torsdag 17 juli 2008

Sträckläsning!

Boken "Sonat till Miriam" av Linda Olsson fick jag som gåva för ett tag sedan. Jag blev jätteglad över gåvan då hennes debutbok "Nu ska jag sjunga dig milda sånger" var helt fantastisk enligt mig. Första gången jag hörde talas om henne var då jag lyssnade på hennes sommarprogram 2006. Minns hur jag satt på verandan till vår lilla sommarstuga, blickade ut över Luleälven och tänkte att hennes bok måste jag läsa. Programmet kan ni gratis ladda ner via sommars arkiv från 2006 på www.sr.se/sommar.

Jag har hört varierande åsikter när det gäller "Sonat till Miriam" men den gick rakt in i mitt hjärta och jag läste ut den på en dag (trots att jag varit social och besökt vänner och grillat på deras nya veranda). Jag älskar den känslan när man inte kan sluta läsa förrän man läst ut boken och när man börjar närma sig slutet så känner jag en glimt av vemod att läsupplevelsen snart är över.

Som jag skrivit tidigare då jag lämnat boktips så brukar jag inte ge någon resumé över vad boken handlar om utan jag vill att om ni läser den bildar er egen uppfattning om vad ni tycker boken handlar om. Om du vill veta vad andra bloggare skriver om Sonat till Miriam av Linda Olsson så klicka här

I mina ögon så handlar den här boken om så många olika saker och den berör mig djupt och får mig att tänka på mitt eget liv och alla de val vi människor gör. Den lämnar mig berörd efter läsningen vilket många böcker inte gör. Jag som alltid har ytterligare fler böcker som jag läser parallellt och böcker som väntar på att bli lästa känner att den här boken måste få sjunka in lite till innan jag öppnar en ny. Den är helt fantastisk anser jag.

Vad är det som gör att jag tycker om en bok? Vad är det som får läsaren att känna att den talar till ens inre, att den får en att skratta, gråta eller bli upprörd eller fyller en med spänning? Jag tror att det handlar dels om läsarens egna livserfarenheter, syftet med läsningen och vad läsaren själv har för definition när det gäller vad en bra bok bör innehålla. För min del handlar det även om var man befinner sig i livet och vad man kan ta till sig. Böcker som jag kanske inte tyckt om för 10 år sedan kan jag idag ha stor behållning av.

Så nu undrar jag om ni har några funderingar kring vad ni tycker en bra bok bör innehålla vad läser ni och har ni några spännande boktips till mig?

9 kommentarer:

 1. Jag står i kö på den på bibblan. Tyckte också om första boken jättemycket!

  För mej är en bra bok antingen en bok där jag känner igen mej, får nya tankar eller lär mej någonting/får en inblick i andras liv. Ibland är en bra bok en bok där språket är helt underbart.

  SvaraRadera
 2. Böcker är för mig en underbar resa. Antingen reser jag till okända världar eller så blir det en resa inombords. En bok som väcker känslor, skapar eftertänksamhet, förändrar eller förtydligar min syn på mig själv och mitt liv.

  SvaraRadera
 3. det tog tid för mig att komma in i Jag vill sjunga dig milda sånger, men när jag väl kom in i den, så är den bra, och tror jag skrivit om det i min blogg. Jag håller med om att det är berikande med böcker, speciellt sånna som kan njutas om och om igen, efter avslutad läsning. Då menar jag genom tankar, små glädjeflin, där man rätt som det är hittar just det som man kom ihåg, i nuet där man är..Ska läsa en bok nu som jag haft med mig länge, men glömmer ju titteln..återkommer med det senare!
  ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Jaha ja Vida....då var jag här och läser din mysiga och läsvärda blogg igen...
  Faktum är att jag var in på vår lokala bokhandel förra året och skulle köpa "Nu ska jag sjunga dig milda sånger" men den var tyvärr slut och då rekommenderade expediten en annan, som hon tyckte, likvärdig bok i ungefär samma kategori. Det var "Jag älskade honom" av Anna Gavalda. Den var helt amazing. Jag kanske ska tilläggga att jag älskar Gavaldas sätt att skriva över huvud taget.
  Jaja...detta har i alla fall resulterat i att jag fortfarande inte läst någon av Linda Olsson böcker. Men dom är med på "att läsa-listan"
  Tack för tipset
  Ha de gott
  kram
  /Emma

  SvaraRadera
 5. Första boken har jag läst. Denna ska jag läsa. Älskar att läsa i tid och otid, och överallt.

  SvaraRadera
 6. Malve: Kul! Berätta vad du tyckte när du läst den!

  Di: Återkom gärna, jag älskar att samla på mig boktips.

  Livskrafter: Anna Gavalda är en fantastisk författare! Har också läst den boken men efter tillsammans är man mindre ensam vilket är en absolut favorit. När du läst Linda Olsson så berätta gärna vad du tyckte.

  Nina: Då är vi lika, jag läser jämt... nästan lite beroende faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Hm kanske borde läsa den. Har du läst Lyckan, kärleken och meningen med livet. Den är också jättebra.

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset Chissra, den har jag inte läst. Kul med boktips!

  SvaraRadera
 9. Åh, den ligger på mitt nattygsbord :-) Har inte börjat på den ännu,,, Mmmm, jag ser fram emot det, är den lika bra som den förra så förstår jag att man sträckläser den.

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen