tisdag 18 november 2008

Ett veck i tiden..


18.12 är tågets avgångstid. Klockan 9.12 imorgon är det beräknat att jag ska kliva av tåget på Gällivare station. Det är 15 timmar.

I ett av mina första inlägg berättade jag om min kärlek till tågresandet så just nu är jag lycklig. Det är 15 timmar som bildar vad jag kallar ett veck i tiden. Timmar där jag kan reflektera, vila, lyssna på sommarpratare och bara vara. Mina tankar vandrar fritt och när jag kommer fram så möts jag av min morfar och Gällivare i vinterskrud.

På senaste tiden har jag funderat en del över mina rötter. Var man kommer ifrån och vart man är på väg. För egen del känns det som om mina rötter grenar ut sig Lappland med dess fjäll och storslagna natur men även till Dalarna med sin skönhet och sina traditioner. Mina rötter präglar så klart vem jag är och vad jag har med mig i min ryggsäck men också min kärlek till dessa platser.

Jag känner mig hemma i Gällivare, trots att jag där inte har några vänner eller något annat socialt sammanhang utan bara min mormor och morfar. Men mina rötter är viktiga för mig känner jag och den kultur som finns där och som väcker ett igenkännande hos mig. Symboler som har en förankring i mig och traditioner som känns viktiga för min identitet.

Tåget vaggar mig och jag gläds åt min resa, både i stunden och i livet. Mitt veck i tiden känns oändligt och mina timmar med mig själv där tankarna virvlar likt fjärilar i Laos men samtidigt känner jag mig som nästan i ett meditativt tillstånd. Ett veck i tiden som när det vecklar ut sig och jag kliver ner på perrongen och ser min älskade morfar så blir det till ett ögonblick av kärlek. Kärlek till min morfar och kärleken till Gällivare.

14 kommentarer:

 1. ja det är skönt att åka tåg, jag upplever det också när jag åker nu mellan Sundsvall och Dalarna..men kan tycka att det är jobbigt när det blir för mycket packning och folk överallt, men gör som du, tar min tid till att reflektera, filosofera, vila och njuta...av dunk dunk dunk...en skön stund av reflektion! Ha det så jätteskönt med morfar! Varm kram

  SvaraRadera
 2. Underbar beskrining av en tågresa. Älskar att åka tåg. Gjorde en del tågluff i Kina för tjugo år sedan och det var obeskrivligt.
  "Själen" hänger med på resan. Du förstår att du förflyttar dig från en punkt till en annan.
  Att sätta sig i ett flygplan är som att ställa sig i en hiss. Du går in, det säger pling och helt plötsligt har du förflyttat dig 200 mil. Från is och kyla till 25 graders värme.
  Nä. Tacka vet jag tåg. Ha en underbar vistelse med dina morföräldrar.

  SvaraRadera
 3. Sov så sött Vida!
  Jag kommer göra det med mina 2 små nattgäster!

  SvaraRadera
 4. Vet du.... i februari så åkte jag och mina tjejer tåg från oss till Gällivare. :)

  120 mil=20 timmar!!!!

  Det var ett äventyr! Woaw så häftigt det var att vakna på morgonen, dra upp rullgradinen och mötas av riktig vinter! Mina tjejer hade stooooora ögon då kan jag lova. :)

  Det var en härlig resa!!!!

  Stor kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 5. Åh tågresan upp till Norrland. Jag gjorde det en gång med mina flickorna. Det vill jag göra flera gånger. Tågresandet för mig är ungefär som du beskrev, bara jag inte sitter vid gången jag blir väldigt störd. Hälsa Gällivare och Dundret! =) Kram

  SvaraRadera
 6. Åh så hääärligt det låter. jag älskar också att åka tåg. Jag har ju en av mina döttrar i Göteborg och det är så underbart att få sitta där i sin egen lilla värld och mysa...mmm....have a nice trip rara du

  kramisar i kylan och hälsa norrland

  Emma

  SvaraRadera
 7. Ja tågresor är något alldeles speciellt (under förutsättning att man inte har sällskap av hysteriska barnfamiljer). När jag åkte hem från Stockholm senast blev det frösta klass p g a platsbrist, Det lugnet som fanns där var så obeskrivligt skönt. Lugnet i kombination med tågets dunkande var riktigt meditativt. Kramar...

  SvaraRadera
 8. ja det är skönt att åka tåg, men så länge som du ska åka har jag aldrig åkt.
  det är verkligen en bra stund att koppla av.
  jag åkte, under min senaste studieperiod, i en dryg timme till skolan det var alltid avkopplande :)

  ha det så mysigt på din resa och din vistelse i norr!
  kramelikram

  SvaraRadera
 9. Ett veck i tiden.. vad fint, det uttrycket ska jag spara i minnet :)

  SvaraRadera
 10. Vad härligt med ett veck i tiden. Det behöver man då och då.

  SvaraRadera
 11. Gällivare,,, då är du ju här i krokarna,,,, Och idag har det varit 15 grader kallt här i lappland, och vi har fått mycket snö :)
  Hoppas du får en alldeles underbar resa, och vistelse här uppe i norr,,,och välommmen :-)

  Kramar

  SvaraRadera
 12. "Från Gällivare trakter..." fanns det en visa som började, eller? Jag minns inte alls vad den handlade om, eller ens melodin, men just detta... från Gällivare trakter... de orden har liksom fått fäste i huvudet på mig! Av någon outgrundlig anledning, då jag inte har den minsta koppling dit, förutom lite nu då förstås... en bloggvän vars mormor och morfar som bor där!
  Å det är väl en koppling så god som någon...!

  Hoppas du har det mysigt och varmt (?) däruppe nu...

  Varm kram...

  SvaraRadera
 13. Du... du skriver så vackert. Du har en melodi i dina texter som är helt underbar. "Ett veck i tiden", så vackert... kanske är det lite så med sorgen också.. man får reflektera, bara vara och försöka vila så gott det går...

  Tack så jättemycket för dina kommentarer! Betyder så mycket när någon tar sig tiden att både läsa OCH kommentera! Tack!

  SvaraRadera
 14. Vad vackert du skriver!

  Ja, att resa med tåg är njutbart! Inom mej bor nog den eviga tågluffaren :)

  Välkommen till Gällivare! Hoppas du ska få riktigt fina dagar här uppe.

  KRAM från Eva

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen