fredag 31 december 2010

Ett år har gått...

.. sedan förra nyåret då jag som en del av en gyllene trio av väninnor firade in det nya året med champagne, god mat och många skratt. Samma vänner som firade in millennieskiftet 10 år tidigare och som känner mig mer än väl och vi har varit delaktiga under livets uppgångar och nedgångar. Har inte haft så kul nyår på tio år sammanfattade en av oss den kvällen.

Dagen efter när vi vaknade så slöt jag och min bästa vän en pakt efter ett viktigt samtal om livet. Vi skakade till och med hand på beslutet som löd: Dags att sluta fegspela. Ett mycket viktigt beslut som har präglat mitt år och som vi ibland påmint varandra om under året som gått. Det har stundtals varit motigt men det har burit frukt för oss båda.

När jag återvände till min mammas hus på nyårsdagen så var det med detta viktiga löfte inom mig och en bra känsla inför nya året. I hemmet i Leksand fanns även en vän till familjen som brukar fira nyår hemma hos oss. Hon har tagit med sig en finsk nyårstradition in i huset nämligen att spå i tenn på nyårsdagen. Jag brukar inte vara i Dalarna på nyår så jag har aldrig gjort det men tänkte varför inte?! Man smälter tennet och sen släpper man ner det i kallt vatten och försöker utröna vad det föreställer för att på så vis ta reda på något om det nya året.

När jag plockar ut min figur från vattnet (som ni ser bild på nedan) så utbrister jag med en suck: Broken heart.. that's nothing new, I knew that! Det syns kanske inte på bilden men hjärtat är inte slutet utan lite trasigt. Jag var nyseparerad efter en tuff höst så det var min omedelbara tolkning. Min kloka lillasyster kikar då över min axel och replikerar.. or a heart recovering. Att konversationen skedde på engelska beror på att min systers skotska pojkvän var hos oss.

Nu när jag blickar tillbaka på 2010 kan jag se att jag nog arbetat aktivt på att sluta fegspela och hjärtat har fått läka. Läkningsreceptet har varit att låta tiden gå, reflektera över vad som varit bra (och mindre bra) och vad jag själv behöver arbeta på. Insikter i stort och litet format och vissa mindre roliga har kommit under året. Jag har tydliggjort för mig själv vad jag söker men också vad jag själv behöver förändra hos mig själv.

Men kombinationen av mod och att låta hjärtat hämta kraft har faktiskt lett till att jag nu är förälskad och den här gången tänker jag bara njuta av den känslan oavsett om den varar i 2 veckor eller ett halvår eller längre än så. Ibland har jag alltför lätt att tänka.. vad händer sen? Tänk om jag sårar eller blir sårad? Men jag tänker jag bara vara här och nu i just det här fallet. Om framtiden vet jag inget men den här tiden kommer inte tillbaka så det är bara att leva efter tanken att vår bästa tid är nu och kasta sig ut. Tennhjärtat behåller jag och vårdar ömt, för det är en symbol med fler facetter än jag kan förklara.

Gott nytt år till er alla! Hoppas 2010 varit gott i det stora hela (ingenting är antingen eller) och att 2011 bär på allt det ni önskat. Önskar er champagne, kärlek och fina stunder med de ni tycker om. Det är receptet på lycka i ett format men ni får hitta er alldeles egen.

9 kommentarer:

 1. Härligt att läsa - grattis till kärleken!
  (kort eller lång...)

  Och ett riktigt riktigt fint 2011 önskar jag dig Vida!

  Nyårskram!

  SvaraRadera
 2. Jag skålar med dig och en alkofri öl.

  SvaraRadera
 3. Ett riktigt GOTT NYTT ÅR önskar jag dig!

  En tanke: Att få leva och njuta i nuet och ha motivation och vilja att ta starka steg framåt med de "verktyg" som man har lärt sig av dåtid.

  Många kramar från Veronica

  SvaraRadera
 4. gott nytt år!
  önskar dig all lycka :)

  kramelikram <3

  SvaraRadera
 5. Då var jag ikapp med läsandet. Du har bjudit på en fantastisk julkalender med mycket tänkvärt som kommer att gro likt små frön. Önskar dig ett underbart 2011 och är i trygg förvissning om att du kommer att få det.

  SvaraRadera
 6. Å så fantastiskt hjärta, jag ser en hel del där, ska berätta det sen. Varm kram och en god fortsättning på nya året!! Må vi älska och leva fullt ut detta år också!:)

  SvaraRadera
 7. Åh vad spännande! Gott nytt år fina du!
  Kram Ulle

  SvaraRadera
 8. Tusen tack för ett fint bloggår! Jag önskar dig ett Gott 2011, ett oskrivet blad att fylla.
  Kramar, Annelie

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen