lördag 9 augusti 2008

En av livets vändpunkter..

Har tänkt en del på er som läser min blogg och hur olika förkunskaper ni har om vem jag är i verkliga världen. En del av er har känt mig hela mitt liv, andra har känt mig i hela deras liv, vissa har känt mig sedan barndomen, några har träffat mig i gymnasiet och några de senaste åren.. sen har vi ju er jag lärt "känna" via bloggen och som aldrig träffat mig i verkliga livet utan bara via mina funderingar och inlägg.

Frågade en vän häromdagen hur hon uppfattade min blogg och hon sa att den var oerhört positiv. Den vännen har känt mig länge och har sett mig både under livsvägens uppförsbackar och nerförsbackar. Men det har inte alla ni. Alla har ju sin livsresa och sina erfarenheter med sig och ibland kanske det låter som om jag alltid är glad och tycker livet är lätt och fantastiskt. Det är ju där jag är i livsresan just nu men alla de insikter och mitt sätt att leva idag är ett resultat av det jag har gått igenom och vad jag mött på min livsresa.

Jag har arbetat oerhört hårt med självförtroende och självkänsla för att komma dit jag är idag. En del tror jag att jag fått tack vare livserfarenheter och mognad men en del är resultatet av hårt självförverkligande arbete. Till alla er som tampas med detta så vill jag bara säga att det går att förändra, ni måste bara hitta ert sätt och det är värt allt arbete.

Jag är en person som tycker om när det händer mycket saker, att ha många järn i elden och som gärna vill vara duktig (numera arbetar jag på att vara lite mindre duktig och mer nöjd). Det är en bra grogrund för att ta på sig för mycket vilket jag gjorde under många år och var snubblande nära att krascha rakt in i den berömda väggen, men jag klarade mig precis. Ser det som om jag balanserade på ett staket och börjar vingla och hade likaväl kunnat trilla ner på den ena sidan som den andra. Men nu trillade jag på rätt sida och klarade mig precis.

Vilket inte innebär att jag mådde bra men jag klarade mig från totalkollaps och sjukskrivning. Däremot insåg jag att jag måste ändra mitt sätt att leva och det har jag arbetat på sedan dess. Det finns år av mitt liv då jag sov varenda ledig tid och var ändå aldrig pigg. Mina vänner och dåvarande pojkvän umgicks med en trött person som stundtals var ganska nere, rädd för att det inte skulle bli bättre och en skugga av den jag känner att jag är egentligen. Under en period hade jag så svår yrsel att jag inte vågade köra bil. Jag vill inte att ni ska tycka synd om mig utan bara få en förklaring till vart jag varit och var jag är idag.

Det är därför jag idag är så oerhört tacksam för vardagslyx, vardagshumor, mina vänner som orkade vänta, livets förunderlighet, att bara vara och allt det jag har omkring mig. Jag är tacksam för när jag är glad, pigg och sprallig. Men jag är också oerhört lyhörd för hur jag och min kropp mår. Jag klarar stress under perioder men måste vara noga med återhämtning och att känna efter vad jag verkligen vill och trivs med. Att vara ärlig inför mig själv. Detta innebär inte att jag inte förstår att tråkiga saker måste göras också men i det stora hela måste jag välja bort vissa saker. Jag hoppas ni förstår vad jag menar.

Den jag är idag och där jag varit är tack vare allt arbete jag gjort, saker jag förstått och redskap jag fått med mig. Den stora vändpunkten för att bryta den totala orkeslösheten, tröttheten och att kunna stå emot stress var för min del en kurs i Silvametoden som jag tog en helg under ett gråmulet November för några år sedan. Där vände det på riktigt. Jag fick verktyg för att kunna tanka kraft, gå ner i varv och känna mig lite mer vaccinerad mot stress när det dyker upp men även den mentala träningen som jag använder för att nå mina mål. Jag hade flera gånger fått det som förslag att gå men var tveksam, det kostade en del pengar och jag visste inte om det skulle ge något. För mig gjorde det verkligen det. Minns hur jag gick hem från kursen fylld av en energi som kändes ovanlig och härlig. Men det gäller ju att fortsätta träna och ibland kommer jag av mig och mediterar inte som jag ska (framförallt när jag behöver det som mest) men jag vet att verktyget finns där och fungerar för mig. Det är så mycket värt.

När man gått en kurs i Silvametoden så får man repetera till självkostnadspris (vilket brukar röra sig om några hundralappar) och jag har gjort det två gånger. Man tar ju till sig olika saker och det intressanta är den andra gången jag gjorde det och insåg att det fanns massor jag inte mindes från första gången jag var på kursen (var antagligen så slutkörd då). För mig har det varit en del av räddningen för att komma dit jag är idag och jag är så oerhörd tacksam för detta.

Så nu vet ni lite mer, och till er som av olika orsaker inte mår bra så kan jag säga att jag ärligt tror att alla kan må bra, bara de hittar sin väg, sitt sätt att leva och sina verktyg... Å det är värt precis allt! För det är ju som jag brukar säga:

"Livet är ett äventyr att uppleva, inte ett problem att lösa"7 kommentarer:

 1. du är så klok vännen och när jag nu har uppdaterat mig av din blogg under sommaren så blir jag så glad i att ha en vän som du. det går alldeles för länge mellan gångerna och nu tycker jag det är dags på riktigt!
  tusen kramar vardagspussel

  SvaraRadera
 2. Jag har nyss börjat läsa din blogg och det var roligt att få reda på lite om människan bakom.
  Du verkar vara en klok tjej med fötterna på jorden.
  Livskvalite och vardagslyx är viktigt för alla.
  Jag som är hemma hela dagarna pga mina dåliga leder och ständig värk försöker unna mig en massa vardagslyx.
  Trots en hel del hinder så anser jag att jag har bra livskvalite och att jag är lycklig...inte många som tycker att de är det.
  Din blogg är verkligen en "må bra blogg".=)
  Dikten jag visade på min blogg igår fick jag själv när jag fick mitt andra barn som är 22 år nu.
  Den kommer jag aldrig att göra mig av med så vill du ha ett kort med den i så är det bara att säga till.=)
  Ha en mysig kväll vännen!
  Kram
  Ha en mysig kväll vännen!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Åh tack för din livshistoria.
  ja alla har vi haft krokiga och raka vägar i livet. Ibland är man nästintill slut och sedan mår man bra igen. kul att du kommit på rätt stig och går det öde i möte som är menat just för dig.
  kram

  SvaraRadera
 4. Hej där..
  Tack för den lilla livsresan vi fick följa dig på. Det är otroligt intressant att få en närmare bild av människor. Visst är livet krokigt, som sagt, men aldrig utan mening :) Själv har jag också fått jobba stenhårt för att komma dit jag är idag och arbetet med mig själv är förmodligen livslångt men jag ser det som en gåva att man tar hand om sig själv och vågar känna och se vad man behöver. Skulle kunna skriva hur långt som helst här känner jag nu men... nope, jag lovar... ska sluta här, innan det blir en c-uppsats hehe...
  Som vanligt tycker jag dina inlägg är sunda och fulla av klokheter som jag gärna tar del av
  Ha en fin kväll
  kram'Emma

  SvaraRadera
 5. ooppss..glömde fråga vad du tycker om Häxan från Portobello ??
  Har läst "Zahiren" och "Veronika betämmer sig för att dö" och "Alkemisten" och mina Paolo-favoriter är definitiv Zahiren och Veronika...
  Intressant att höra vad andra tycker..ja hej igen då...;-))
  /Emma

  SvaraRadera
 6. Carrroline: Tack för det och jag är glad att DU är min vän och hoppas också vi kan ses snart!

  Helena: Tycker att det låter klokt att du unnar dig vardagslyx och känner dig lycklig. Man kan verkligen skapa det alldeles själv inom sina ramar om man vill. Sen önskar jag dig så klart sköna, smärtfria dagar och att du har en skön dag.

  Chissra: Ja visst är det så och jag tror att vissa erfarenheter hade jag inte kunnat gjort på annat sätt och jag behöver dem. Det ska bli spännande att se vad just mitt öde är..

  Emma: Tack! Kände att jag kanske behövde förklara lite för annars blir det lätt att folk tänker att man kanske glidit omkring på en räkmacka hela livet och att det är därför man är så positiv... Coelho har jag svarat på.. på din blogg!

  Kramar till er alla från Vida

  SvaraRadera
 7. Härligt Vida! Tack för att du förmedlar dina tankar och för att du värmer mig med dina ord, och ger energi :) ha en underbar morgondag, och tack för att du tog utmaningen :) Var intressant att läsa om dig!
  Kram från Di

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen