söndag 1 juli 2012

På skattjakt i livet..

.. letar jag skatter och fyller min skattkista med.

Skatter i form av sköna stunder, fina människor, erfarenheter (som kanske inte alltid varit så roliga att förvärva), träningsglädje, vackra vyer, intressanta samtal, komplimanger, insikter, sommarpratarprogram och min inre rikedom.  Skatter som jag kanske behöver plocka fram under dagar som är grå eller fyllda av tvivel. Såna dagar har vi alla.

Under veckan har jag skördat skatter i form av  finaste systerbesök, en särdeles härlig fika med Livskrafter-Emma som gör den här världen mer skimrande, spontanfika med inspirerande Chissra, fika med en kollega, härlig parkteater i Hasse och Tage andra som väckte skratt i Rålambshovsparkens famn, oväntat beröm, härlig dansglädje, vila på trädstam där jag betraktade molnen som passerade, sommarprogram, förtroenden och insikter. En glimmande skatt som kanske bara jag finner värdet av.

Om man är skattletare så skiftar man fokus, noterar det som man har användning av, som är viktigt för just mig och de människor som väcker kärlek, insikter, inspiration och utmaningar. Det är som med tacksamhet, man låter sig hänföras av livet i det lilla och det stora. När en ny dag börjar vet jag inte vilka skatter den kommer att innehålla, kommer de att vara stora eller små. Dagen inleds med skattletarögon istället för problemletarögon, bevispåattjagintedugerletarögon eller några andra ögon som inte gagnar mig.

Sen finns det ju de där dagarna när man har svårt att se något bra överhuvudtaget. Då kanske jag bara behöver vila i acceptansen om att det får vara så, eller öppna skattkistan och ta en titt på de skatter jag hittat som kan stärka mig, trösta mig eller bara påminna mig om något. Jag kanske skapar en skatt genom att ringa en vän som lyssnar på mig. I vissa perioder av livet som när jag var vidbränd eller när jag var arbetslös och ibland oroade mig för att jag inte skulle hitta ett bra jobb eller när någon jag älskade blev svårt skadad så var det tur att jag samlat på skatter och erfarenheter och att de bästa av vänner stod vid min sida.

Nu har en ny söndag tagit sin början. Solen skiner och jag tänker gå på skattjakt och även om det enda jag hittar under dagen är en vacker blomma så blir det en skatt i sig om jag väljer att se den som det. Vad har ni för skatter i era liv?15 kommentarer:

 1. Tack - blir så berörd av din text idag Liv.

  För nu vill jag fokusera på det som är bra, och på mina skatter i livet...
  Minnas att göra mindfulness-övningar ofta idag.

  Varma ÖSregnshälsningar! ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag blir berörd när jag berör utan att jag hade en tanke på det när jag skrev det. Men det är bra att du kan hitta nåt i det som bara dök upp som en tanke och sen blev de här raderna. Mindfullnesskatter är verkligen nåt att fylla kistan med.

   Kramar

   Radera
 2. Du skriver så underbart som alltid.
  Mina skatter är familjen, vänner, minnen. Men också det oväntade. att ge gåvor till de jag tycker om.
  Hela livet är en skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina. Det är verkligen fina skatter <3. Du ger många skatter till andra bara genom att vara du, med ditt stöd, din värme och din klokskap. Det är stort.
   Kramar och hoppas vi ses snart.

   Radera
 3. En av mina skatter är helt klart du, min vän. Du lyfter min blick och motiverar mig att se på livet som det är. Helt fantastiskt! Tack för det. Andra skatter är möten, barnen, fotografering, sinnena mina, andningen min, havet, jag själv. Mina underbara människor jag möter på min väg genom livet. En annan skatt som jag har fått den här våren är upptäckten att vara högkänslig, den ger mitt liv rikedomar som är svåra att beskriva i ord. Ha en fin söndag kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snällt sagt <3. Det lägger jag ned i min skattkista, blev rörd av det.

   Det låter som om du fyller din skattkista med så mycket och att dina insikter leder dig i livet.

   Kramen

   Radera
 4. Fina Liv! Det finns så mycket som är skatt, bara om man kan se och lyssna. Jag har en hel lista och skulle vara orättvist att bara nämna några och inte andra. Dina ord
  tex, att du bryr dig...Glad att jag hittat din blogg och dig! Kram

  SvaraRadera
 5. Allt är en skatt tycker jag.. men så är jag ju också lite insnöad... TACK detsamma!

  Kramar

  SvaraRadera
 6. Har aldrig tänkt på livet just som en skattjakt men vilken fin liknelse!
  Alltid lika klok :)
  Kram fina du

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl barnsligt förtjust i liknelser :)

   Radera
 7. stugan, barnen, mannen,vänner,livet, och mamma det finns många skatter i min vardag och tittar ut på balkongen och hittar min första egenodlade tomat som jag stoppar i munnen, det är skatter...livet är fullt av små skatter..varma jordgubbar en dag då solen gått i moln...det är bara så fantastiskt! kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka härliga skatter, det verkligen glimmar i din skattkista..

   Kramar

   Radera
 8. Du skriver så vackert vännen och jag tycker om din liknelse med en skattjakt. För visst är det så att livet blir lite vad vi gör det till. Vad vi väljer att se. Hur vi väljer att hantera både mot- och medgångar.

  Fortsätt att leta skatter du fina och kloka och glöm inte bortatt du är en av de där härliga skatterna för oss som kikar in här hos dig.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. En av mina skatter är bloggvänner som alltid finns där med sina härliga kommentarer och inlägg, barnen är mina givna skatter och jag är tacksam över dem varje dag. (vissa dagar mer och andra dagar mindre;-). Naturen och allt underbart som finns där. Min man, vänner och familj. Hela världen är full av skatter när man har skattletarglasögonen på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt! Tänk så många skatter det finns bara man letar :)

   Radera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen