torsdag 5 december 2019

Liv i luckan 5:e december: Livet är inte ett problem att lösa, det är ett äventyr att uppleva.


Det här är faktiskt ett livsmotto jag levt efter sedan någon gång på 90-talet. Ordspråket har fått ge namn såväl till min enskilda firma men även till just den här bloggen. Namnet är såklart också en lek med ord då det innehåller mitt namn.

Att se livet som ett äventyr, det synsättet har för mig gjort att jag möter livet annorlunda. Det är dock självklart att även om det är ett äventyr så är det inte alltid lätt eller ens härligt att vara i vissa perioder. Men vem har sett en äventyrsfilm där hjälten glider in i äventyret på en räkmacka och sedan snabbt ut igen med skatten under armen och en fager mö, riddare eller drake vid sin sida? Nej just det! Det är skrubbade knän, misslyckanden och en inte så spikrak väg till skatten, tryggheten eller friheten. Det är stundtals ganska motigt helt enkelt men äventyren innehåller ett växande och att hjälten eller hjältinnan ibland inser att det var nåt helt annat de sökte än vad de trodde från början. Precis som i livet med andra ord. Om man istället skulle se livet som ett problem så kanske man skulle stå där med samma skrubbade knän men sätta sig ner på stenen för att tycka synd om sig själv eller ge upp.

Jag tänker att många av dagarna i livet har man ett val om man vill se det man har eller ständigt uppmärksamma det man saknar eller de problem som finns. Det innebär inte att det i äventyret livet inte finns dagar fyllda av sorg, smärta och uppgivenhet då man står inför de riktigt stora "problemen" och de kanske inte ens har en lösning utan de bara är med allt vad det innebär. Men det är livet och jag har bestämt mig att leva det levande och då är det ibland bara att uppleva det som är och att välja vart jag vill lägga min kraft och energi. Om jag problematiserar livet så tappar jag kraft, kärleken till det och lusten att våga utforska även om det inte alltid blir som jag har tänkt.

Reflektionsfrågor: Om du ser ditt liv som ett äventyr, framträder något i din dåtid, nutid eller framtid på ett annat vis? Vilka vändpunkter, insikter och personlig utveckling har varit en del av ditt livsäventyr och som har lett till positiva saker idag (även om de kanske inte gjorde det när de pågick)? Har du ett livsmotto? Hur använder du det i din vardag och hur vägleder det dig?  Gagnar detta motto dig och i så fall på vilket sätt? Om det inte gagnar dig, är det dags att finna ett nytt?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen