måndag 29 december 2008

Se det inte som ett misslyckande..

... om du måste sprätta säger min kloka kreativa syster till mig när jag på mitt allra mognaste vis tjurar för att jag måste göra om två korta sömmar. Mitt tålamod är som jag själv- bra men kort. Min kunskaper i att sy, göra saker symmetriska och ha tålamod är definitivt förbättringsområden eller akilleshälar beroende på vilken synvinkel man väljer. Men till slut så blir mina kjolar klara och om man inte granskar dem alltför mycket i sömmarna och på insidan så ser de helt ok ut och jag kommer att använda dem. Då känner jag mig stolt.

Sanningen är dock att utan min syster och hennes kunskap och tålamod (med MIG) så hade de inte blivit klara tror jag. Jag har sytt men hon har hjälpt till att kolla, nåla in, förklara och peppa. Själv ville jag behålla de slitna detaljerna så det har jag gjort, men det är för att jag trivs med jeans som syns att de varit med (dessa är förresten inköpta i Bangkok för några år sedan). De har dock inte vant sig vid att de klivit ur garderoben för att erkänna sin nya identitet som kjolar så det kommer nog att ta några dagar innan passformen är som tänkt.Innan jag gav mig på projektet att sy om mina jeans till kjolar så mailade jag lillasyster yster och frågade om det var svårt.. till svar fick jag följande beskrivning:

Ja, det är lätt att sy jeanskjol av gamla jeans. Man sprättar upp innerbenssömmarna, och så grensömmen upp till gylfen fram, och upp till den punkt där den börjar svänga inåt bak (kan man nog bäst mäta ut med byxorna på. Sedan lägger man grenkilarna omlott och provar ut hur de ska sitta mot varandra så att det ser snyggt ut på (nålning är ett bra sätt), där "benen" inte räcker till för att lägga omlott lägger man till kilar som man förslagsvis klipper ut från den bit av benen som man ändå inte kommer använda längdmässigt. När allt är justerat och nålat till förnöjsamhet så fixerar man det genom att sy fast bitarna där de är. (man lägger dem alltså inte räta mot räta först, utan har dem omlott) Sedan fållar man kjolen eller bandkantar den eller låter den vara "rå", som man nu vill.


Min syster har rätt, det är lätt.. om man har tålamod och ser utmaningen i det hela. Tack syster för ditt tålamod som gav mig en utmaning som kanske stärker mitt eget tålamod. För nu är jag ju så nöjd.

16 kommentarer:

 1. Nu hittar jag ju inte mina gamla jeans! Kanske ligger de kvar i huset jag lämnade. Har ju kvar lite grejor där... så jag ska leta.

  Snyggt!

  SvaraRadera
 2. Helt underbart. Bråttomskap kämpar alltså fler än jag med. Tack.

  SvaraRadera
 3. Vilket läckert resultat.

  Kanske skulle man ge sig på det,men det är ju det där med tålamodet.

  SvaraRadera
 4. Jättefina blev de ju! Roligt, humör är bra att ha..:) om inte annat så driver det till lite extra :)...kram kram!

  SvaraRadera
 5. tjusigt!
  härligt när man kan återanvända gamla plagg :)

  kramelikram

  SvaraRadera
 6. Så smart! Kreativt! Och vilken snäll syster! Förstår precis det där med tålamodet... det skall bli bra (menar perfekt) och gå fort (helst klart igår) utan problem... kan inte låta bli att se dig sura som jag gör när jag blir frustrerad :.)

  Liv, hur blev du så klok? Alltid så vackra o kloka ord... alltid.

  Du är en av mina favorit bloggisar (som min mamma kallar er läsare;.)

  SvaraRadera
 7. det är ju lätt när man kan och såklart vill man ju vara perfekt..ser fram emot att se dem "live" K

  SvaraRadera
 8. Måste säga att du är duktig!!!!! :)
  En gång i tiden ( när jag hade mer tåladmod än vad jag har i dag) sydde jag. Men i dag blir jag arg bara jag ser symaskinen så det är tur jag har svärmor som hjälper oss med allt som behöver sys. ;)

  Stor kram
  M I N D I

  SvaraRadera
 9. Liv jag hinner inte läsa ditt inlägg nu, ville bara säga att faaan vad glad jag blir varje gång du skriver till mig! Du är bäst helt enkelt!! >En sån gooobit jag har hittat här i bloggvärlden!
  Kram på dig gumman

  SvaraRadera
 10. Wow vilka snygga kjolar...Riktigt imponerad är vad jag e´. Jag förstår verkligena tt du itne ville kassera de snygga jeansen.Perosmnligt och kanonsnyggt
  kramisen
  Emma

  SvaraRadera
 11. Snyggt det blir!
  Vill också ha en sån kjol! Kanske kan göra mig en...

  SV: Tack så mycket för dina snälla ord!

  SvaraRadera
 12. Men du vilka snygga kjolar.
  Vad duktig du är.
  Det där med att sy på maskin är inte alls min grej.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Åh va fint det blev....men ser ut som att man måste ha lite tålamod...så jag väntar på längre sånt innan jag gör något....
  Ha det bäst!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 14. Mycket, mycket snygg kjol. Jag förstår att du har fått träna på att ha tålamod. Men det var det ju värt, eller hur. Stora kramar Gisan

  SvaraRadera
 15. Tycker att kjolarna blev bra. Själv kan jag verkligen inte ens sy en raksöm....
  Kram

  SvaraRadera

Å vad jag blir glad när någon tar sig tid att skriva en fundering.. Tack så mycket och välkommen åter! Kram från lilla Vida i stora världen