lördag 19 juli 2008

Stressade träd...

Häromdagen lyssnade jag på naturfotografen Mattias Klums sommarprogram. Han berättade att en forskare från Yale har upptäckt att vissa träd i skogen i Borneo har slutat reproducera sig själva till följd av den stress de utsätts för genom att vi skövlar skogen och den klimatpåverkan den utsätts för.

Kan ni tänka er? Skogen är stressad och bromsar på så vis sin egen överlevnad... Jag har aldrig besökt Borneo men har varit i regnskogar i andra länder och det är ju en fantastisk miljö. Det känns inte rätt att en sådan miljö inte ska få finnas kvar. Om vi fortsätter skövla som nu kommer det inte att finnas några orangutanger kvar i Borneo om 8-10 år.

Jag har faktiskt inte ens tänkt på att även träd kan bli stressade, har inte sett det så men samtidigt så är det så självklart att även de påverkas av allt som händer. Men det viktiga är att det går fortfarande att förändra, ett eget ställningstagande jag själv kommer att ta hädanefter är att alltid kolla innehållsförpackningar och helt enkelt inte handla något som innehåller palmolja. Jag vill helt enkelt i min vardag inte bidra till detta.

5 kommentarer:

 1. Ja usch, det är skrämmande vad vi gör med vår jord...

  Jag länkar till din läsvärda blogg ...det är väl ok ?!?
  Ha en skön kväll
  Kram
  Emma

  SvaraRadera
 2. Palmolja är värsta miljöbovarna. Helt hemskt.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jo jag säljer kort.
  Alla kort som ligger på bloggen är tillsalu utom om det står att de är beställningar.
  Ibland glömmer jag att plocka bort sålda kort men är det nått du vill köpa och det är slut så kan jag göra ett liknande.
  Det går även bra att beställa om du vill ha nått särskilt.
  Korten kostar 40 kr ink porto.
  Om du är intresserad att köpa ett kort så finns min mailadress under kategorin "vill du köpa handgjorda kort" på höer sida i min blogg.
  Usch nu lät jag som en hemsk försäljare.....jag skulle ju bara svara på din fråga.=)
  Ha en skön kväll!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har försökt att maila dig men det gick inte fram.
  Min mailadress står på första raden i inlägget du kommenterade men jag skriver det här också så kan du väl försöka att maila mig får vi se om det går bättre
  vildaella@hotmail.com
  Vad kul att du vill köpa ett kort av mig.=)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Livskrafter.. självklart är det ok, blir jätteglad över din förfrågan och jag hade precis tänkt fråga dig. Din blogg inspirerar!

  Anonyma jag.. Jag vet och det värsta är att det finns i så mycket mat :(

  Helena.. Tur att vi fick till det till slut. Ser fram emot att få ditt kort på posten!

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen