följer färden på din nattgamla is och undrar också vad som döljer sig bakom kröken.. ett spännande äventyr kanske.

  Peter: Visst är den fin! Visste direkt när jag såg pumpen vilket inlägg den skulle tillhöra även om det tog ett tag innan jag skrev ihop det. Jag hörde en gång ett uttryck som kallas Kronblomma, dvs att ligga på soffan och göra ingenting och det försöker jag att göra ofta.

  Arj: Tack snälla för att du tycker min blogg är en kanonblogg. Det glädjer i hjärtat. Din kommentar är nästan som ett inlägg i sig som knyter ihop säcken. Tack för det!

  Ha det gott allihopa!

  Vida

  SvaraRadera
 14. Åh,,ojojoj,,,ja, det är svårt att få tid till att tanka,,, men bloggen är ju en del av tankningen ibland - ibland blir det en stress,,,

  SvaraRadera
 15. Vindens melodi: Så sant. Det gäller verkligen att vara vaksam de dagar när man inte är bloggsugen eller orkar läsa andras bloggar så att man inte gör det till ett måste.

  SvaraRadera
 16. Mmmm, precis,,,det är det jag håller på att lära mig nu :-)) Så vissa dagar är jag inte inne alls,,,och vissa dagar läser jag bara - orkar inte kommentera,,,och vissa dagar känner jag för allt, det ger mig energi ibland,,,och suger energi ibland,,,

  SvaraRadera
 17. Vindens melodi: Jag håller med dig! Det är därför jag försöker att bara göra det när det känns roligt och påminna mig själv om vad min mening med bloggandet var. Just nu när jag inte har något arbete så har jag ju mycket mer tid att spendera i bloggvärlden än vad jag har längre fram.
  Det kan ju lätt bli dränerande om man känner att man MÅSTE skriva inlägg, skriva kommentarer och svara på sina egna kommentarer. Så jag försöker känna efter.. vad känner jag för just nu och vad var syftet för egen del med att blogga...

  SvaraRadera
 18. Jag tankar kraft i mitt skrivande och "pärlande". Att nu utveckla "smyckandet" kommer vara ett sätt att tanka kraft också. kramar...

  SvaraRadera
 19. Hej Vida, jag är en 6 barns mamma min första graviditet var jag 19 år, levde med en karl som misshandlade, drack och var otrogen, men jag fick 5 härliga barn med honom...

  Under dessa 15 år som jag levde med denna man blev jag samtidigt sexuellt utnyttjad från 4-21 år och jag levde ändå och jag har funderat nu de sista 5 mån hur jag klarde det, men just då var det barnen som var min livlina och så hade jag min lugna tid de dagar mitt ex var borta i flera dagar...

  Mitt liv har varit kaotiskt och jag har legat på psyket i 5 mån, blev föresten utskriven igår...
  Min äldsta dotter försökte med självmord i april och det kom fram att hon är utsatt av samma förövare som jag, en vecka senare dör min bästa vännina och sedan kom det fram att min 15 åriga dotter även är utsatt för sexuella övergrepp, så vi är 3 som blivit utsatt av samma människor...

  Jag dog invändigt, blev skickad på psyket där jag har tvångsvårdats för flera själmordsförsök, men igår blev jag utskriven för jag har blivit så mycket starkare...

  Jag har kämpat hårt, har en ny sambo sedan 8 år tillbaka och 1 barn med han och han och barnen och jag har kämpat oss igenom detta, jag har haft mycket terapi men jag har min stickning, jag har aldrig stickat så mycket som nu och barnen, sambon låter mig ha en tid där jag kan sitta för mig själv med min stickning och bok...

  Vi har pratat mycket om tid, att även barnen behöver en tid för sig själv och vi har lyckats med att ge tid, men jag har en annan tid med och det är när barnen är på skolan och gubben jobbar så har jag några timmar under dagen att få sitta ner och göra vad jag vill och stressar inte med de dagliga sysslorna förrän jag har suttit en stund, men jag gör inte allt för de andra ska kunna göra lite när de kommer hem...

  Blev ett långt inlägg/Ha det så gott

  SvaraRadera
 20. Dockmamman: Välkommen hit. Jag är glad att du hittat ett sätt att tanka kraft via din stickning mitt i allt det svåra.

  Tack för ditt mod att våga berätta i en kommentar om allt du gått igenom. Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att din livsväg i framtiden inte känns lika mörk och att du hittar ett sätt att hantera allt (vilket till viss del känns omänskligt). Jag har tidigare arbetat med människor som mått oerhört dåligt och jag vet att det finns en väg ut.

  Nu ska jag surfa in på din blogg!

  Ha det så gott du med!

  /Vida

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen