lördag 14 december 2019

Liv i luckan 14:e december: An attitude of gratitude


För en mängd år sedan började jag skriva tacksamhetsdagbok varje kväll. Rutinen i sig är enkel men den förändrade hela mitt liv och min vardag. Det gick helt enkelt till så att jag skrev ned 5 olika saker/händelser/personer som berört mig under dagen och som jag var tacksam över. En dålig dag är det såklart svårare och det kan det till och med handla om att den här "skitdagen" är över.  Det man fokuserar på växer och när man vet att man ska skriva ner saker att vara tacksam över är det som om man sätter på sig tacksamhetsglasögonen.

Numera behöver jag inte ens skriva vad jag är tacksam för det går per automatik men om man inte har praktiserat det innan så rekommenderar jag verkligen att skriva för då blir upplevelsen starkare då hjärnan behöver såväl processa tanken, som att skriva den och sen läsa den. Dessutom kan man gå tillbaka och läsa om man vill.


Att uttrycka tacksamhet är också ett av de mest verkningsfulla sätten att öka sin egen känsla av lycka/tillfredställelse. Studier inom lyckoforskningen visar tydliga samband mellan tacksamhet och ökad lycka. Anledningen till det är att det hjälper till att fokusera på livets goda sidor. Det ger också bättre självkänsla när man reflekterar över vad andra gjort för dig och det stärker sociala band som i sig har betydelse för lyckonivån.

Så i mitt liv är att  bibehålla en tacksamhetsattityd något som är grundläggande för mitt välmående och en del av min vardag. Det behöver inte innebära att livet alltid ser ut som man vill men det finns ändå alltid något att vara tacksam för. För mig har det gjort hela skillnaden.

Reflektionsfrågor: Vad är du tacksam för just nu? Hur tillämpar, visar och använder du din tacksamhet? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen