fredag 9 januari 2009

Hos oss finns det ofta för mycket Qi här...

.. säger min Qi gong tränare och pekar mot huvudet.

Jag tolkar det som om vi i västvärlden ofta glömmer bort att låta Qi (brukar översättas som livskraft eller flöde) flöda i hela kroppen och att vi ofta tänker för mycket och glömmer bort att bara vara närvarande i våra kroppar också. Mina tankar snurrar ofta och ibland för fort och som ett sånt där vitt trassel som bilmekanikerna har. Min analytiska förmåga och min tankevärld är mitt vassaste redskap men också min största akilleshäl brukar jag säga. För det är viktigt att bara vara också och att landa i sin kropp.

När jag mediterar, tränar, kickboxas eller dansar så gör jag just det. Men ibland när jag varit alldeles för mycket i tanken eller inte kunnat släppt något som hänt eller ska hända som spinner vidare i tanken så märkts det direkt i boxningen eller dansen. Jag tror flödet i kroppen är viktigt och jag tror att det är viktigt att tanken får vila. Men det är inte lätt ibland och när tankar snurrar för snabbt så är Qi Gongen ett utmärkt träningssätt för den sätter fart på flödet men inte på det vis som gör att hjärnan går in i ett stadium av overload. Jag blir hjärntrött ibland helt enkelt och när man dansar eller boxas har det samma effekt som meditation för mig.

Men nu får det vara färdigpratat och tänkt. Nu ska jag gå ut och ta en skön promenad så att mitt Qi blir lite mer jämfördelat innan jag träffar Chissra för att fika på Söder. Vardagslyx av högsta klass. Ha en skimrande fredag.


5 kommentarer:

 1. Jag har precis varit ute och promenerat... helt underbart var det!

  Är också en sådan som har lite för mycket qi i huvudet. Behöver omfördela... och då är att gå ut en bra metod. I alla fall för mig. Säkert vore det bra att boxas också... eller dansa som en tok :)

  SvaraRadera
 2. Ja, det är mycket med alla energier som flödar :-))
  Jag har tränat ju jutsu,,,lite hårdare tag, men kul. Men just nu soffar jag bara´- skulle ha kommit igång med något.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Nybörjaren är alltid bättre än mästaren, säger man i asiatisk träning. För att nybörjaren inte vet hur svårt det är och för att han inte tänker på vad han gör. Sedan tar det en livstid att lära sig sluta tänka och låta kroppen arbeta själv...
  Sant!

  SvaraRadera
 4. *nickar* sant! Ibland önskar jag mej ett sånt minnessåll som Professor Dumbledor har i Harry Potter. Så jag kan lägga "ut" huvudet och bara vara "tom" ibland... Åtminstone skulle man installera en slow down knapp!

  Fin fönsterkatt :)

  KRAM från Eva

  SvaraRadera
 5. För mycket händer i huvudet. På något vis är det en merit här i vår del av världen att bara använda huvudet. Tror precis som du att vi behöver tömma huvudet ibland och vara mer närvarande i kroppen.

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen