lördag 10 januari 2009

Ashes and snow....

.. är namnet på en helt fantastisk fotoutställning av Gregory Colbert (jag har lånat bilden från hemsidan) som jag hoppas få se en dag. Ända sedan jag läste om den för 3 år (i PS) sedan så har jag drömt att få se det med mina egna ögon. Det Gregory Colbert gör är att han helt fantastiska bilder på människor och djur i samspel (ingen bildmanipulation här inte) för att påminna oss om vårt ansvar för jorden och djurens överlevnad. Jag uppmanar ALLA att surfa runt på hemsidan så kommer ni att få se bilder och filmer som är helt fantastiska. För mig är det rent av en andlig upplevelse och jag kan titta på bilderna och filmerna hur länge som helst. Det här är vardagsmagi.

Att jag letade reda på den gamla reportaget idag berodde på att jag påmindes om det då jag såg ett helt fantastiskt inslag på CBS 60 minutes om David Sheldrick wildlife trust i Kenya. Där tar de hand om små elefantungar vars föräldrar dödats. De dör annars och många av dem dör trots att de kommer dit. Elefanterna är ett djur som fascinerar mig och när jag fick rida på en elefant på Koh Chang så gick en dröm i uppfyllelse. Även om jag kan tipsa er andra om att inte ha shorts när ni gör det för det sticks av deras hårda hårstrån.

Daphne Sheldrick som har hand om barnhemmet för elefantungar har tårar i ögonen när en elefantunge avlider i inslaget och då har hon ändå räddat så många från en säker död. Hon berättat hur hon har sett hur elefantungarna kan dö av sorg efter att ha förlorat sina föräldrar och flock. När elefanterna är nyanlända sover skötarna till och med med dem för att ge av sin närhet, värme och få dem att vilja leva igen. De handmatas och skötarna leker med dem. De byter skötare så att elefantungen inte ska fästa sig för mycket vid en person eftersom målsättningen är att de ska ut i frihet igen när de är tillräckligt stora.

Utställningen och inslaget om David Sheldrick wildlife trust väcker tankar, känslor och drömmar till liv. Jag vill se utställningen med egna ögon och jag vill resa till Kenya och besöka barnhemmet för elefanter där skötarna lägger ner sin kärlek och omtanke och arbetar dygnets alla timmar för att elefantungarna ska klara sig. Jag vill fortfarande göra något för de utrotningshotade floddelfinerna i Laos och Kambodja. Sen drömmer jag att se dem igen med egna ögon igen, bada med delfiner någonstans där det är möjligt och sen vill jag gärna rida på fler elefanter (förutsatt att de behandlas väl vilket inte alltid är fallet)... mina drömmar tar aldrig slut.

Var det nån annan som såg inslaget? Vad tyckte ni? Har ni några djurdrömmar?

Här är en film från Ashes and snow. Det finns flera på Youtube för er som vill se mer.

19 kommentarer:

 1. Magiskt och vackert! Detta fascinerar mig mycket.

  SvaraRadera
 2. Djur är underbara. Jag såg vilda tigrar under en resa i Indien och jag kommer aldrig glömma det. Magiska ögonblick.

  SvaraRadera
 3. Fantastiska bilder.
  Drömmar är verkligens magiskt stjärnströssel.

  SvaraRadera
 4. Tänk vad roligt. Jag håller på att spara till min femtioårsdag då jag skall resa till... Sarangeti!
  Minst två veckors safari SKALL jag vara på. Helst en månad i Afrika.
  Ända sedan jag läste Hemingway har jag drömt om Afrika... och det var för typ femton år sedan.

  SvaraRadera
 5. Tänk att elefantungar kan dö av sorg.........där ser man !!!

  SvaraRadera
 6. Helt OUTSTANDING!!!!! Makalöst. Fantastiskt.
  Dit vill jag med,,,,vilken ro, frid och medveten närvaro,,,,shit alltså!!


  Kramar och tack för den här upplevelsen Liv :-)

  SvaraRadera
 7. Men åh vilka fantastiska bilder:)
  Härligt.
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset sötis, ska surfa in och kolla nu direkt!
  Hoppas du får en fin dag!!!
  Hur går det med drömjobbet?
  Har de hört av sig än?

  Kramar

  SvaraRadera
 9. Verkligen fantastiska bilder. Ska kika runt lite på hemsidan lite senare.

  Hoppas att du haft en fin helg och att kommande vecka bjuder på många magiska stunder för dig.

  Kram Annelie

  SvaraRadera
 10. Det var verkligen en vacker bild...visst är elefanter underbara? Tycker hemskt mycket om dem jag med....

  Hoppas du haft en lugn, skön och harmonisk helg!

  Kram Linda

  SvaraRadera
 11. Jag var in på hemsidan och kollade... vilka poetiska bilder, väldigt vackert. Tack för att du berättade om den!
  Sov så gott!

  SvaraRadera
 12. WOW! Såå vackert och djupt inspirerande! Går rakt in i hjärtat! TACK för tipset!

  /Svante

  SvaraRadera
 13. vilket bra tips - jag ska genast bege mig till sidan och se vad som finns där!

  SvaraRadera
 14. Jag har alltid varit väldigt fascinerad av delfiner. Jag har många gånger simmat med delfiner i mina drömmar. Kramar...

  SvaraRadera
 15. Enormt vackert!
  Vilka bilder, magi.

  KRAM från Eva

  SvaraRadera
 16. mmm vcakert. ja det finns mycket man skulle vilja göra; rädda utrotningshotade djur, plantera regnskog, bygga barnhem....
  kram

  SvaraRadera
 17. Vad härligt att bli påmind om de vackra bilderna som jag ju var med och publicerade då för tre år sedan! Och vad roligt att de gjorde intryck på dig och finns här - Nu! De är verkligen fantastiska!

  SvaraRadera
 18. Åh, skall kika in med en gång!

  Vilket liv du lever... elefantridning, ja, det måste jag hinna göra innan jag dör... eller se en helt livslevande, vild elefant...

  SvaraRadera
 19. Jag älskar din blogg, den är så lugnande på något vis! Vilka vackra bilder!

  Jag vet inte när du var på Koh Chang och red på elefanter, men för några veckor sedan när jag var där fick jag veta att de behandlar elefanterna illa, de slår dem och ger dem inte tillräckligt med mat. Jag gjorde en elefanttrekking utanför Chiang Mai istället, där elefanterna verkade må jättebra, så det handlar nog inte om deras "arbete" utan helt och hållet om deras skötare. Men till slut säger väl elefanterna ifrån? Vem vet.

  Härlig blogg du har iallafall!

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen