lördag 8 november 2008

I livets örtagård..

.. gäller det att odla, förvalta, skörda och välja sina örter med omsorg.

Regn och sol kommer att komma från ovan. Stormar kommer att vina och lättjefulla solfyllda dagar kommer att vila i din trädgård. Det kan man inte påverka.

Men man kan fylla sin trädgård med dom örter man vill ha och vårda dem med kärlek. Vänskapens örter kommer i många skepnader och kan behöva vårdas på olika sätt vid olika tillfällen. Kärlekens likaså. Vissa örter kan vara svåra att finna, man kan behöva leta och prova andra örter innan man hittar den som man vill ha i sin egen örtagård i livet.

Omtanke, ett leende, tacksamhet, kärleksfulla handlingar och även tårar ibland, ger örterna kraft att växa i såväl solsken som i den vindpinade stormen. Ibland klarar örterna det och ibland inte men det gör en skillnad hur du själv förvaltar just dina örter.

Under promenaden i livets örtagård så gör vi alla erfarenheter som gör att vi sår andra örter eller lär oss hur vi ska ta hand om de vi har. Ibland blir det inte som vi har tänkt oss, det vi har planterat kommer inte upp eller kommer i en helt annan skepnad. Vissa gånger hinner vi inte med vår trädgård utan springer nästan genom den och då kan man se att vissa örter har växtkraft även om vi inte är där och att andra inte klarar sig utan vår omvårdnad och omtanke.

Som trädgårdsmästare i livets örtagård så måste man även ta hand om sig själv för att orka med sin örtagård. Vila när man är trött, umgås med de man tycker om, välja nya vägar om de gamla inte leder någonstans kan vara ett sätt att ta hand om sig själv. Visa omtanke och acceptans mot den man är och minnas att vi gör alla så gott vi kan och att det är ingen idé att jämföra trädgårdar eller trädgårdsmästare för de är alla unika. Beundra kan man göra för det är vackert att visa uppskattning mot andra och låta sig inspireras men det förändrar inte det egna värdet av de frön man sår eller ens talang som trädgårdsmästare.

Nu tänker jag själv slå mig ner och vila i min trädgård för det är det jag behöver just nu. En stund i stillhet med en kopp the och en stunds sömn. Där hämtar jag kraft för att sedan i skymningen äta en god middag med vänner. Det planteras många nya frön just nu, vi får se i vilken skepnad de kommer upp och på vilken stig jag måste vandra för att skörda.

9 kommentarer:

 1. Kloka ord från en klok kvinna.
  Jag finner nästan hur mycket hälrigt inspiration som helst i din bligg men det antar jag att du förstått redan... :) Jag ska också dricka en kopp härligt te gjort i min nya röd och vitprickiga tekanna... Den är söt som socker och man blir lite gladare av att koka te i en kanna som man blir glad. Ellr JAG blir iaf det

  Ha en fin middag ivkäll nurå´...

  Vi hörs
  kramar
  Emma

  SvaraRadera
 2. Så klokt och bra skrivet. :)
  Och som du säger så är det sååå viktigt att inte glömma bort sig själv och att ta hand om sig själv också!!!!

  Stor kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 3. Att kliva in i din blogg är som att få besöka en klok- och sundhetsträdgård. Jag "går" här och insuper alla de kloka och sunda dofterna. Kramar...

  SvaraRadera
 4. Härlig örtagård och kloka ord. Vi vandrar och ser oss inte alltid om för att vårda det som skall växa och gallra bort det som ej hör dit.

  ska sätta mig ner och vårda lite...

  SvaraRadera
 5. Sätt dig ner och vila i din trädgård, fundera lite över de nya örterna och gallra lite bland ogräsen. Bara njut av livet.
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 6. Just nu vet jag faktiskt inte vad som är ogräs eller örter... faktiskt.

  Känner mig lite ledsen över vissa saker.

  SvaraRadera
 7. Du skriver lika udnerbart som alltid. Så fint och sant. Vacker liknelse ochd et är lätt att ge sin fantasi en bild i det du beskriver.
  Vad vore världen utan dina vackra ord och ditt söta leende.
  Kram söta du.

  SvaraRadera
 8. Så så vackert och tankfullt skrivet om vikten att ta hand om oss själva...

  Varm kram..

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen