lördag 18 december 2010

Liv i luckan - 18:e December 2010

Lördagslycka i form av att coacha och bli coachad. En sammanfattning av året som gör mig glad och tacksam. Kvällen kommer att kantas av en julkonsert som brukar fylla mig med julfrid och lycka. I den brukar de ha tre juläpplen så inspirerad av det öppnar jag lucka 18 med en triss som kan förändra livet.

Jag har många gånger fått frågan vilka övningar som förändrat mest i mitt liv och det är nog dessa tre när jag tänker efter. Men det gäller ju att hitta sina egna effektiva verktyg . Många av de som går i coaching hos mig arbetar med att tycka om sig själva, hitta sina drömmar och byta perspektiv. Jag arbetar dagligen med de som många gånger har svåra och långvariga trauman bakom sig och kan de vända livet så kan vi alla det. Men många gånger krävs det vilja, envishet och att man inte tror någon annan kan förändra livet åt en. För det kan ingen. Jag kan stå där med en hel verktygslåda med förslag/övningar/frågor men jag kan aldrig göra förändringsarbetet ÅT någon annan men det är just därför jag trivs att arbeta med professionell coaching där klienten hittar sina egna svar, lösningar och styrkor. Pepp och att framhäva det jag ser, det erbjuder jag självklart i mitt arbete och förhoppningsvis också privat. Det kan alla göra hos de som de möter och det tycker jag vi alla borde bli bättre på.

Här kommer min triss i det som förändrat livet för mig:

* Affirmera mera- affirmationer är att upprepade gånger säga en mening som får dig att fokusera på det du vill fokusera på/ska ske/förändra. Affirmationer är bra att sägas i nutid. Det kan kännas som om man ljuger, t.ex om man arbetar med sin självbild och använder affirmationen att jag tycker om mig själv men tanken är att skapa ett nytt tankespår/tankemönster och då är det bara att fortsätta tänka, säga, skriva det som man valt.

Exempel på affirmationer är:
- Jag duger som jag är.
- Jag är lugn och rofylld.
- Jag har allt jag någonsin önskat.
- Jag har stabila relationer.
- Jag har ett arbete jag trivs med.

* Tacksamhetsdagbok - skriv varje dag ner det du är tacksam över i ditt liv, från dagen etc. Det ger ett förändrat perspektiv men också en uppmärksamhet som är fokuserad på att hitta godbitar man vill minnas. Istället för att se det man inte har så ser man det man har och för mig har det lett till att jag känner en större tillfredställelse, närvaro och tacksamhet inför stort som smått.

* Gör din egen visionboard.

En vision board kan göras på en anslagstavla eller en vägg eller som en tavla eller på bloggen där man samlar sina drömmar. Det enklaste sättet är att sätta sig ned med en bunt tidningar och klippa ut bilder, ord etc som känns positivt betingade och som symboliserar det du vill ha. Man kan även ta egna foton, målningar, bilder från nätet. Det viktiga är att det känns positivt för dig och påminner dig om vad det är du vill och vart du ska. Dessa sätter du sedan tillsammans som ett collage. Det kan handla om allt från ekonomi, jobb, drömmar och relationer. Det är bara kreativiteten som sätter gränserna. Sen sätter ni det någonstans där ni ofta ser det och kan påminnas om era drömmar. För vissa säger att ju mer du fokuserar på det du VILL ha istället för det du saknar desto större är möjligheterna att nå just dit. Ibland glömmer man ju bort vad det är man vill ha också i vardagspusslet och då kan det vara bra att påminna sig själv. För det är viktigt att vara rädd om sina visioner och drömmar (saxat från ett tidigare inlägg, återanvändning är bra).

Det går att förändra sitt tänkande, sitt liv och sin syn på det. Jag har själv gjort det och framförallt har jag själv sett det under de 6,5 år som jag arbetat med förändringsprocesser, beteendeförändringar och motivation. Miraklerna händer enbart de som tror på dem hävdade Einstein (här i påminnelse från Cloudberrie) och jag tror han har rätt. Allt handlar om hur vi väljer att se det.

Det här var min triss över det som hjälpt mig. Ni får gärna dela med er av vad som hjälpt er eller vad ni tycker är viktigt.

Nu inväntar jag kvällen och håller tummarna för att de sjunger gläns över sjö och strand, då är mitt hjärta fyllt av tacksamhet. Imorgon ska jag sätta upp en ny visionboard som är kopplad till min självbild och affirmerar gör jag ofta, numera utan att tänka på det. Det är min självklara trio helt enkelt.

På återseende med ny lucka imorgon.

Kram från Vida

2 kommentarer:

  1. Ja, den luckan kräver reflektion, och ska fundera på dina tankar! Tack för att du inspirerar så bra! kraaaaaaam och ha en fin morgondag! Di

    SvaraRadera
  2. Utmärkt triss. Det enda jag kan bidra med är stillhet. För att inte tappa fokus på förändringsarbete behövs att man stannar upp, är i stillhet, ev mediterar. Inte bara stressar runt för då är det svårt att samla sig själv, tankarna, krafterna. Det vet jag...

    SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen