söndag 7 september 2008

Lyssnar du?

Har du lyssnat på någon på sistone? Blir du lyssnad på?

I coachkursen tränar vi på aktivt lyssnande eftersom det är en oerhört viktig kompetens i coachningen. En person nämnde till mig nyligen att hon inte minns sist någon lyssnade på henne. Jag häpnade. Jag är antagligen oerhört lyckligt lottad för jag känner verkligen att jag har människor omkring mig som lyssnar på mig. Det är värdefullt eftersom det handlar att bli sedd som den individ och person man är.

Ibland är det inte lätt för vi har alla våra egna agendor, problem och lyckoämnen som snurrar i bakhuvudet samtidigt som ett samtal pågår. Men det är viktigt att inte bara ställa frågor utan att faktiskt lyssna på svaren också. Det här är något jag själv behöver träna på framförallt privat där jag har en tendens att avbryta när jag blir ivrig. Men kanske det spiller över till det privata livet när det kommer att vara en del av min profession.. framförallt gäller det ju att skifta fokus och faktiskt vara närvarande där man är. Och när man verkligen lyssnar på någon så blir samtalet så mycket intressantare och helt annorlunda. Vi känner ju alla när någon verkligen lyssnar. Det är kanske det bloggningen handlar om i många fall, att känna att någon lyssnar på det just du och jag har att säga. I utbyte får jag lyssna på andras tankar, livserfarenheter, kreativitet och dagliga liv via de bloggar jag följer.

Livet blir mer spännande om vi väljer att lyssna och i det så menar jag att vi även ska lyssna på oss själva och det vi har att säga. För inom oss bor mycket klokhet anser jag men det krävs att du tar dig tid att lyssna.

10 kommentarer:

 1. Sant så sant....

  Tala är silver
  tiga är guld....

  SvaraRadera
 2. ja, det gäller att ha stora öron och liten mun i coachingsammanhang..eller i alla sammanhang faktiskt :) det är så sant det du skriver om att man lär sig mer av att lyssna än att prata själv, men jag är som du...lite ivrig emellanåt, men man lär sig :) en utmaning att lyssna och bekräfta det man hört, det är roligt faktiskt. Lärde mig en övning på en föreläsning en gång, som man kan använda på par som inte klarar av att prata med varandra, den övningen kallas rygg övningen. Man sitter med ryggen mot varandra och den ena pratar och får inte säga något förräns det är hans/hennes tur. Den övningen borde man ha lite oftare även om man inte är par :) stor varm kram till dig!

  SvaraRadera
 3. Ja tänk vilken ohygglig skillnad det är på att höra och lyssna. Betänk också hur många det är i vårt stressade samhälle som springer runt i vardagen och frågar hur nån mår och redan rusat förbi innan vederbörande har hunnit svara,,,tyvärr.. Viktigt att verkligen LYSSNA och precis som du säger - även på sig själv
  Tack fö god läsning som vanligt
  Kram
  Emma

  SvaraRadera
 4. Du har alltid så mycket klokt att komma med.=)
  Jag är som dig lyckligt lottad med människor runt mig som lyssnar på vad jag säger.
  Ja kanske inte alltid sambon då....han har lite sellektiv hörsel ibland.=)
  Jag vet att andra tycker att jag är en god lyssnerska och gärna vänder sig till mig när de har det jobbigt.
  Det måste vara en otroligt berikande kurs du går och man lär sig nog mycket om sig själv.
  Ha en mysig måndag vännen!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hi hi. vi tnker visst på samma våglängd....
  Ja det är viktigt att bara lyssna. Och våga se och höra det som sägs och samtdiigt förbli sann mot sig själv.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Klokt som vanligt. Men visst är det svårt när ivrigheten slår till, vill så gärna flika in.

  SvaraRadera
 7. Jag tränar ständigt på att lyssna fokuserat på andra och det går bättre och bättre. Mina övningari medveten närvaro bidrar nog mycket till det. Samt att jag mår bättre. När ångesten snurrade i skallen var det svårt att lyssna överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 8. ja du det är sant det.. man glömmer ofta bort att lyssna - och ändå vill man att andra ska lyssna till en..

  SvaraRadera
 9. Tänk vad de gamla mobiltelefonerna var stora, men vackra ;-)

  SvaraRadera
 10. Jag håller just på att försiktigt avveckla en s k vänskap där jag aldrig blir lyssnad på. Det ska verka så, men bara för att personen ska kunna ta över och prata om sig. Livet är för kort för energitjuvar.
  Jag vill tro att jag lyssnar aktivt på andra. Det är så intressant med andras tankar och upplevelser. Det är ju det som berikar livet. Kramar...

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen