lördag 13 december 2008

Liv i luckan - 13:e december 2008

13:e December och Lucia kliver in i vårt hus.
Som en påminnelse om värme och ljus.

Luciaminnen finns det många och stämningen som sprider sig som bomull med glitter på eller som ett tomtebloss som sprakar till och bjuder på stjärnregn. Nu är det länge sen jag deltog i ett luciatåg men vissa av julsångerna gör mig rörd och berörd och får mig att känna en obeskrivbar känsla som bara dessa sånger kan.

Ett av mina luciaminnen sträcker sig tillbaka till en 3-årig Vida som 1977 så gärna ville vara stjärngosse med en fin strut och en stjärna. Pedagogiska mamman lyssnade på mig och stöttade mitt beslut hela vägen ut och gjorde en fin magisk strut och stjärna. Att man inte kan göra saker bara föra att man är flicka eller att saker är omöjliga är något som jag absolut inte fått med mig hemifrån. Tack för det mamma, har verkligen insett på senare år vad mycket jag har dig att tacka för vissa saker som jag bär med mig.

En av de sånger som är en av mina absoluta favoriter och gör att jag knappt kan andas för den är så vacker i mina öron är "Betlehems stjärna-Gläns över sjö och strand". Jag blir tårögd när jag hör den. För egen del så föredrar jag den i traditionell tappning med ett enkelt piano som komp men hittade ingen på You tube i den version som är min absoluta favorit så därför tar jag en som jag tror just pedagogiska mamman skulle tycka om.

Önskar er en härlig lucia med mycket ljus och värme.

/Liv i luckan
13 kommentarer:

 1. Gläns över sjö och strand är också min favorit. Mina barn har under alla åt fått höra den som godnattsång. Oavsett årstid ( :

  SvaraRadera
 2. Tack för den! Efter att 2 gånger i dag sprungit på Leksands Lucia när vi var in i noret o handlade har jag ock drabbats av lussefeber,
  Tänker bänka mej framför min favorit Lucia från Gällivare med Sofia Jannok o Con Amore. Ska provsmaka på Glöggen jag gjort o äta lussebullar. Ser fram emot att ni alla dyker upp till jul.
  I morron bakar vi tjockbulla.
  Stot kram från ett Julkortslikt Mjälgen. Mamarina

  SvaraRadera
 3. Hejja mamma!!! :)

  Så söt du var!!!!

  Stor kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 4. kikar in och önskar dig en glad Lucia! Vilket sött foto! din amma gjorde verkligen rätt! Kramiz M

  SvaraRadera
 5. Helt underbar stjärnflicka!!! Vilken TOPPEN mamma du har!

  Gläns över sjö och strand var pappas favorit, han var körsångare och stämde gärna in i den. Jag tycker om den, men den är inte favoriten. Jag håller nog "Det strålar en stjärna" som nr 1 :)

  KRAM från Eva

  ps. NU förstår jag vad du heter ;)

  SvaraRadera
 6. Åhhhhhhhhhhhhhhh vad sööööööööt!!! hihihi

  SvaraRadera
 7. Lucia ja..gläns över sjö och strand har jag sjungit många gånger...i körer och lucia är speciellt...verkligen..
  Du var fin..Kram och ha en jättebra morgondag!

  SvaraRadera
 8. Hej söta lilla skogsälva.
  Du har en nominering i min blogg. KRAM

  SvaraRadera
 9. Nu får du en utmärkelse av mej :)
  Ha en bra tredje advent! Kram!

  SvaraRadera
 10. Gud så härligt med en liten stjkärngosseflicka i lucia tider. Det är så viktigt att man låter barnen få bejaka det som dom själva känner (inom vissa ramar så klart)
  Jag har själv en liten pojkflicka som alltid hellre ville vara tomte än tärna i skolan :)
  Var rädd om dig'kramar
  Emma

  SvaraRadera
 11. helt underbart inlägg. Tack:)
  Kram Lallis

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen