lördag 7 december 2019

Liv i luckan 7:e december: Var dig egen bästa vän


Att vara sin egen bästa vän är inte alltid det lättaste när man gjort något man inte är så nöjd med eller man ångrar sig. Men att utveckla sin självmedkänsla är något som skapar en bättre relation med dig själv och har visat sig vara en av de viktigaste komponenterna i en bra självbild. Det innebär inte att vi inte kommer fortsätta att göra saker vi ångrar men det innebär att vi hanterar dem annorlunda och inte pratar och tänker negativt om oss själva på det vis man ofta gör när man saknar självmedkänsla.

För det du kanske säger till dig själv när något inte gått så bra är ofta något du aldrig skulle säga till en av dina vänner eller kanske inte till någon annan överhuvudtaget.  Men det kan även handla om hur man behandlar  och värderar sig själv som att kanske inte tillåta sig att vila när man väl behöver det utan man fyller tiden med måsten och kör över sig själv och sina behov.

Självmedkänslan kan behövas tränas upp och du kan behöver finna de verktyg som fungerar för just dig.
Här några praktiska tips på vad som kan vara en början:
* Gå in på Kristin Neffs hemsida för att finna övningar och meditationer.
* Läs Christina Anderssons bok "Compassioneffekten- att utveckla självtillit och inre trygghet"
* Ladda ner gratisappen "Compassion lifestyle"

Reflektionsfrågor: Hur ser din självmedkänsla ut? Behandlar du dig själv som en riktigt god vän i svåra stunder? Vilka råd skulle du ge till en riktigt god vän? Är det samma råd du ger dig själv och följer? Hur skulle det kännas om du sa till dig själv att du är värd allt gott?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen